6 DestinasjonerI ,

Lindesnes Fyr, et kulturminne med bærekraftige visjoner

Lindesnes Fyr, et fredet kulturminne - Bilde av fyret

For en mottakelse – på en vindstille, men dog litt kjølig dag, til juni å være. Siri som guide og forteller må du bare unne deg når du tar turen til Lindesnes Fyr – et kulturminne.

Et stort engasjement, mega fortelleriver og lattermild. Selvfølgelig massivt med historie å fortelle, men sannelig også bærekraftige fremtidsvisjoner som du vil se mer om lenger ned i bloggposten.

Lindesnes Fyr på Norges sydkapp – et fredet kulturminne

Det skjer alltid noe på Norges sydkapp sies det på forsiden av brosjyren som er laget for oss turister. Og det er sikkert og visst, når jeg tenker på at Norges første fyrlys ble tent allerede i 1656 her på Lindesnes for å veilede sjøfarende langs den lange Norskekysten.

Fyrlysene besto av 30 talglys som brant i toppen av et treetasjers tårn. Dette var imidlertid en særs dårlig løsning, klagene lot ikke vente på seg og etter bare noen måneders drift så ble det slukket. Først i 1725 ble fyrdriften gjenopptatt.

Kollasj fra selve fyret på Lindesnes

I 1854 ble det installert et moderne linseapparat. Denne linsa er fortsatt i drift i toppen av støpejernstårnet, som ble reist i 1916.

Les også: Ferie på Lindesnes Fyr – en magisk opplevelse

FØLG REISEBLOGGEN URBANT OG LANDLIG PÅ FACEBOOK – Du vil få se bilder og lese om gode reiseopplevelser vi gjør urbant og landlig, høyt og lavt, både i inn- og utland. Se oss på bilferier og fjellturer med og uten ski på beina. Tips til deilige matopplevelser og spesielle overnattingssteder m.m. er også ting jeg skriver om

Fyret og fyrvokterboligen sett fra nedsiden av området.

Tre søstres dagstur til kulturminnet Lindesnes Fyr

For tre søstre som egentlig var på tur til Svinør/Hammerøy for å gjenoppdage Kjærlighetshaven etter vår oldemor Gina Marie (som jeg skal innvie deg i, i et senere blogginnlegg), falt det helt naturlig å ta en dagstur til Lindesnes Fyr. Det var nemlig lenge siden vi hadde vært her.

Det er storslagent, røft og værhardt her ute, men det bærer også med seg utrolig mye kos. Stedet passer for alle, bare lurt å passe godt på barna om det blåser storm i kastene. Her er det flere bratte skrenter, med duameg, så flott.

På fyrområdet finnes det også spor av de tyske anleggene fra 2. verdenskrig, med hustufter, løpeganger, kanonstillinger og utsprengte rom i fjellet.

Et kulturminne som foretar daglige værobservasjoner for Meteorologisk Institutt

Her bor det to fyrvoktere som i tillegg til vedlikeholdsarbeid og formidlingsoppgaver på dette fredede kulturminnet, foretar daglige værobservasjoner for Meteorologisk Institutt.
I denne boligen kan du også leie deg inn og ha fyrferie gjennom året. For en opplevelse det kan være, det er noe jeg vil tenke på. Tenk å bo som en fyrvokter midt i havgapet!! Her finner du mer informasjon om det.

Lindesnes Fyr, et fredet kulturminne - Kollasj fra Lindesnes Fyr. Servering og fyrlykt

Fjellhallen rommer en filmsal hvor vi fikk se flere kulturminner fra området

Mine søstre og jeg ble invitert til å smake på en enkel rett inne i kafeen i Fjellhallen. Hallen har en filmsal hvor vi fikk se filmer, både fra Lindenes fyrhage (som du også kan se, den ligger nederst i bloggposten) og fra Kjærlighetshaven på Hammerøy (som du får se når jeg starter skrivingen om den).

Retten besto av deres eget vedfyrte brød bakt på sjøvann og med tilsetning av tang og tare, påsmurt ramsløkspesto (fra skogen i nærheten) og lokale fiskekaker med tang. Smakfullt, men ikke minst artig. De høster nemlig tang og tare (kontrollert for sin renhet) i sjøen rundt fyret og omdanner det til de herligste matvarer. Se gjerne mer om det i dette blogginnlegget fra VisitSørlandet.

Lindesnes Fyr, et fredet kulturminne - Fyret sett fra trappene fra startpunktet på Lindesnes Fyr

Vi tre søstrene har fått et nytt minne til minneboken vår. Kommer du på besøk i høysesongen kan du kjøpe med deg fyrbrød, hvor deigen lages på sjøvann og tilsatt tørkede alger og attpåtil bakes i egen, vedfyrt ovn.

Restauranten Fyrgryta er åpen hver dag i høysesongen. Her kan du nyte lokal mat og drikke, nyte utsikten, og utstillingen «Fyrenes verden – Verdens fyr».

NORGESFERIE – BILDER, TIPS, RÅD! Det er Facebookgruppen hvor du enkelt deler bilder, får og gir svar på reiserelaterte spørsmål i Norge. Meld deg inn her

Lindesnes Fyr, et fredet kulturminne - Fyrvokterboligen på Lindesnes Fyr

Norsk fyrhistorisk forening vinner av EU’s kulturminnepris

Den 5. april kunngjorde EU-kommisjonen og Europa Nostra at Norsk fyrhistorisk forening er en av vinnerne av EUs kulturminnepris / Europa Nostra for 2017. Dette er Europas mest prestisjetunge utmerkelse innen kulturminnevern. Ikke til å forundres over, spør du meg.

TAKK FOR AT DU LESER REISEBLOGGEN URBANTOGLANDLIG! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.

Unn deg å se disse videosnuttene:

Lindesnes fyrhage er ikke som andre hager (undersjøisk)
Mat fra nordisk hav

Hvilke erfaringer har du fra fyr rundt omkring? Spennende om du deler dine opplevelser med oss.

Kilder:
Min egen opplevelse
Lindesnes Fyr
Kystreise.no

6 Kommentarer

  • Svar
    Berit
    8. mars 2018 at 13:50

    Jeg har så lyst til å besøke det fyret. Mannen min ukependlet til Stavanger (fra Vestfold) i noen år, og det hendte jeg var med. Mange ganger da vi passerte nedkjøringen til Lindesnes Fyr, sa jeg at jeg gjerne ville se fyret. Det ble aldri noe av dessverre. Jeg tror jeg må prøve å finne på noe, så jeg kan komme meg dit, selv om han har sluttet å reise til Stavanger.

    • Svar
      Mette Gry Larsen
      9. mars 2018 at 09:30

      Sånn er det vel ofte, at man kjører forbi. Du får bestille et opphold i fyrvokterboligen, da får du virkelig oppleve fyret til alle døgnets tider. Det er virkelig flott.

  • Svar
    Laila MA - Rundt Ekvator
    9. mars 2018 at 07:08

    Det er utrolig fint der ute. Jeg har ikke vært der på minst 10 år men tar gjerne en tur igjen 🙂

    • Svar
      Mette Gry Larsen
      9. mars 2018 at 09:31

      Kan virkelig anbefale en overnatting her. På fyret er det fint enten det er storm i kastene eller det er en vakker solskinnsdag.

  • Svar
    RenatesReiser
    16. februar 2019 at 13:07

    Det er absolutt noe spesielt med Lindesnes fyr. Den gangen jeg besøkte var det sterk vind og vi fikk virkelig kjenne på naturkreftene. Det høres ut som dere hadde en fin opplevelse. Jeg kunne gjerne tenke meg å overnatte der!

    • Svar
      Mette Gry Larsen
      16. februar 2019 at 18:46

      Ja, det er virkelig et sted det er mulig å kjenne på været! Å overnatte på fyre er absolutt å anbefale. Jeg har skrevet om det tidligere, ta gjerne en titt!

    Legg inn en kommentar

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

    %d bloggere liker dette: