0 Bobil/ DestinasjonerI , ,

Ravnedalen, den magiske perlen i mektige naturformer

Ravnedalen, den magiske perlen med kafé og vakker park - kafeen og dammen

Selvfølgelig ville jeg ta med Tor til Ravnedalen, den magiske perlen, når vi skulle lande og nyte en hel ukes ferie i min andre hjemby, Kristiansand.

Parken som i perioden 1874-78 ble bygget av soldater utrustet med spader og frø i stedet for våpen.

Dette herlige utfartsstedet ligger nær Kristiansand sentrum. Det er gratis parkering her, og kommer du syklende er det nok av steder å sette sykkelen fra deg for å rusle sakte og nyte hvert steg gjennom parken. Best utbytte av turen i Ravnedalen får du ved å ha god tid: Kjenne dufter, ta inn det estetiske uttrykket, sette seg på en benk og bare nyte atmosfæren, og ta en hamburger på Cafe Generalen.

En ting er i alle fall helt sikkert. Ravnedalen – et magisk og litt mystisk sted – byr på flotte opplevelser for hele familien.

Ravnedalen, den magiske perlen med kafé og vakker park - dammen
Ravnedalen, den magiske perlen med kafé og vakker park - masser av Rododendron er plantet her

En sentral mann i Ravnedalen er selvfølgelig grunnleggeren, Oscar Wergeland. Broren til to andre kjente søsken, nemlig Henrik og Camilla, gift Collet.

Henger du med nedover i artikkelen vil du finne interessant lesestoff om historien rundt Oscar Wergeland og Ravnedalen, og selvfølgerlig litt om Henrik og Camilla.

Fra statuen med Wergeland og mot kafeen i Ravenedalen

Det var sterk vind denne dagen, da vi forlot Roligheden camping for å sykle til Ravnedalen, den magiske perlen

Jeg tenkte at her inne ville det være ly for vinden og sikkert ikke så mye folk. Og helt riktig tenkt, vi parkerte syklene ved Cafe Generalen og ruslet langs flott beplantete gangveier og kunne knapt kjenne et vindpust.

Ikke var det så mange andre som besøkte parken samtidig med oss heller. Noe som var veldig behagelig, smittvern i forhold til coronaen tatt i betraktning.

Ravnedalen, den magiske perlen med kafé og vakker park - scenen

Ravnedalen er stedet for små konserter og har visstnok byens beste burger

Vi opplevde ingen av delene ved dette besøket, men jeg kan huske at jeg var i denne flotte parken på en oppsetning av general Oscar Wergeland på 1990-tallet. Kan det ha vært med Rune Andersen i hovedrollen? Noen som kan hjelpe meg å verfisere det?

Det var forøvrig før den flotte scenen over her var på plass.

Fra toppen av Ravnedalen med utsikt over deler av Grim
I høyden får du fin oversikt over parken
Ravnedalen, den magiske perlen sett fra stien som fører opp til et flott utsiktspunkt

Ønsker du å få oversikt over byen, eller rettere sagt over Grimsområdet, tar du stien opp i høyden og nyter hvert trappetrinn i magi og mystikk. Husk å ta et overblikk på turen til toppen. Ravnedalen tar seg godt ut ovenfra også.

NORGESFERIE – BILDER, TIPS, RÅD! Det er Facebookgruppen hvor du enkelt deler bilder, får og gir svar på reiserelaterte spørsmål i Norge. Meld deg inn her.

Ravnedalen, den magiske perlen, ble foreslått til skytebane

Tenke seg til: Da Oscar Wergeland var med og stiftet Christianssands Skytterlag – ble det foreslått å bruke Ravnedalen som bane – hvorpå generalen kort og godt påpekte at dette ikke ville være ringere enn vandalisme. Dermed falt forslaget i vask raskere enn det ble ytret.

Heldigvis må jeg si.

General Wergeland bivåner alle som nyter en tur i Ravnedalen

Før Generalen tok tak var Ravnedalen et sumpig lende der ingen menneskefot hadde trådt. Et mystisk jungelkratt under bratte fjellvegger står det å lese i historien rundt Ravnedalen.

Av et felt bøketre som Wergeland plantet er det laget en skulptur
Den gylne by skapt ut av roten til bøketreet, plantet av Wergeland på 1870-tallet

Videre står det å lese: Oscar Wergeland hadde fått skapertrang og det visjonære blikk som vuggegave og et temperement som kunne gi sterke utslag for enhver vandal som våget å gjøre en plante fortred.

Den gylne by i Ravnedalen

Skulpturen over her ble laget av Jørn Rønnau på vegne av Wergelandsselskapet til 200-års jubileet for general Oscar Wergelands fødsel. Den gylne by er finansiert av privatpersoner og bedrifter, som nå er borgere av byen.

Det er all grunn til å tro at akkurat dette bøketreet ble plantet av Wergeland selv, basert på de 140 år gamle årringene, pluss tidsperioden Wergeland plantet Ravnedalen, og det faktum at bøk ikke vokste naturlig her. Bøketreet antas å være plantet i 1870-årene.

Kunstneren Jørn Rønnau ble inspirert under en gåtur i Ravnedalen. Han så et bøketre som var kuttet ned. I stedet for at det skulle stå en halvråtten stubbe der, hvorfor ikke lage en skulptur ut av det, sier Rønnau som tidligere har laget liknende skulpturer for den danske kongefamilien.

FØLG URBANT OG LANDLIG PÅ FACEBOOK – Du vil få se bilder og lese om gode reiseopplevelser vi gjør urbant og landlig, høyt og lavt, både i inn- og utland. Se oss på bilferier og fjellturer med og uten ski på beina. Tips til deilige matopplevelser og spesielle overnattingssteder m.m. er også ting jeg skriver om.

Foto Adam Read - Visit Sørlandet Posebyen med romantisk syklist
Foto: Adam Read-Visit Sørlandet

REISETIPS PÅ SØRLANDET! Under her finner du lenker til flere av mine artikler fra «det blide Sørland»

Historien rundt grunnleggeren av Ravnedalen, General Joseph Frantz Oscar Wergeland (1815 – 1895)

Oscar Wergeland ble født i 1815 og var yngstemann i søskenflokken i en av 1800-tallets mest interessante familier. Han ble regnet som den handlekraftige og praktiske blant søsknene. Hans bror, ikke helt ukjente Henrik Wergeland, regnes som grunnlegger, ved siden av Ludvig Holberg, av norsk litteratur. Camilla Collet som dannet modellen i Norge for hva det ville si å være en selvstendig kvinne, regnes som landets første kvinnelige frie intellektuelle.

Familien Wergeland stammer på farsiden fra en gård i ytre Sogn. Dens opprinnelige navn var Verkland. Fra begynnelsen av 1800-tallet kan en si at det var en Kristiansandsgren av familien, da Generalens far, Nicolai Wergeland, ble adjunkt i Kristiansand i 1805.

Det er vakkert beplantet overalt i Ravnedalen

Oscar Wergeland vokste opp på Eidsvoll, tok utdanning ved Krigsskolen i Christiania, og utdannelse i kartgravyr i Stockholm og Paris. I 1830-åra begynte han sin militære karriere som den pålitelige og lojale mannen for svenskekongen, men stod 60 år seinere fram som en sterk talsmann for norsk-nasjonale synspunkt og for oppløsning av unionen med Sverige. Han kom tilbake til Kristiansand, som offiser, i 1859, og engasjerte seg sterkt i lokalt foreningsliv, særlig knyttet til byforskjønnelse, idrett, lokalpolitikk og militærpolitiske spørsmål.

I lokalpolitikken var Wergeland en handlekraftig og praktisk modernist

Han var både pådriver for og aktiv medarbeider i en rekke samferdselstiltak i regionen og kommunale tiltak for å bedre de hygieniske og sanitære forholdene i byen. Han hadde stor betydning for utviklingen av norsk kartografi, særlig for utviklingen av den litografiske gjengivelse av norsk landskap i kart, for innføring av obligatorisk skiløping i hæren i 1880-årene og for den nasjonalmilitære holdningsendringen som førte til vedtaket om allmenn verneplikt; 1876.

Treet hvor kjærestepar har risset inn sine navn
Kanskje føles det ekstra romantisk å risse inn sitt forhold på trærne i mystiske Ravnedalen

Oscar var en pionér når det gjaldt parkanlegg og treplanting

Mest kjent er den offentlige naturparken Baneheia, Ravnedalen, de mange alléene i Kristiansand og hans første prosjekt Wergelandsparken (1859-60). Han har kort sagt gjort mer for byens forskjønnelse enn noen annen borger i byen.

Han interesserte seg særlig for geometri, topografi, landmåling og kartografi – vitenskaper og teknikker som var i rivende utvikling i 1830- og 1840-årene. I 1853 fikk norgeskartet hans medalje som “best of class” på den store kunst- og industriutstillingen i New York. Kartet – risset ut speilvendt i voks, var det første i sitt slag som ble trykket i Norge.

