0 Bobil/ DestinasjonerI ,

Norgesferie, 9 attraksjoner i Kristiansands sommeridyll

Fra fiskebrygga i Kristiansand

Når jeg ønsker å komme med noen egenopplevde og generelle attraksjoner i Kristiansands sommeridyll med den herlige småbysjarmen, kan det være fristende å ramse opp superlativer som sørlandets perle, favorittdestinasjon for ferie og rekreasjon, sjøluft og strandliv.

En ting er i alle fall helt sikkert. Kristiansand byr på flotte aktiviteter og opplevelser for hele familien. Se hva vi valgte av opplevelser denne sommerferieuken.

Foto Adam Read - Visit Sørlandet Posebyen med romantisk syklist
Det blir ikke mer romantisk i Posebyen enn dette (Foto: Adam Read-Visit Sørlandet)

Du kan risikere å bli i strålende humør ved å rusle rundt, blant annet i Posebyen, byens eldste bydel med den hvite trehusbebyggelsen. Et perfekt utgangspunkt for å se Kristiansands sommeridyll og herlige nisjebutikker. (Se mer info om Posebyen lenger nede i artikkelen).

NORGESFERIE – BILDER, TIPS, RÅD! Det er Facebookgruppen hvor du enkelt deler bilder, får og gir svar på reiserelaterte spørsmål i Norge. Meld deg inn her.

I byen kan du slentre langs Markens, som er byens ubestridte hovedgate

Norgesferie, 9 attraksjoner i Kristiansands sommeridyll - torget i byen
Torget i sommeridyllen med sittegrupper og kafeer
Utenfor Domkirken i Kristiansand
Domkirken med en forenklet gotisk spissbuestil er en av Norges største

Denne sommeren (under den forstemmende pandemien) var Markensgate stinn av folk, så da Tor og jeg skulle sykle fra campingplassen Roligheden til magiske Ravnedalen, måtte vi svinge unna denne populære gatestubben, som strekker seg fra Otterdalsparken ved gjestehavna (der du finner Nupenanlegget) og til trappene opp til Baneheia og de tre stampene.

Nupenanlegget i Otterdalsparken i Kristiansand
Nupenanlegget i Otterdalsparken ved gjestehavna
Norgesferie, 9 attraksjoner i Kristiansands sommeridyll - Festningen i byen
Christianholm festning sto ferdig i 1672. Rundt festningen kan du nyte utsikten utover sjøen.

Jeg har bodd i Kristiansand i tilsammen 13 år, så da vi bestemte oss for å lande i min andre hjemby, Kristiansand, var det flere opplevelser som var viktig for meg å få til.

Blant annet å skulle kunne rusle rundt i kvadraturen, som byens gater med rette kalles etter sin opphavsmann Kong Christian IV. Det lot seg ikke gjøre denne sommeren på grunn av den bedrøvelige pandemien. Men vi ruslet rundt i sidegatene. Her er det også mye fint å se, og ikke så mange mennesker samlet på ett sted.

Sjø og hav så langt du ser er en attraksjon av flere i Kristiansands sommeridyll

De kritthvite strendene, både i sentrum og flere andre steder rundt i skjærgården er også et godt alternativ. Det er nemlig ikke mange andre steder i Norge som kan skilte med flere soldager i året enn bystranda og andre strender i Kristiansands-området.

Foto Jorunn Jensen-Visit Sørlandet Bystranda
Bystranda ligger midt i Kristiansands sommeridyll (Foto: Jorunn Jensen-Visit Sørlandet)

Uansett badetemperatur i sjøen, har du et deilig alternativ på land ved bystranda. Her finner du nemlig Sørlandets største spa og badeland.

Jeg husker godt Bølgen kafé og svømmehall fra tiden da jeg bodde i Kristiansand som barn (1967-1970). Virkelig et sted det var stas for oss barna å være.

Båten i land på Bragdøya i Kristiansands skjærgård
En maritim opplevelse med våre gode venner på Bragdøya

Skjærgården er en opplevelse for seg. Dette året var vi så heldige å bli hentet i Bertesbukta (ved Roligheden camping) med båt, av nære og gode venner, for å putre forbi byen og inn på Bragdøya i et særdeles rolig og passende tempo.

Meld deg gjerne inn i e-postklubben min for reisetips! Lettvinn måte å holde deg oppdatert på alle mine reiseskildringer og -tips i inn- og utland med og uten Hjalmar-bobil. Du finner skjemaet på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!!

Kultur og mat i Kristiansands sommeridyll finner du overalt

Det blir altfor mye å nevne alle i denne artikkelen, så jeg velger ut to steder som skiller seg ut for meg, som både har minner herfra helt tilbake til 1960-tallet og 1990-tallet.

Kilden teater- og konserthus i Kristiansand

Det handler om både teaterforestillinger og store musikkopplevelser i Kilden teater og konserthus, som på få år har blitt både hele Sørlandets kulturelle kraftsenter og et arkitektonisk landemerke.

Kilden ligger på den tidligere militærbasen Odderøya, som har «gjenoppstått» som friareal med koselige kafeer, gallerier og turstier.

Odderøya klinger på en helt annen måte i minneboken min. Det var her min pappa jobbet i Shell og som var grunnen til at vi flyttet hit i 1967.

Med venner på båttur inn mot Fiskebrygga i Kristiansand

Fiskebrygga med koselige kafeer, restauranter og isbar er et must å besøke.

Her koser du deg når du sitter på bryggekanten, sola skinner og beina dingler like over vannskorpa. Båttrafikken hjelper også på sommervibbene.

Jeg tipper at du allerede er bestemt på at du vil besøke Kristiansand – denne sommeridyllen med småbysjarm.

Reisetips for Kristiansand inneholder selvfølgelig Dyreparken

Å rusle rundt for å se på de mange flotte dyrene er en attraksjon for både store og små.

Foto Adam Read-Visit Sørlandet fra Kardemomme by i Dyreparken
Kardemomme by i Dyreparken er verdt et besøk (Foto: Adam Read-Visit Sørlandet)

Og hvem har ikke et forhold til Kardemomme by og Kaptein Sabeltann.

Jeg røper gjerne en godt bevart hemmelighet. I min ungdom spilte jeg tante Sofie i en oppsetning av «Folk og røvere i Kardemomme by». Noen vil påstå at jeg passet utmerket til rollen, kremt. Kan ha med min personlighetstype å gjøre, enten jeg liker å høre det eller ikke, hihi.

Noen reisetips fra en som fikk flashback så det monnet hele uken vi var i Kristiansand

Jeg vet at det finnes mye vakker natur og flotte skjærgårdsutflukter å nyte, men altså – å være skikkelig nærsynte var det som sto på ønskelisten denne ferieuken. Å bo sentrumsnært var ønsket mitt da vi endelig skulle bruke tid i min andre hjemby Kristiansand.

Både fordi det er i bysentrum jeg har bodd og drevet som eiendomsmegler i 10år, og fordi vi kunne sykle til alle opplevelsene vi ønsket oss i denne sørlandsbyen med den store småbysjarmen.

En kuriositet - eiendomsmeglerkontoret mitt da jeg bodde i Kristiansand
En kuriositet – eiendomsmeglerkontoret mitt i Markensgate fra da jeg bodde i Kristiansand fra 1990-2000 huser fortsatt eiendomsmeglere – stas!

Noen av våre opplevelser vil få spesifikke artikler fordi det er noe å skrive hjem om, rett og slett. Jeg tror du vil like disse stedene enda bedre når du får mer detaljerte innblikk. Slilke artikler kommer etterhvert, så følg med, følg med.

Hvor vi bodde og hva vi kunne nyde av Kristiansands sommeridyll i løpet av en ukes ferie

Marvika - et fint turområde nær Roligheden camping
Marvika – et koselig turområde nær Roligheden camping
  • Roligheden campingplass – her hadde vi bestilt på forhånd, med utsiktsplass over Bertesbukta og sjøen. Kun det beste er godt nok for Hjalmar-bobil og oss, med gang-/sykkelavstand til alle byens fasiliteter
  • Friluftsliv rundt Roligheden camping
  • Treff i Hjalmar-bobil med venner fra Røyknes/Skisland
  • Tur til et vennepar på Flekkerøy
  • En etterlengtet båtur i den vakre skjærgården rundt Kristiansand med retning Bragdøya. Her nøt vi sol og herlig fellesskap en hel dag med våre to skagerakk-venner (fra Flekkerøy)
  • En luftetur i Otterdalsparken
Norgesferie, 9 attraksjoner i Kristiansands sommeridyll - Ravndedalen en magisk perle
Ravnedalen – en magisk perle i gangavstand fra byen
  • Sykkeltur for å gjenoppfriske og nyte vakre Ravnedalen – den frodige parken med det mystiske uttrykket. Parken ligger i bydelen Grim og grenser til flotte Baneheia og Egelunden.

Noe mer kristiansandsk enn Posebyen finner du knapt

Den sjarmerende bydelen har en 300 år gammel historie og sjel. Det unike området er Nord-Europas lengste, sammenhengende trehusbebyggelse. Posebyen ligger i Nordøstre del av Kvadraturen og inneholder de eldste og mest karakteristiske bebyggelsene i byen.

I bydelens ti kvartaler finner man 166 verneverdige eiendommer som stammer fra 1700- og 1800-tallet. I 1892 var det en stor bybrann som disse husene overlevde.

Dengang bodde småkårsfolk, arbeidere og håndverkere der. Arbeiderstrøket var et livlig området med store familier og et yrende liv.

Foto E. Høibo-Visit Sørlandet - Posebyen i full blomstring
Vakre Posebyen i full blomstring (Foto E. Høiby-Visit Sørlandet)

Husene lå med hovedfasaden, dvs. stuen, ut mot gaten. Hoveddøren hadde trapp opp, jernstakitt og benk, eller en enkel helle foran døren. Kjøkken og soveværelser lå på baksiden med egen dør ut til bakgård og hagen. I bakgården lå vannpost, uthus som stall, fjøs, verksted og brygghus. Mange hus hadde egen kjøreport for hester med direkte adkomst til bakgården.

Hvitfargen på husene avløste en ellers broget blanding av husfarger. Den hvite husmalingen var dyrere grunnet kostbar zink i malingen og ga derved en viss status. Først malte man fasaden hvit, og hvis man hadde råd, malte man de andre husveggene deretter. I 1990 ble de regulert til bevaring.

Generelt om sommeridyllen Kristiansand, Sørlandets hovedstad

  • Byen er oppkalt etter sin grunnlegger kong Christian IV.
  • Storbyen ble grunnlagt 5. juli 1641 som jeg beskriver som den sommeridylliske byen med småbysjarm.
  • Innbyggerantallet per 2020 er i følge statistisk sentralbyrå i overkant av 112.500

Mye er nevnt, men det er selvfølgelig så uendelig mye mer du kan nyde av all herligheden du finnår i Kristiansand – den sabla koselige sommeridyllen med den store småbysjarmen.

Gatekunsten er vel verdt å ta en titt på. Den vil du oppdage flere steder i byen. Foto – bildene til venstre: Erik Engenes. Fotoet til høyre har jeg tatt.

Æ ser dæ på Markens i kveld

Det finnes uttallige sørlandsviser og jeg digger dem. Du kan beskylde meg for å være patriot og det er helt ok. Har du bodd i Kristiansand noen år, blir du hekta, jeg lover, kremt.

En av visene som du virkelig kan nyte for å få bystemningen innunder huden er visen fra musikkalbument til Ivar og Eivind Bøksle: Æ ser dæ på Markens i kveld.

REISETIPS PÅ SØRLANDET! Les mine andre artikler fra «det blide Sørland»

TAKK FOR AT DU LESER REISEBLOGGEN URBANTOGLANDLIG! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.

Nettsteder for nyttig informasjon om reisetips for Kristiansand

Ingen kommentarer. Bli den første til å legge igjen en kommentar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.