0 DestinasjonerI ,

Håpets katedral på Isegran – sammen mot plast i havet

Håpets katedral på Isegran – sammen mot plast i havet - Katedralen er ferdig bygget

Isegran rommer prosjektet «Håpets Katedral». Har du hørt om det? Etter lang tid med stor frivillig innsats står Håpets Katedral ferdig. Første gang jeg var her ute for å se på prosjektet var byggingen så vidt igangsatt. Noe du vil se gjennom artikkelen.

På Isegran, Kråkerøy, er det mye historie, denne grønne oasen midt i innseilingen til Norges største elv, Glomma og Fredrikstad.

Det sies at her har både sjømenn, soldater, båtbyggere og konger satt sitt preg siden middelalderen. Ikke så rart at jeg stadig funderer og undrer meg når jeg har mine fine rusleturer her ute.

I dag er Isegran en levende kulturpark og et senter for formidling av tradisjoner, historie og opplevelser.

Håpets katedral på Isegran - sammen mot plast i havet

Står jeg på tuppen ev Isegran kan jeg se over til Gamlebyen, Fredrikstad by og Kråkerøy. Snur jeg meg litt kan jeg også se nedover mot Denofa, Øra og videre mot Kallera, hvor jeg levde noen få barndomsår mens min pappa jobbet på Shellanlegget som var der, inntil det ble revet på begynnelsen av 1980-tallet.

Fra Isegran er det fin utsikt til blant annet Fredrikstadbrua

Det var på Isegran jeg oppholdt meg under deler av det flotte besøket vi hadde sommeren 2019 i Fredrikstad, nemlig Tall Ships Races. Herfra, under arrangementet, er det nemlig mulig å følge med på inn- og utseiling samt de flotte skutene som pryder alle kaiområdene i hjembyen min.

Rundt de nevnte områdene dukker det opp mange minner, men fortsetter jeg litt til er jeg langt ut på viddene i forhold til hva jeg hadde lyst til å vise deg idag. Nemlig det som bygges her ute – Håpets katedral. Høres ikke det fint ut?

Håpets katedral på Isegran - sammen mot plast i havet - katedralen under byggimng blant båtene
Håpets katedral under bygging i 2019
Håpets katedral på Isegran - sammen mot plast i havet

Marint søppel skal bli Håpets katedral

Det er et initiativ til en nasjonal dugnad for å reise et åndelig symbolbygg av innsamlet plast fra havet.

I det maritime miljøet på Isegran, er det i ferd med å vokse opp et 120 m2 stort byggverk på en tradisjonell pram av røtter. Katedralen blir en krysning mellom moderne kunst og verdensarv. Reisverket er inspirert av stavkirkene, mens taket blir et storslagent plastmaleri.

H.K.H Kronprinsesse Mette Marit er beskytter av Håpets katedral.

Frivillig innsats rundt Håpets katedral

Det er alltid noen ildsjeler som jobber frivillig, jevnt og trutt. Jeg tipper at de er minst like spente på det ferdige resultatet av Håpets katedral som det jeg er.

Håpets katedral innvendig
Her ser du det ferdige resultatet av Håpets katedral

FØLG REISEBLOGGEN URBANT OG LANDLIG PÅ FACEBOOK – Du vil få se bilder og lese om gode reiseopplevelser vi gjør urbant og landlig, høyt og lavt, både i inn- og utland. Se oss på bilferier og fjellturer med og uten ski på beina. Tips til deilige matopplevelser og spesielle overnattingssteder m.m. er også ting jeg skriver om.

Håpets katedral blant trebåter som Isegran er kjent for.

Om Håpets katedral

  • Håpets katedral henvender seg til alle, på tvers av alder, nasjonalitet og religion. Havet er en felles ressurs og en rik kilde til liv som må bevares for de kommende generasjoner. Katedral forstås som en metafor over noe som er stort, mektig og favner vidt. Håpets katedral er havet og skaperverkets sin katedral – og et felles symbol for håp.
  • Mange leter etter et konkret prosjekt hvor de kan bidra for å gjøre håpet om en bærekraftig fremtid levende, sier prosjektleder Solveig Egeland. – Håpets katedral vil mobilisere nasjonalt og internasjonalt, og være et kreativt og viktig symbol i kampen for å ta vare på naturen, havet og verdiene som ligger der. Alle kan delta i prosjektet på flere måter; strandrydding, selve byggingen, og ved innsamling av penger til katedralbygget.
  • Håpets Katedral handler om å forvandle vondt til godt og vise at det skapes håp når vi samarbeider. Prosjektet er åpent for alle religioner, og et møtested mellom mennesker på tvers av alder, nasjonalitet og tro. Havet binder oss mennesker sammen. Det skal denne katedralen også gjøre.

Lytt til Helene Bøksle i denne videoen. Hun har laget en sang for Håpets katedral.

Fiskeskøytene Rigmor og Rigfar side om side på Isegran
Rigmor og Rigfar side om side i nærheten av Håpets katedral – ingen sier noe om hvor Rigbarna befinner seg.
Sothøne er blant sjøfugler du kan se på nært hold på isegran

Inntrykkene du får når du går rundt på Isegran er mange. Sjøfuglene kan du se på nært hold. Sothøna var ikke så interessert i hva jeg bedrev på øya denne dagen, men den vakre sothøna gjør inntrykk på meg.

Jeg er sikker på at sjøfuglene lengter etter plastrfrie hav. Tror ikke du også det?

Reisetips, spisesteder og overnatting i Fredrikstad og på Hvaler – les flere av mine artikler herfra

TAKK FOR AT DU LESER REISEBLOGGEN URBANTOGLANDLIG! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med andre reiseentusiaster.

Kilder:

Ingen kommentarer. Bli den første til å legge igjen en kommentar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: