0 DestinasjonerI ,

En herlig forsommerdag på Sjøsanden, en perle i Mandal

Eiendommen i Risøbank, Sjøsanden, Furulunden, Mandal

Selve Furulunden som ligger tett inntil Sjøsanden, er et rekreasjonssted, navnelikt som min hjemlige, tidligere Furulunden på Kråkerøy. Her er det gruslagte stier hvor mang en Mandalitt og turist spaserer, sykler og svermer.

Det som imidlertid fanget min interesse da vi tok en piknikktur sist i april, var Risøbank som ligger midt i Furulunden. Denne vakre perlen av et sted som oser av historie. Om sommeren er det kafé med uteservering her og jeg har også hørt at det er et yndet sted for bryllupsfeiring, forståelig nok.

Risøbank hvor bygningene ble holdt i engelsk stil

Risøbank ble bygd i 1901 for Lord Edward Salvesen (1857-1942) fra Edinburgh og hans familie. Hovedbygningen, gartnerboligen, uthusene og drivhusene er holdt i engelsk stil.
Lord Salvesens foreldre kom fra Mandal før de slo seg ned i Leith i Skottland. Her etablerte hans far firmaet Christian Salvesen & Co., som ble et mektig skipsrederi og et velkjent firma innen trelast og hvalfangst.

Drivhuset i Risøbank ved Furulunden, Sjøsanden, Mandal

Ved Sjøsanden er det flotte rekreasjonsområder

For meg ble det drivhuset som satte tanker i sving. Vi traff en eldre kvinne på turen vår som kunne fortelle at hun hadde vært ved dronning Elisabeths drivhus i Skottland og det er der denne modellen her er hentet fra.

Dessuten arbeidet hennes svigermor som kokk i herskapshuset så hun visste mangt og meget om historien bak denne eiendommen.

Les gjerne: Svinør, en uthavn i verdensklasse, men på Unescos verdensarvliste?

Inni drivhuset i Risøbanke ved Furulunden, Sjøsanden, Mandal

Tenk å kunne rusle rundt, plante, høste, bade og nyte friluftslivets gleder her ved Sjøsanden

Jeg tenker litt frem i tid, hvor jeg saktens kunne rusle rundt her på eiendommen og bruke dager på å stelle i dette flotte drivhuset. Blant fersken og aprikos og hvor alle besøkende kan smake, men kun en frukt til hver. Det sto nemlig å lese på et skilt på utsiden av drivhuset. En slik positiv holdning til turgåere kan jeg saktens være med på å spre videre.

Jeg ville plante masse urter og spiselige, historiske sommerblomster i de teglsteinsmurte høybedene på utsiden av drivhuset. La alle besøkende plukke seg en liten smakebit, mens de nyter stedet og de herlige smakene.

Rododendron, Furulunden, Sjøsanden, Risøbank. Mandal

FØLG REISEBLOGGEN URBANT OG LANDLIG PÅ FACEBOOK – Du vil få se bilder og lese om gode reiseopplevelser vi gjør urbant og landlig, høyt og lavt, både i inn- og utland. Se oss på bilferier og fjellturer med og uten ski på beina. Tips til deilige matopplevelser og spesielle overnattingssteder m.m. er også ting jeg skriver om.

utsikt fra Sjøsanden i Mandal
Herlig utsikt fra Sjøsanden i Mandal

Det kunne vel være en finfin del av en pensjonisttilværelse for Tor og meg? Kjæresten min kunne jo ta seg sykkelturer og svømme i det klare vannet langs de sandkledde strendene på Sjøsanden. Ja, for her det en strand for enhver smak og vindretning. Sjøsanden, som er viden kjent som noen av Norges flotteste strender.

Her kan du se og lytte litt til sjøen som skvulper seg innover mot den deilige sandstranden på Sjøsanden.

En ting er i alle fall helt sikkert. Vi vil tilbake hit og tilbringe noen dager i denne herlige sjøduftende friluftsperlen med kafé, turstier og klart badevann, og et snev av sørlandet som jeg er så glad i.
Det er stadig noe som trekker meg til denne landsdelen. Riktignok har jeg bodd i Kristiansand i 13 år og vi har gode venner der, men jeg lurer på om det kan lure noe i anene mine. Med en morfar og oldemor som kom fra den vakre uthavnen Svinør i Lindesnes, litt vest for Mandal.

TAKK FOR AT DU LESER REISEBLOGGEN URBANTOGLANDLIG! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med andre reiseentuasiaster.

Ingen kommentarer. Bli den første til å legge igjen en kommentar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: