Innholdsfortegnelse
Du kommer sjelden mer tett på naturen enn på et fyr. Her på Lindesnes Fyr kan du forvente deg panoramautsiktutsikt, spennende historie og en ferie som garantert skiller seg ut. Tenk å få leve som fyrvokteren, dog uten alle hans oppgaver. Jeg ønsker dog at vi tok oss tid til tre overnattinger, ikke bare to. Det er så mye å ta inn, herlig å utforske fyret, også helt til topps rundt selve lyskasteren.
Reklame for Lindesnes Fyr
Vi tok inn omgivelsene med alle sanser og koste oss glugg de to dagene vi bodde i fyrvokterboligen på Lindesnes Fyr.
Dette gamle fyret ble tent allerede i 1656
Norges første fyrlys ble tent allerede i 1656 her på Lindesnes for å veilede sjøfarende langs den lange Norskekysten.
Fyrlysene besto av 30 talglys som brant i toppen av et treetasjers tårn. Dette var imidlertid en særs dårlig løsning, klagene lot ikke vente på seg og etter bare noen måneders drift så ble det slukket. Først i 1725 ble fyrdriften gjenopptatt.
Det er storslagent, røft og værhardt her ute, men det bærer også med seg utrolig mye kos. Stedet passer for alle, det er bare lurt å passe godt på barna om det blåser storm i kastene. Det er bratte skrenter rundt fyret, med duameg, så flott. Jeg hørte forleden at en bekjent av meg har vært her ute flere ganger med syforeningen sin. Så her er det fritt fram altså.
Vi startet ettermiddagen med en middag hos Kastellet i Mandal, kjørte deretter rett ut til fyret hvor fyrvokteren tok imot oss og viste oss vei inn til den delen av i alt to fyrvokterboliger, hvor vi skulle bo de neste to dagene. Jeg har vært på fyret før, senest i juni samme år, men å bo på fyret var en ny opplevelse.

Turen til topps i fyret sammen med fyrvokteren
Da vi våknet etter en god natts søvn var været temmelig uggent og grått, helt som bestilt! Jeg kunne saktens ha ønsket meg mer vind, for er du på sydspissen av Norge med havet rett inn, så ville det tross alt vært spektakulært om sjøsprøyten sto over fyret. Men for all del, det blåste såpass mye at Tor tenkte han måtte gå ut av fyrvokterboligen for å lete etter meg når jeg hadde kost meg rundt på fyrområdet et par timer for å ta bilder og gjøre meg bedre kjent.
Tåkeluren på Lindesnes fyr er en såkalt diafon. Den er ikke lenger i drift, men fungerer. Siste søndagen i juli hvert år arrangeres «Tåkelurens Dag”. Da blåses det i tåkeluren.
Jeg er bare så utrolig glad for at ikke tåkeluren satte i gang da vi sto tett inntil fyrlyset og lyset plutselig slo seg på (det viste seg at en sikring hadde gått, da satte aggregatet i gang og dermed slo også lyset seg på). Tenk deg bare om tåkeluren hadde slått seg på ved en feil. Da hadde resten av den hørselen både Tor og jeg er i besittelse av gått fyken, og kanskje andre ting også.


Jentan på Båly – et deilig kosttilskudd til oss som besøker Lindesnes
Jentan på Båly hadde rett og slett spandert en kurv med middagsingredienser på oss.
Kortreis og mest mulig økologisk. Helt etter mitt hjerte!! Maten tilberedte Tor og jeg i fyrvokterboligen, og vi koste oss skikkelig med fersk torskefilet bakt i ovnen (og som vi krydret med det deilige havsaltet som fulgte med (tilsatt blant annet tørkede alger)) og ramsløkolje. og selvfølgelig med knitrende fyr i peisen for varmen og stemningens skyld.
Fyrvokterboligen som ligger helt innpå havet og fyret, er sjarmerende og enkelt innredet. Jeg vil anbefale deg å ta med tøfler om du vil besøke fyret utenom sommeren, dessuten litt ved. Det var så utrolig koselig når Tor hadde fyrt opp i peisen på morningen, skikkelig lunt og godt. Det er panelovner her, men koseligere enn litt fyr i peisen på en hustrig dag blir det ikke.
En annen ting jeg satte pris på var komforten på badet, der var det nemlig varmekabler i gulvet. Sånt kommer godt med for min del, litt ekstra når man er på tur i en litt kjøligere årstid.



Fryktet havstrekning rundt Lindesnes Fyr
Området rundt «Kapp Syd» har ord på seg for å være en fryktet seilingsled, der fjellene på østsiden avløses av mer åpne og ubeskyttede strekk på vestsiden av neset. Opp gjennom historien har det vært mange tragiske skipsforlis utenfor Lindesnes, og det var alle grunnstøtingene som fikk danskekongen til å ta affære. I 1655 ga han Povel Hanssøn oppdraget med å sette opp en fyrlykt, og som motytelse kunne fyrvokteren kreve inn avgift av alle skip som søkte havn mellom Bergen og svenskegrensa.

I denne artikkelen stiller jeg følgende spørsmål – Kommer den vakre uthavnen Svinør på Unescos verdensarvliste?

Tor og jeg takker for et begivenhetsrikt opphold og kan på det varmeste anbefale et kortere eller lengre besøk i fyrvokterboligen her på fyret.
Mer om Lindesnes Fyr
- Bemannet kystfyr
- På gode sommerdager kan du komme sjøveien, og i Fyrhavna ligger båten på eget ansvar.
- Du kan dykke i den fantastiske fyrhagen, men husk å gi beskjed til fyrvokteren. Her skifter været brått og kan by på utfordringer. Dykking skjer på eget ansvar.
- Her finner du ofte flere utstillinger, både om stedets historie og andre fotoutstillinger.
- Fyrgryta er fyrmuseets serveringsted. I tett samarbeid med Jentan på Båly serveres det deilig mat fra Kystens spisskammer. Åpent fra slutten av juni til midten av august.
Da bakes det også økologisk og smakfulle bakverk i egen baksteovn. - I Fjellhallen tilbys kaffe, is og kaffemat og ikke minst fyrets egne vafler.
- Det er også kino i Fjellhallen (her har jeg sett de filmene som er laget om fyrhagen og Svinør, laget av Kystreise).
- Her kan du finne mer informasjon om fyrferie
- Fyrvokterne har gjort meteorologiske observasjoner i mer enn 150 år på Lindesnes Fyr
Se gjerne på de fantastiske videosnuttene fra Lindesnes Fyr:
Kilder:
Visit Norway
Hjemmesiden til fyret
Mine egne opplevelser
TAKK FOR AT DU LESER REISEBLOGGEN URBANTOGLANDLIG! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med andre reiseentuasiaster.
Denne turen er gjort i samarbeid med Lindesnes Fyr. Jeg står selvfølgelig helt fritt til å skrive det jeg vil om oppholdet. Det er ikke lagt noen føringer på hvordan artikkelen skal utformes og hva den skal inneholde.
6 Kommentarer
Laila MA - Rundt Ekvator
30. juli 2018 at 16:43Spennende lesing, Mette. Jeg er veldig fasinert av hav og sjø og kunne gjerne tenkt meg en fyrferie 🙂 Flotte bilder du har tatt også 🙂
Mette
31. juli 2018 at 15:13Det er så mektig å være på Lindesnes Fyr. Herlig sted??
Desirée travels
8. juli 2019 at 21:37Så innmari kult – å sove i et fyr er definitivt på bucket listen min, altså. 🙂 Godt ikke tåkeluren slo seg på ja, haha, ser det for meg. 😡
Mette Gry Larsen
8. juli 2019 at 23:41Ja, tenk deg bare, den tåkeluren… Veldig fin opplevsle å bo noen dager i fyrvokterboligen 🙂
GlobetrotterElisa
12. juli 2019 at 20:26Jeg har overnattet på Runde Fyr og Torungen Fyr tidligere, og det er en helt spesiell opplevelse. Jeg kunne veldig gjerne tenkt meg en tur hit en skikkelig vindfull høstdag, med fyr i peisen og god mat i godt selskap!
Mette Gry Larsen
12. juli 2019 at 22:27Ja, å overnatte på fyr gjør seg godt på vindfulle dager og netter. Når sjøsprøyten står oppetter veggene 🙂 og selvfølgelig med starinlys, fyr i peisen og god mat 🙂