Mange av Wergelandsfamiliens felles idealer materialiserte seg i Oscars store parkanlegg og landskapsarbeider. Da Oscar oppdaget potensialet i Ravnedalen utformet han dalen som en romantisk have ved hjelp av kommunale midler og sammen med Kristiansand Byselskab.

Der generalen stakk en pinne i jorden, grodde det opp et staselig tre

Før Generalen tok tak var Ravnedalen et sumpig lende der ingen menneskefot hadde trådt. Et mystisk jungelkratt under bratte fjellvegger. Han hadde fått skapertrang og det visjonære blikk som vuggegave og et temperement som kunne gi sterke utslag for enhver vandal som våget å gjøre en plante fortred.

Da Sparebanken ga han de pengene han trengte, ble arbeidet ble satt igang etter Generalens planløsning og med ham som daglig leder. De første spadestikk fant sted i 1874 og ble i hovedsak bygd av elevene ved underoffiserskolen på Grimsmoen. En junidag i 1875 ble Ravnedalen tatt i bruk av byens befolkning og ble straks byens mest populære utfartssted.

Et eldre ektepar som bruker Ravnedalen til sin daglige spaserturer
Jeg traff på et par fra Duekniben/Bellevue som stadig er på rusletur i Ravnedalen

Generalens interesse for plantingen i Ravnedalen, den magiske perlen, var enestående

Fra tidlig morgen av var han på ferde – om våren som oftest med frø i lommene. Flere tusen av plantene i dalen er plantet av generalen selv. Man antok at ved århundreskiftet 1900-tallet var det plantet over 150.000 trær i alt, og ved siden av det en hel del arbeid gjort av skoleungdom. Wergeland brukte i stor utstrekning garnisonens soldater til sine arbeider i Baneheia og Ravnedalen.

Enestående i Ravnedalen er at en finner et stort innslag enkelteksemplarer av ulike arter. Både trær, busker og større staudeplanter og markante landskapselementer. Med kolonialismen ble det brakt mye nytt og ukjent plantemateriale til Europa.

I Norge var det den store sjøfarten på verdenshavene og fjerne strøk som ga tilsvarende muligheter til å hente hjem merkelige planter. Oscar hadde mange venner og eksperimenterte jevnlig med fremmede planter og prydbusker, fraktet til ham av byens skippere og redere.

Da Oscar var med og stiftet Christianssands Skytterlag – ble det foreslått å bruke Ravnedalen som bane – hvorpå generalen kort og godt påpekte at dette ikke ville være ringere enn vandalisme. Dermed falt forslaget i vask raskere enn det ble ytret.

Baneheia var i sin tid mark for sauer og kveg. Den var også fri for skog ettersom byens innbyggere trengte ved. Området ble med årene svært slitt, og byborgerne tilla det svært lite oppmerksomhet. I 1704 ble det anlagt en stampemølle nede i byen som ble drevet med vann fra Baneheia. Denne virksomheten er opprinnelsen til navnet på Stampetjønnene: 1., 2. og 3. Stampe.

Byens første vannverk med vannledning til Torvet ble anlagt i Baneheia i 1843. Alt dette fikk sin bråstopp da Oscar Wergeland fikk området effektivt fredet i 1863. Etter sigende skal Generalen ha plantet i alt 40 000 trær i løpet av de to første årene, og med det lagt løypa for det som i dag er Kristiansands mest populære tur og rekreasjonsområde, både for Kristiansandere og besøkende fra verden over.

En liten videosnutt fra besøket vårt i Ravnedalen, den magiske perlen du vet…

Baneheia fredet og sikret for all framtid

Overskriften i en av byens aviser 13. november 1863 etter bystyrevedtaket.

Oscar Wergeland ble utnevnt til ridder av St. Olavs Orden i 1861 og til kommandør av 1. klasse; 1879. Han var dessuten innehaver av storkors av Dannebrogordenen og den svenske Svärdsorden og storoffiser av den italienske Kroneorden.

Han var en sann naturvenn og en kunstner med sine omgivelser. At byen har fostret en borger av hans format er være noe enhver byborger i dag og for fremtiden kan være stolt av.

TAKK FOR AT DU LESER REISEBLOGGEN URBANTOGLANDLIG! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.

Pinnen nedenfor kan du lagre på Pinterest for senere bruk/lesing

Kilder:

Ingen kommentarer. Bli den første til å legge igjen en kommentar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: