0 DestinasjonerI ,

Opplev Risør – trehusbyen langs sørlandskysten

Risør by - den hvite trehusbyen med flagget til topps

Hvorfor jeg ventet så lenge med å oppleve Risør – trehusbyen langs Sørlandskysten, er meg en gåte. Jeg har bodd mange år i Kristiansand og kjørt utallige ganger forbi perlen uten å titte nedom.

Nå har jeg imidlertid bodd i Risør en langhelg og fått med meg noen av de historiske og flotte severdighetene i tillegg til flere deilige matopplevelser. Tor og jeg er helt klart enige i at vi gjerne vil tilbake for å få med oss flere opplevelser, slik som for eksempel Stangholmen Fyr, Kammermusikkfestivalen og Trebåtfestivalen.

Opplev Risør - trehusbyen langs sørlandskysten - Seilbåten Risør på vei ut av havna
Colin Archer Risør, tøffende ut fra havna

Når det er sagt er det NOK bare å rusle rundt i de smale gatene, titte inn i en og annen nisjebutikk eller sette seg langs sjøen og dingle med beina. Bare omgivelsene gir meg mengder av både ro og gode estetiske inntrykk.

Risør – trehusbyen langs sørlandskysten er en av de eldste byene på Sørlandet

Dessuten er den en av Europas best bevarte trehusbyer. Som andre byer langs sørlandskysten er de grunnlagt på skipsbygging, seilskutefart, tømmer- og trelasteksport.

Opplev Risør - trehusbyen langs sørlandskysten - Murtorskemunn, ballastplanter fra seilskutetiden

Som et resultat av mye seilskutetrafikk fra kontinentet finnes det flere ballastplanter rundt omkring i byen. En av plantene som jeg kjenner godt til fra egen, tidligere hage, er Murtorskemunn som villig lar seg lede innimellom og oppover steintrapper.

Sommeren 1861 ble 250 hus slukt av flammer i en dramatisk bybrann. Et gode for Risør var at byen var en av landets største sjøfartsbyer på den tiden. Således var de så heldige at arkitekter og håndverkere fra hele Europa bidro til å reise opp praktbyen Risør fra asken.

Opplev Risør, trehusbyen langs sørlandskysten - Seilbåt i havna
Båtene ligger på rekke og rad i Risør havn midt i sentrum

Risør var en av de siste byene i Norge som etter en brann ble gjenoppbygget i tre og ikke i mur.

På 1800-tallet var Risør en av Norges 4 største eksporthavner. På det meste hadde distriktet 52 skips- og båtbyggerier. Det sier ikke så lite, synes jeg.

Bruk god tid og når du rusler blant de hvite trehusboligene

Opplev Risør, trehusbyen langs sørlandskysten - Sjarmerende trange gater og trapper
David Arnesen, Tor og meg i tripp trapp ned fra Branntårnet

Når du begynner å vandre i bakgatene kan du saktens undre deg på om du har kommet feil. Her er det nemlig så trangt at du raskt får følelsen av at du tråkker inn i en privat hage, men det gjør du ikke. Det er bare det at husene ligger så tett at trapper og små gatestubber ligger helt inntil. Det er sånn det er blant de hvite trehusene i Risør sentrum.

For noen fantastiske omgivelser!

Blomsterbed langs boliger i Risørs gater
De hvitmalte trehusene preger Risør sentrum

Vi ble sjarmert i senk! Tenk å komme på en tid da alle syrinene blomstret og gledet oss med den deiligste duften du kan tenke deg. Blomster i krukker og bed lyste også opp på våre rusleturer i trange gater og smug.

En av Hødnebøsuitene var vårt overnattingssted. Det er en av de mange suitene som Det Lille Hotel eier og forvalter. Sjarmerende beliggende midt i Strandgaten og med utsikt mot havnen og Tollboden fra kjøkkenvinduet.

Jeg kommer til å fortelle deg mer om historien bak Det Lille Hotel litt lenger nede i artikkelen. Gå ikke glipp av den!!

Frokost og middag på Tollboden 1865

Ankomstdagen brukte vi til å kose oss i suiten og nyte noen solstråler i bakhagen, rusle rundt kaiområdene, trekke litt sjøluft og avslutte dagen med en deilig treretters middag i den nyåpnede Tollboden 1865 – Risørs gamle Tollbod.

Serverings- og kokkepersonalet i Tollboden 1865
Servicen og matopplevelsen ble helt topp ved hjelp av denne gjengen
Opplev Risør, trehusbyen langs sørlandskysten Sopp til forrett i Tollboden 1865
Sopp til forrett i Tollboden 1865

Tollboden er for øvrig det siste tilsnitt av overnattingsmuligheter i Risør samt en restaurant med god mat som trigger smaksløkene.

Regatta sett fra Tollboden 1865
Koselig utsikt fra Tollboden 1865

Vi hadde samme vindusbord til alle måltider, med utsikt mot seilregattaer og båter på vei ut og inn i den hvite trehusbyens båthavn.

I restauranten kunne vi forsyne oss av alt vi ønsket til en langsom frokost.

Restauranten Tollboden 1865 har de innredet med nennsom hånd

Restauranten er liten og intim. Noe som gjør den gode stemningen påtrengende når Kvad kvartett kommer på frokostbesøk og gir oss flerstemte eminente sangopplevelser. Sånt er til å få gåsehud av.

Ledelsen og håndverkerne har ivaretatt det gamle uttrykket samt fått et helt moderne og stilig interiør. Prosjektet er ført med en sikker interiørhånd fra den anerkjente møbeldesignbedriften Hødnebø fra Risør. Hødnebø er godt kjent for meg. De hadde nemlig en egen interiørforretning i Kristiansand på den tiden da jeg bodde der.

Som med alt annet Det Lille Hotel utvikler, er Tollboden innlemmet i De historiske Hotel og Spisesteder, som borger for kvalitet og sjarme.

De Historiske sier om seg selv at de er en unik medlemsorganisasjon bestående av mange av Norges mest sjarmerende hotell og spisesteder. Det er et must at de innlemmede lar historiefortellinger danne rammen for opplevelsen innen overnatting og deilige matopplevelser. Dessuten vil du møte på en vennlig atmosfære og høy standard i alle ledd. De setter verdier som gjestfrihet og kvalitetsbevissthet høyt.

I tillegg til restauranten innendørs er det også mulig å få servert mat både ute ved inngangspartiet og i front på sjøsiden.

Vi hadde ikke tid til å se oss om i de nyrestaurerte suitene i Tollboden på denne reisen, så overnatting her vil være naturlig ved neste besøk.

Tollboden vil mange gjenkjenne som det vakre, gule ikoniske murbygget, der det ligger strategisk til helt nede i vannkanten ved innseilingen til Risør.

Risørflekken på Urheia er et gammelt seilmerke

Opplev Risør - trehusbyen langs sørlandskysten - Utsikt fra Risørflekken utover skjærgården og fyret
Panoramautsikt fra Risørflekken utover skjærgården

Fra Risørflekken har du panoramautsikt over havna, byen, Stangholmen fyr og skjærgården. Det er et av sørlandets eldste seilmerker, og det var en hollender som fikk denne flekken kalket på 1600-tallet. I 1641 påla Kongen grunneieren å holde dette fjellpartiet partiet kalket/vedlikeholdt. Til gjengjeld fikk han kreve inn avgift fra alle båter som ankom Risør havn.

Den kalkmalte flekken er synlig 12 nautiske mil fra land.

Risørflekken - utsikt over byen og Tollboden
Risørflekken – utsikt over byen og Tollboden

I dag er dette seilmerket en attraksjon med storslagen utsikt og passer utmerket til å ta bilder med oversikt over hele Risør by.

Noen har visket meg i øret at det betyr hell i kjærlighet å kysse her oppe!

Områdene rundt Urheia, er et fint turområde. I tillegg ligger det et gammelt kystfort fra annen verdenskrig plassert her.

Urheia sies å være svært familievennlig og det ligger 2 vann her hvor man kan få seg en dukkert sommerstid eller stå på skøyter om vinteren.

En av de vakreste Barokkirkene i Norge ligger i trehusbyen Risør

Opplev Risør - trehusbyen langs sørlandskysten - Barokkirken i Risør fra utsiden
Den Hellig Ånds kirke – Barokkirken i Risør

Runder du hjørnet fra Det Lille Hotel som ligger i Storgata 5, møter du på den hvite kirken, Den Hellig Ånds kirke. Den er ikke spesielt ruvende fra utsiden, men du videste verden for en åpenbaring det er å komme inn i.

Detalj fra prekestolen - Risør kirke
I Barokkirken er det historie i hver krik og krok

Historien forteller at før kirken ble oppført måtte Risør-folket ro inn til Søndeled kirke. Kong Christian IV ga tillatelse til å bygge kirken i 1646 i og med at Risør selv skulle dekke alle kostnader for både kirkebygget og prest.

Således har kirken stått her gjennom krig og fred siden den ble bygget i 1647.

Litt om inventaret i Barokkirken

  • Lysekronene er gitt av byens egne innbyggere.
  • Skutemodellen som henger mellom lysekronene er en kopi av Danmark-Norges største krigsskip. «Najaden» ble senket i slaget ved Lyngør i 1812.
  • Orgelet ble bygget i 1743 av Kristoffer Gloger fra Holland. Han var så begeistret for Risør at han ble her i mange år som kirkens første organist.
  • Rundt i kirken finnes 4 kor, tante Theas kor eller disippelkoret, Finnes kor, Bøyesens kor, navngitt etter giverne, og «himmelkoret» for sjøfolk. Theas kor var en datidens «tante Sofie»: Fra denne plassen fikk Thea nemlig oversikt over hele kirken. Hvis hun ikke så deg på plassen din en søndag, kunne du regne med å høre det neste gang du traff på henne. (En artig historie fra vekteren/guiden).
  • Døpefonten ble gitt i 1753 av familiene til tre kusiner som alle het Margareta og ble døpt her. Gavebrevet henger på veggen ved siden av fonten.
  • Risør kirke var en av de første bygninger på Sørlandet som tok i bruk «engelske» vinduer eller sprossevinduer etter at de gamle blåste ut i en storm.
  • Alterbildet er en speilvendt kopi etter Rubens og skulle opprinnelig smykke en kirke i Riga. Det ble imidlertid funnet i et skipsvrak drivende utenfor Risør, kjøpt opp av byens grunnlegger Isaac Lauritsen Falck, som forærte bildet til kirken.
Opplev Risør - trehusbyen langs sørlandskysten - Risør kirke med presten tilstede
Selveste presten foran altertavlen i Barokkirken

Da vi besøkte Risør kirke, traff vi på presten. Vi fikk en hyggelig passiar om menighetsliv og jeg fikk også vite at han hadde besøkt Fredrikstad i studietiden. Den gang sammen med en sanggruppe, til en tilstelning i Egil Hovlands regi.

Hollenderhagen er en oase midt i byen

Opplev Risør - trehusbyen langs sørlandskysten - Hollenderhagen
Hollenderhagen – en deilig oase for allmennheten

Hagen hadde lenge vært i privat eie og utilgjengelig og uten innsyn fra gateplan. Risør kommune kjøpte eiendommen og i 2020 ble hollenderhagen åpnet for publikum som en skjermet bypark som alle kan nyte blant syriner og noen frukttrær. På Risør kommunes hjemmeside kan du lese mer om historien bak denne oasen som ligger usjenert til midt i byen.

Fra Branntårnet på Risørs tak er utsikten upåklagelig

Opplev Risør - trehusbyen langs sørlandskysten - 
Brantårnet i Risør
På en høyde bak sentrum ligger det gamle Branntårnet

I 1880-årene ble branntårnet oppført som varselsentral i byen. Fra toppetasjen er det utsikt over land og sjø som du kan se i bildene som jeg har tatt ut av vinduet. Her var det 2 mann på nattevakt fram til 1968 som kunne varsle dersom det var fare på ferde.

I juli måned brukes Branntårnet for tiden som kunstgalleri og er da åpent for publikum. Du rusler oppover smale trapper og smug fra sentrum. Tårnet ser du fra gatene i sentrum og er fint opplyst med blått lys kveldstid.

Det Lille Hotel i trehusbyen Risør – pittoreskt og stemningsfullt

Opplev Risør - trehusbyen langs sørlandskysten -Det lille Hotel
Det lille Hotel som startet med kun ett hotellrom

Det enorme arbeidet med å restaurere en mengde hus til overnattingssteder er og blir en fantastisk historie om et ektepar som elsker/elsket Risør, den hvite trehusbyen langs sørlandskysten. De hadde en genuin interesse for restaurering og ivaretakelse av en unik bygningsmasse, antikke møbler/innredning og stor kjærlighet til Risørs rike sjøfartshistorie.

Oddvar Halvorsen traff sin kone Barbro Printzell på tannlegestudier i Gøteborg. Sammen flyttet de tilbake til Risør med 3 barn i 1982. Her startet de tannlegepraksis, men i tillegg til å fikse på tenner, begynte de også å fikse på gamle, verneverdige Risør-hus. De startet med et hus fra 1863 som etter hvert skulle bli hotellets første suite, Sjømannssuiten. Den gang fikk de besøk av Dagens Næringsliv som skrev om Norges minste hotell med ett rom.

Båtsmansssuiten Foto Det lille Hotel
Båtsmannsuiten Foto: Det lille Hotel

I løpet av 40 år har ekteparet, sammen med Oddvars far, Thorleif Halvorsen, restaurert mer enn 15 verneverdige hus i Risør sentrum. De har følt en ekte kjærlighet for det de syntes var uslipte diamanter; falleferdige hus med sjel og særpreg.

Hotellet har sakte og sikkert vokst

Det Lille Hotel kan i dag (i 2020 da Oddvar Halvorsen ga ut en egen bok om hotellet) tilby hotellets gjester 16 ulike suiter med 66 senger. Hver av suitene har sin egen maritime historie.

12 av suitene ligger i Risør sentrum. De fire andre ligger omkring 800 meter fra havna, ved Risør Trebåtbyggeri i Buvika. Det er et 1700-talls hus som kalles Vatikanet.

Opplev Risør, trehusbyen langs sørlandskysten - Tollboden og sentrum i Risør
Sjarmerende Tollboden har både restaurant og suiter.

I 2023 åpnet et nytt tilskudd til Det Lille Hotel: Den ikoniske Tollboden som ligger nærmest og plasker i vannskorpen. Her er det innredet en intim restaurant, Tollboden 1865, samt 9 herlige dobbeltrom med utsikt.

Konsulat-suiten er en femstjerners villa på 240 kvm

Huset har fått navnet Konsulatet på bakgrunn av Oddvar Halvorsens tid som svensk honorær konsul i Risør på 1980-1990-tallet.

Opplev Risør - trehusbyen langs sørlandskysten - Bakhagen i Konsultatet, en del av Det lille Hotel
Bakhagen i Konsulatet, en del av Det lille Hotel

Konsulat-suiten som ble åpnet i 2019, er Det lille Hotels mest fasjonable suite. Villaen er 5 stjerners med 4 soverom, flere bad/wc.

I stuen med gustavianske møbler kan man dekke langbord til 15-20 personer. De som bor i villaen kan benytte den herlige uteplassen med tilhørende basseng, badstue, wc, mini-SPA og kjøkken i garasjen.

Opplev Risør - trehusbyen langs sørlandskysten - Salongen i Konsultatet
Salongen i Konsulatet

I dobbeltgarasjen er det bygd satelittkjøkken med alle hjelpemidler, så herfra kan det arrangeres vennefester, familieselskaper og bryllup både ute og inne. Dessuten frokost til overnattingsgjester. I tillegg til konsulat-suiten finnes det, i tilknytning til uteplassen, også et gjestehus i 2 etasjer.

