1 Destinasjoner/ GjesteskribentI , , ,

Jordan – fra Petra til Dødehavet, historiespekket og salt

Petra - Ad Deir Klosteret verdt en tur


Jordan – fra Petra til Dødehavet: Denne lille flekken på verdenskartet, Jordan, synes jeg burde være verdt en reise: Landet som på kartet ligger fastklemt mellom Israel, Syria og Saudi-Arabia. Sikkerhetssituasjonen er stabil, så ok, la oss starte reisen. Denne turen som jeg viser til i denne artikkelen ble gjennomført i 2014. I dag kan jeg si av hele mitt hjerte: Jordan er verdt hver tur jeg tar hit.

Det er et lite land og likevel har det så mye historie, kultur og fantastiske severdigheter å by på.
La meg fortelle deg om mine topp 4 severdigheter i dette lille kongeriket og kanskje vil Jordan komme på din bucket list.

Gjesteblogger Claudia Grobe

Nummer 1: Selvfølgelig Petra med sin mangslungne historie

Selvfølgelig, hva annet kan jeg si? Den røde steinbyen er nummer 1 på alle mine turer til Jordan. Og det har sin begrunnelse i at det virkelig er unikt. Ikke uten grunn tilhører den en av verdens nye underverker og er oppført på Unescos verdensarvliste.

Start reisen gjennom Petra veldig tidlig om morgenen (det beste tipset jeg kan gi deg!). Dagens hete har ennå ikke nådd steinbyen og busslastene med turister kommer mye senere.

Du kommer inn i byen Petra gjennom den trange Siq – en slags kløft

Og alene her er den gjennomtenkte arkitekturen slående. Vannårer går gjennom hele Siq over hodene våre. På den måten ble kildevannet alltid holdt kjølig. I Siq er det alltid en frisk bris, uansett tid på døgnet eller årstid.

Jordan – fra Petra til Dødehavet, historiespekket og salt - Petra - kort pause i siq
En kort pause i Siq

Vet du at nabateerne (som var en av flere nomadiske strammer som streifet rundt i den arabiske ørken) sannsynligvis bare har overlevd så lenge fordi de klarte å kontrollere vannkildene?

Området er kjent for å ha oversvømmelser. Med demninger og sisterner klarte folk å lagre vannet fra flommene og deretter bruke det selv og til og med selge det.

Jordan – fra Petra til Dødehavet, historiespekket og salt - Petra - på vei tilbake, statskassen i bakgrunnen
På vei tilbake fra statskassen som du skimter i bakgrunnen

Når du går gjennom kurvene i Siq på denne måten, ser du kanskje bildet av Petra for deg, som du sannsynligvis har sett i reisguidene: Utsikten over Al-Khazneh, statskassen – The Treasury.

Forresten, statskassen stemmer ikke overens med navnet i det hele tatt. På grunn av filigranen og den forseggjorte arkitekturen, ble det bare antatt av beduinene å være et hus hvor skatten måtte være sikret. Det er nok mye mer et mausoleum der den nabataiske kongen Aretas IV er gravlagt.

Etter å ha prøvd å fotografere denne enorme bygningen fra alle kanter, gikk vi videre til «bysentrum». I tillegg til et stort teater, er det mange andre steinbygninger her, samt noen få bygde monumenter, som Colonnaded Street.


Alt i Petra er subjektivt sett uhyre stort og imponerende

Jordan – fra Petra til Dødehavet, historiespekket og salt - Petra - et av de virkelig bygde monumentene
Et av de virkelig gedigne og imponerende monumentene i Petra

Et døgn går veldig fort her, også på grunn av det store arealet. Etter min mening er 2 dager perfekt for å besøke Petra. Da har du tid til å vandre opp til klosteret og til å ta en tur hvor du kan se statskassen ovenfra på slutten av turen rundt.

Petra by night - når Siq og Treasury er opplyst av levende lys
Petra by night – når Siq og Treasury er opplyst av levende lys

Det er også et ekstra arrangement på enkelte dager: Petra by night. Etter at området er stengt for alle turister om kvelden, draperes tusenvis av små lamper langs Siq og til statskassen. Når det blir mørkt kan du (med en ekstra billett) gå i levende lys til det store torget foran statskassen. Arabisk te og lokal tradisjonell musikk venter deg der. En stor turist-begivenhet og likevel verdt hver krone etter min mening.

Nummer 2: Wadi Mujib biosfærereservat

Dette landskapet blåste meg helt av banen. Omtrent en halvtimes kjøretur fra Dødehavet ligger Wadi Mujib, en canyon på rundt 70 kilometer. Her renner Mujib-elven gjennom, som munner ut i Dødehavet.

I månedene fra april til oktober venter en våt opplevelse de besøkende

Mitt tips nr. 1: Ta på gamle joggesko.

Jordan – fra Petra til Dødehavet, historiespekket og salt - Wadi Mujib - Fottur gjennom Mujib-elven
Wadi Mujib – Fottur gjennom Mujib-elven
Jordan – fra Petra til Dødehavet, historiespekket og salt - Wadi Mujib - her får du så mye action du vil
Wadi Mujib – her får du så mye action du vil
  • Gulvet er fullt av små, til dels skarpe steiner.
  • Ha på deg badetøyet.
  • Pakk kameraet/telefonen (det er helt nødvendig) og en matbit i en tørr bag. Jo lenger du kommer inn i canyonen, jo dypere blir vannet.
  • Det er passasjer der du svømmer og det er trange passasjer der du svinger deg langs tau.
  • Det er også små steinete klipper som du kan trekke deg opp i tau og ned på vei tilbake.
  • Det er noen få teknisk utfordrende passasjer hvor det er verktøy å holde seg fast i i veggen. Du går bare så langt du kan og så lenge du nyter det.
  • Den smale canyonen er bare vakker. Jeg har aldri sett så mange nyanser av grått, oransje og rødt sammen. Det skifter hele veien, avhengig av hvordan solskinnet treffer.
  • En flott utflukt for alle som liker å være aktive på reise. Dessverre ikke en skjult perle, men likevel et av mine absolutte høydepunkter i Jordan.

Nummer 3: Dødehavet

Ganske uspektakulært, tenkte jeg for meg selv mens jeg så på Dødehavet fra hotellrommet mitt. Hmm, og dette skal visstnok være et av høydepunktene på turen min? Greit, på med badedrakten og ned til stranden.

Dødehavet - saltinnholdet lar deg bare flyte
Dødehavet – saltinnholdet lar deg bare flyte

Det er allerede en merkelig følelse når du går ut i vannet. Det kribler litt. Du skal for øvrig ikke ha sår eller barbere deg på forhånd. Og så, når du er helt nedsenket, i det varme vannet: bare legg deg ned. Du lar deg bare bære – det er en følelse av vektløshet.

Dødehavet - mange store saltkrystaller ved bredden av det døde hav
Dødehavet – mange store saltkrystaller ved bredden av det døde hav

Dødehavet er omtrent 10 ganger så salt som havet, noe som gjør det til en av verdens salteste vannmasser. Saltinnholdet og den høye tettheten gjør at det føles som om du flyter på vannet.

Dødehavet - meg og den flotte utsikten over Dødehavet
Meg og den flotte utsikten over Dødehavet

Etter den obligatoriske fotoseansen spanderte vi en trivelig gjørmepakke. Gratis. På stranden er det bare enorme beholdere med gjørme, som du kan gni hele kroppen med. Ganske kult.

Funfact: 430,5 meter under havoverflaten er Dødehavet også det laveste landbaserte punktet på jorden.


Nummer 4: Ajloun Forest Reserve


Ajloun Forest Reserve ligger omtrent en times kjøretur nord for Amman. Området er utenfor allfarvei, selv om noen reisende fortsatt kommer så langt som til Ajloun Castle. Det 13 kvadratkilometer store arealet er dominert av et åpent busklandskap og inviterer til mange, varierte turer.

Ajloun - variert natur og autentiske møter
Ajloun – variert natur og autentiske møter med naturen

Spesielt våren, når de ville blomstene forvandler det ellers ganske kjedelige landskapet til en fargerik oase, er en anbefalt reisetid.

Ajloun Eco Lodge midt i naturen
Ajloun Eco Lodge midt i naturen

Jeg ble spesielt imponert over to ting her: På den ene siden å bo i en Eco Lodge med utsikt over dette vakre landskapet og våkne til fuglekvitter. På den annen side, Eco Tourism Approach, som denne regionen var en av de første som tok i bruk i den arabiske verden.

Ajloun Forest Reserve - et sted for en rekke turer
Ajloun Forest Reserve – et sted for en rekke turer

På ulike utflukter kan besøkende bli kjent med regionen og menneskene på en autentisk måte, enten det er en matlagingskurs med lokale produkter i friluft, et besøk i såpehuset eller lære den livlige kalligrafien. Alle har fordeler: den reisende, den lokale og naturen. Chapeau – fra gammelt av signaliserte dette uttrykket at man tar av seg hatten.

Bli gjerne med Claudia Globe på en visuell tur til nasjonalparken Serengeti i Tanzania

Du finner mer om gjesteblogger Claudia Globe og hennes kunnskap for dette området blant flere her på Facebook

I Facebookgruppen min Reisetips verden rundt får og gir du reisetips fra hele verden enten du flyr, sykler, reiser med bil/bobil eller tog. Her kan du også spørre om tips til reiser, overnattinger, spisesteder! Meld deg gjerne inn her!

Følg gjerne Reisebloggen Urbant og landlig på Facebook og Instagram

Takk for at du leser Reisebloggen Urbant og Landlig. Om du liker artikkelen så del det gjerne med andre reiseentusiaster.


Én kommentar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: