Innholdsfortegnelse
Du befinner deg i idyllen Mandal – Norges sydligste by. Still deg midt på campingplassen, Sjøsanden, strekk ut armene og sving deg rundt. Så enkelt og oversiktlig er det å rusle i alle retninger og få noe flott å hvile øynene på.
Tenk å kunne få så mange opplevelser på så få kilometer. Vi var fast bestemt på at vi ville ta en ukes ferie på Sjøsanden camping. Området som vi ble presentert for av våre nære venner i Kristiansand for noen år siden. De inviterte oss nemlig til en pikniktur til Furulunden. Vi ble fristet og tenkte at vi ville ta en ferietur med Hjalmar-bobil til Mandal.

Vi ble ikke skuffet kan du si. Friluftsliv, skjærgårdsidyll, vakre strender, flott gammel trehusbebyggelse, utsiktspunkter, historiske steder og et vidunderlig fyr uti havgapet.
Snakk om Mandal i et nøtteskall!!

I Mandal får du mange opplevelser for hele familien. På Sjøsanden kan du bo en hel uke uten å bade på samme strand. Her er det både en kjempestor sandstrand og flere små, fortryllende strender som omringer Furulunden naturpark.
Se våre valg av opplevelser denne ferieuken i Mandal – Norges sydligste by.
På Sjøsanden med Hjalmar-bobil
Etter en ukes ferie i Kristiansand putret vi enda lenger syd for å parkere Hjalmar-bobil på en idyllisk plass vi ble henvist til på Sjøsanden camping (vi hadde forhåndsbestilt).
Jeg hadde et ønske om å bo så nær stranden som mulig. Der er det imidlertid en stor voll, så direkte sjøutsikt haddde vi ikke. Når det er sagt er det viktigere at vollen demmer opp for sterk vind enn at jeg skal sitte på baken og nyte utsikten.


Utsikten var likevel ikke langt unna, bare noen få meters rusletur gjennom teltplassen, på strandsko og med strandvesken fylt opp av badehåndklær, solbriller, ferielektyre og frukt. Bedre blir det ikke når du ønsker å lande skikkelig og bare være.
En hel uke!!
Kun en rusletur fra Sjøsanden til Mandals gamle trehusbebyggelse og bysentrum
Herlig fred så koselig (her må du skarre på R’en for å få det korrekte sørlandsuttrykket). Vi ville besøke både den gamle trehusbebyggelsen og utsiktspunktet i sentrum for å få en oversikt over byområdet.
Det bar gjennom furuskog med flere tilrettelagte gangveier. Her kunne vi velge og vrake. Der vi ruslet fra Sjøsanden og mot sentrum møtte vi på rådyr som så ut til å være vant til å hanskes med turister.




Vi ankom lysningen etter rusleturen fra Sjøsanden og byen åpenbarte seg med alle sine fasiliteter som matbutikker, nisjebutikker, kafeer, restauranter, museum, kulturhuset Buen som er av nyere dato m.m.


Det regionale krigsseilermonumentet i Mandal, «svevende kjetting» som er reist til minne om de 184 sjøfolkene fra Vest-Agder som omkom under 2. verdenskrig, viser navnet på samtlige av de omkomne. Kunstneren Erik Pirolt fra Kristiansand har utformet minnesmerket.

Fra broa mellom kulturhuset Buen og byen kan du se rett opp på utsiktspunktet Uranienborg.
Uranienborg utsiktspunkt i Mandal – Norges sydligste by





Promenaden ledet oss gjennom den vakre, gamle trehusbebyggelsen og den godt bevarte sentrumskjernen.
Vi hadde et mål for den første turen inn til sentrum. Enhver by som vi besøker, ønsker vi å komme til et usiktspunkt for å få en oversikt over stedet. Så også i Mandal.



Uranienborg er navnet på dette punktet i Mandal. Her er det flotte trapper av brostein som leder oss opp til denne toppturen som befinner seg 62 MOH. Ingen strabasiøs tur med andre ord. Men for en flott utsikt.
Historien rundt Uranienborg finner du lenger nede i denne artikkelen.
På sykkelttur gjennom Furulunden, Risøbank og nedom alle strendene
Som sagt så har vi vært her før. Dengang så vi bare en liten del av Furulunden og Risøbank. Nå ønsket vi å ta inn denne naturatmosfæren som Furulunden gir i overflod.

Meld deg gjerne inn i e-postklubben min for reisetips! Lettvinn måte å holde seg oppdatert på alle mine reiseskildringer og -tips i inn- og utland med og uten Hjalmar-bobil. Du finner skjemaet på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!!

Også på denne turen ønsket vi å komme til topps for å nyte enda mer utsikt. Vi parkerte syklene og fulgte den merkete stien opp til Hobdeheia. Herlig utsikt, ikke sant?







Nedoverturen førte oss like tilbake til Risøbank som har en fin historie om skotten (foreldrene var norske utvandrere) som bygget dette som sitt feriested i Mandal – Norges sydligste by.
Historien i sin helhet finner du lenger ned i artikkelen.
Selvfølgelig må det finnes et spisested med navnet SMOI i Mandal
Du har sikkert hørt om dette språket som ble utviklet som et hemmelig språk mellom folk som drev handel i Mandal.
Hensikten med SMOI var å kunne kommunisere uten at uinvidde forstod hva som ble sagt. Mer om det lenger ned i artikkelen.

Idag er SMOI et spisested/restaurant midt i gågata i den gamle trehusbebyggelsen. Vi besøkte restauranten to ganger. Den andre gangen sammen med våre venner, Sølvi og Johannes.
Denne kvelden var vi så heldige å få besøk av et tremannsorkester med gitarist, kontrabassist og sanger som også sørget for rytmisk perkusjon (husk å slå på lyden når du ser videoen). Et utrolig gøyalt innslag for oss som koste oss til fulle på uteområdet til SMOI.
Her var det pizza, andre småretter, drikke og desserter å fortære. Virkelig et sted som oser av sjarme og gode smaker.
Besøk på Ryvingen fyr sto høyt på ønskelisten
Det var ett sted jeg var helt sikker på at vi skulle besøke den uken vi var i Mandal. Nemlig Ryvingen fyr.

Det er Ryvingens venner som drifter fyret idag. Det var fint vær denne dagen da vi putret sjøveien mot fyret. Men med etterdønninger etter vind kjente vi godt bølgeskvulp og -sprut. Dog sjarmerende der jeg satt på en stol som ikke var spesielt godt bundet fast. Vi var selvfølgelig kledd i redningsvester og ble loset over et område med en kyndig og erfaren sjømann i en liten tresnekke.
Du skal få se og lese mye mer om dette fantastiske fyret i en egen artikkel. Jeg har nemlig fått en stor forkjærlighet for fyr etter at jeg ved flere anledninger har besøkt Lindesnes Fyr.
Vennebesøk på Sjøsanden camping
Herlig fred (sies med skarre-R og trøkk) – ingen ferie på Sørlandet uten å gå på besøk og/eller å ha besøk av kjente og kjære venner. Så også i Mandal.
Jeg har tross alt bodd i Kristiansand i totalt 13 år så den koselige vennedelen av ferien er en selvfølge for meg/oss.

En kveld fikk jeg besøk av min søsters venninne, Sofie, som bor på Tregde like utenfor Mandal by. Hællandussen så trivelig.
Alltid fint å treffe mennesker som du har så mye felles historie med at skravla og latteren sitter i løseste laget kan jeg fortelle deg, hihi.

En annen kveld hadde vi besøk av våre venner, skagerakkerne fra Flekkerøy, Sølvi og Johannes. Da ble det rusletur til byen for å innta et bedre måltid på SMOI som du ser tidligere i artikkelen, samt kaffe med godsaker til, ved Hjalmar-bobil på Sjøsanden.
Skikkelig sommerkos altså. Noen runder Domino ble det også.
REISETIPS PÅ SØRLANDET! Les flere av mine artikler fra «det blide Sørland»
- Ferie på Lindesnes fyr – en magisk opplevelse
- Lindesnes fyr – et kulturminne med bærekraftige visjoner
- Kommer uthavnen Svinør på Unescos verdensarvliste?
- Hemmeligheten til Gina Marie og Kjærlighetshaven på Svinør avsløres
- En herlig forsommerdag på Sjøsanden, en perle i Mandal
- Kastellet og Mandal – moderne og pittoresk hånd i hånd
- Norgesferie – 9 attraksjoner i Kristiansands sommeridyll
- Ravnedalen i Kristiansand – den magiske perlen i metige naturformer
- Idylliske Ryvingen fyr i Mandal – Norges sydligste
TAKK FOR AT DU LESER REISEBLOGGEN URBANTOGLANDLIG! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.
Uranienborg er Mandals utsiktspunkt over byen og havet
Uranienborg er et utsiktspunkt midt i Mandal hvor man kan se nesten hele byen og langt utover innseilingen.

Uranienborg, eller Torjusheia som fjellet heter, er et flott utsiktspunkt i byen, 62 MOH.
Uranienborg med sitt hvite kikkerthus er et landemerke i Mandal
Toppen rager 62,35 MOH, og herfra har du den flotteste utsikten du kan tenke deg over byen og innseilingen. Du ser nesten hele byen fra Uranienborg.

Uranienborg ble i seilskutetiden brukt som utkikksplass. Hit vandret koner og barn for å se etter mann og far når skutene kom inn Mannefjorden fra langfart.

Bypatrioten Lars O. Rølland, som døde i 1945, fikk reist flaggstanga og det nåværende kikkerthuset. Han fikk i stand en revy, «Paramatta», som ga penger til både kikkerthus, flaggstang og senere vedlikehold. Utgiftene er senere overtatt av kommunen.
Flagget på Uranienborg heises på nasjonale festdager som 17. mai, og av speideren hver søndag i sommertiden. Det holdes også tale for Rølland på nasjonaldagen.

Navnet Uranienborg ble gitt til det første kikkerthuset som ble bygd her i 1862, til minne om det russiske linjeskipet Ingermanland´s forlis utenfor kysten i 1842. Kikkerten til Ingermanland skal ha stått der. Noen mener det ble oppkalt etter Tycho Brahes observatorium utenfor København!
Under andre verdenskrig var det tre kanonstillinger på Uranienborg og fjellet er gjennomhullet av tunneler og bunkere.
Praktfull utsikt over hele byen og skjærgården. Kikkerthuset er av relativt ny dato, det er ryddet stier og satt opp nye benker.
Følg Torjusheigata fra torget til krysset med Grensegata, der det står skilt inn mellom to hus mot Uranienborg. Herfra er det greit å finne stien/trappa til toppen. Et alternativ er å gå opp trappene ved inngangen til P-huset i gågata, mellom Edgars og Husfliden.
Furulunden omringes av 7 strender
Furulunden er et stort natur- og friluftsområde på ca. 1400 daa like vest for Mandal bysentrum. I området finner du flere flotte strender og nydelige svaberg. Vegetasjonen består av furu og lauvblandingsskog med enkelte felt av gran.

Furulunden ble i 2001 kåret til Norges beste friluftsområde.
Historie om Furulunden naturpark
For 200 år siden var området som i dag er Furulunden bare åpne sandsletter. I forbindelse med jordbruk på Vestnessletta (lenger nord, i dag et boligområde bare kalt Vestnes) fikk Friedrichsen en idé om å plante et belte av skog for å stoppe sandflukten. Siden furutrær vokser best på sandjord ble dette hovedsakelig valgt, derav navnet.
Under dyrkningsarbeidene ble det leid inn hjelp fra Skottland. Disse hadde med seg flere tusen planter av furu og lerk fra hjemlandet.
I krigsårene 1940-1945 holdt 2 000 tyske soldater til i Furulunden. Den var lukket for lokalbefolkningen, og strendene og stiene minelagt. I tillegg ble utallige bunkere/bunkeranlegg bygget, disse ser man restene av i dag
Risøbank

Sjøsanden er den mest kjente og lengste stranden i området. Starter du ved Piren kan du gå langs hele den 807 meter lange stranden. Når du kommer til enden, ved Hobdeheia, går du gjennom Sjøsanden Feriepark og tar til venstre i krysset ved Bankeveien. Da kommer du til Risøbank-området.
Her ligger en herskapelig bygning som heter Risøbank. Huset ble bygget av den skotske Lord Salvesen (hans foreldre utvandret fra Mandal) som sommersted i 1901. Anlegget er nå fredet. Det eies av staten og disponeres av Mandal kommune.

Huset blir brukt til kunstutstillinger og sommerkafe og kan leies til private selskaper. Parken rundt huset er et syn om våren når rhododendroen blomstrer!
Fortsetter du videre fra Lordens sandstrand som ligger nedenfor huset, finner du mange idylliske store og små sandstrender med fjellknatter og svaberg. Strender som du ser bilder av tidligere i denne artikkelen.


Inne i området er det et stort vei-og stinett som innbyr til spaserturer og jogging. Området er temmelig plant men det finnes en del høyder, blant annet Hobdeheia, hvor det er fin utsikt over byen, skjærgården og havet utenfor.
Sjøsanden camping i Mandal

Her kan du leie hytter, motellrom og leiligheter hele året. Sommer-camping med 400 fine plasser for bobil, campingvogner og telt fra mars til september.
Sjøsanden har en uslåelig beliggenhet ved landets kanskje aller flotteste sandstrand
Med hyggelig rusle-avstand til Mandal sentrum på den ene siden og Norges flotteste friluftsområde på den andre siden: Furulunden, som i 2001 offisielt ble kåret til Norges aller beste friluftsområde, byr på utallige idylliske stier og gangveier: For vandring, sykkel- og joggeturer, lekeplass på land og til vanns – omgitt av sjø, svaberg og intet mindre enn 7 herlige sandstrender!

Familien kan bo her en uke og bade hver dag uten å gå til samme strand to ganger. Sjøsanden Feriepark er det nærmeste du kommer syden i Norge.
Historien om SMOI – Mandals hemmeligheter
Språket Smoi begynte mellom folk som drev handel, kanskje først og fremst blant fiskehandlerne, og ble senere videreutviklet av byens drosjesjåfører. Funksjonærene i Mandals Sparebank var dyktige i Smoi, og brukte det ofte seg i mellom i det daglige arbeid.
Hensikten med SMOI var å kunne kommunisere uten at uinvidde forstod hva som ble sagt.


Smoi språket
Smoi kepres (prekes) på dialekt, og det kan virke både lett og komplisert og kepre nåss (preke sånn). Regler finnes ikke. Modellen er kort og godt å vri og vrenge på ord, bytte, tilføye eller utelate bokstaver slik at det blir «godt å si». I dag er det slik at svært få foråst (forstår), noen foråst tible dilde nagr (forstår bitte lide grann), mens de fleste foråst gening git (forstår ingen ting).
Restauranten SMOI
Restauranten Smoi finner du blant den hvite, gamle og karakteristiske bydelen i Mandal – Norges sydligste by.
Ryvingen fyr er Norges sydligste fyr

Ryvingen fyrstasjon ligger på ei øy 7 km sørøst for Mandal.
I tillegg til å være det synligste landemerket for skipstrafikken som passerer sydspissen av Norge, er Ryvingen fyr sammen med Hatholmen fyr og lykta Bestemor på Sjøsanden, innseilingsfyr til havnene i Mandal.
Kilder til informasjon om Mandal – Norges sydligste by
- Egne opplevelser fra en ferietur til Mandal
- Visit Sørlandet
- Wikipedia
Pinnen nedenfor kan du lagre på Pinterest for senere bruk/lesing

Ingen kommentarer. Bli den første til å legge igjen en kommentar