Forståelig nok har eiendommen stor kulturhistorisk interesse og verneverdi.

I kjent «Det Lille Hotel»-stil: Bo som en konsulfamilie. I huset finner du Konsulinnans sovrum, Konsulens sovrum, Familjerummet og Pigans sovrum. Huset fremstår eksakt slik det var da familien Barbro og Oddvar med 3 barn bodde her. Barbro var svensk.

Barbro døde i 2016 og Oddvar solgte Det Lille Hotel i 2022. Alt det ekteparet har tilført Risør, med arbeidet og gjennomføringen av restaureringsarbeidene og innredningen, har gitt Risør et unikt uttrykk som sikkert ikke bare jeg har tatt til mitt hjerte.

Som jeg ser det, klarer Risør å videreutvikle byen til beste for de som bor fast her, de som bruker byen som sine feriesteder og for oss turister.

Den hvite trehusbyen med sine sjarmerende, smale gater, trapper og hager, varierte spisesteder, Stangholmen Fyr og større evenementer som Trebåtfestivalen og Kammermusikkfestivalen bidrar til at byen lever i beste velgående og får vist seg fram til nye besøkende.

Spisesteder i den sjarmerende trehusbyen, Risør

Frokosten var inkludert i overnattingen og ble inntatt i det nye, flotte Tollboden 1865. Vi spiste 1 middag i denne restauranten.

Som du kan se av bildene var det ikke vanskelig å kose seg glugg med en 3-retters i disse koselig omgivelsene med en dertil utmerket service.

Vi valgte å spise en lunsj på Stranden Restaurant og Service. Vi bestillte litt variert og alle 4 var godt fornøyd med våre valg. Ørreten som Tor og jeg valgte var så godt tilberedt at det virkelig sa schvung i smaksløkene.

Vi var heldige med været og kunne nyte lunsjen utendørs. Her ligger restaurantene/kafeene sjarmerende til ved vannet i trehusbyen langs sørlandskysten.

Opplev Risør - Forrett i Rådhusgata Spiseri og mer
En deilig forrett i Rådhusgata Spiseri og mer

Vi hadde også en 3 retters middag på Rådhusgata spiseri & mer. Her hadde vi en aldri så liten familiesamling med 9 voksne og barn til bords.

Vi ville gjerne hatt en tur ut til Stangholmen Fyr for et måltid og en fyropplevelse, men her var det ikke åpnet ennå for bespisning da vi var i byen. Dit vil vi gjerne en vakker dag. Det er noe med meg og Fyr, jeg digger atmosfæren. Når jeg i tillegg kan bli servert en god lunsj eller middag der, er jeg megaklar for et besøk.

Vår langhelg er over og vi kjører glade og overfylte av gode inntrykk hjemover etter en god frokost på Tollboden 1865. Tusen takk for et supert opphold. Vi kommer gjerne tilbake.

Meld deg gjerne inn i Facebookgruppen Norgesferie – bilder, tips, råd. Her kan du både motta og gi fine tips til Norgesferier

REISETIPS PÅ SØRLANDET! Les flere av mine artikler fra «det blide Sørland»

Husk å følge reisebloggen Urbant og Landlig på Facebook og Instagram

Takk for at du leser Reisebloggen Urbant og landlig. Om du liker artikkelen så del den gjerne med andre reiseentusiaster.

Om du trenger reisetips verden rundt er dette gruppen for deg. Meld deg inn her!

Denne turen er gjort delvis i samarbeid med Det Lille Hotel i trehusbyen Risør. Jeg står selvfølgelig helt fritt til å skrive det jeg vil om oppholdet. Det er ikke lagt noen føringer på hvordan artikkelen skal utformes og hva den skal inneholde.

Ingen kommentarer. Bli den første til å legge igjen en kommentar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.