0 DestinasjonerI , ,

Den historiske perlen – Gamlebyen Hotell, Fredrikstad

Den historiske perlen - Gamlebyen Hotell - et romantisk dobbeltrom

Ønsker du deg en annerledes opplevelse, kan den historiske perlen – Gamlebyen Hotell, med de romantiske rommene som er oppkalt etter kjente forfattere, stå til din tjeneste.

Akkurat slik som Gamlebyen Hotell oppvartet Silje (bonus) og meg en vårlig helg.  Kommer du reisende med toget, er det kun en kort spasertur gjennom det ærverdige strøket på Cicignon, ned til fergeleiet, og vips over til Gamlebyen, på ett minutt eller så. Fergeturen er gratis og går kontinuerlig mellom bysiden og Gamlebyen.

Jeg har gledet meg storveis til å vise deg noen glimt av dette historiske hotellet som er innlemmet i De historiske Hotell og Spisesteder.

//Besøket er gjort i samarbeid med Gamlebyen Hotell

Nord-Europas best bevarte festningsby

Det skal ikke mer til enn et øyekast så forstår jeg at dette hotellet er for sånne som deg og meg, som er interessert i et overnattingssted med historisk snert. Vi som ønsker å være i omgivelser som gir ro i sjelen samtidig som opplevelsene står i kø rett på utsiden. Du befinner deg nemlig i sentrum av Nord-Europas best bevarte festningsby.

I Gamlebyen vil du finne nisjebutikker, museer, kafeer m.m.

Ofte byr Gamlebyen på kulturelle innslag som konserter og litteratur- og andre festivaler. Dessuten kan du rusle rundt i det kjente Frimarkedet på torget hver lørdag. Her syder det av liv fra april til desember og det skulle ikke forundre meg om du gjør et godt funn her. Det har nemlig jeg gjort noen ganger.

Lenger ned i innlegget viser jeg deg bilder av noen butikker, og forteller mer om historien rundt Gamlebyen Hotell.

Kollasj av Gamlebyen Hotells vakre rom og fasader

Den historiske perlen – Gamlebyen Hotell er innredet med 16 romantiske rom

Alle er oppsusset i den senere tid.

Kunne du tenke deg en overnatting med ei venninne, kjæresten din, du vil på en far/sønn- eller mor/datter-tur så er dette stedet en fantastisk mulighet. Her er det doble rom, enkle rom og suiter. En av suitene er så røff, tøff og sjarmerende at jeg vil vise deg den i et eget innlegg.

Silje bodde på Inger Hagerups søte rom

Silje bodde på rommet kalt «Inger Hagerup». Hun studerer for tiden interiør-design og koste seg glugg i dette inspirerende miljøet.

Jeg fikk bo på rommet «Herbjørg Wassmo» som ligger i hjørnet av hotellet og med utsyn rett ut i det flotte miljøet i Gamlebyens gater. Hotellet har lagt stor vekt på gode senger, noe som både Silje og jeg vet å sette stor pris på.

Den historiske perlen - Gamlebyen Hotell - et av de søte enkeltrommene
Enkeltrom i 2. etasje i Gamlebyen Hotell
Den historiske perlen, Gamlebyen Hotell - Den ene suiten som også kan brukes til små konferanser m.m.

Gamlebyen Hotells egen suite har kjøkken, sittegruppe for 10 personer og sengeplass til 3-4 personer. Jeg tenker at denne passer utmerket til en vennegjeng eller en mindre bedrift som vil komme litt bort for å kombinere jobb og en hyggelig event for sine medarbeidere.

Den historiske perlen, Gamlebyen Hotell - Kollasj fra frokostbordet i Gamlebyen Gjestgiveri
Frokostbordet i restauranten Værk


Det er viden kjent at mange velger å gifte seg i Østre Fredrikstad kirke, har selskapet i Gamlebyen Gjestgiveri (som etter vårt besøk har endret navn til Værk catering, restaurant (og Prestegården) og lager de lekreste retter til selskaper i historiske omgivelser) og bestiller hele Gamlebyen Hotell til sine overnattingsgjester (gratis tips fra meg til deg).

Her ble middagen inntatt, da Tor og jeg giftet oss

Jeg kan fortelle deg såpass at da Tor og jeg giftet oss, hadde vi selskapsmiddag i Balaklava, senere Gamlebyen Gjestgiveri og nåværende Værk. Gamlebyen Hotell samarbeider med Værk, og det er i disse ærverdige lokalene frokosten blir servert, rett rundt hjørnet for hotellet.

Deilig frokost i Gamlebyen Gjestgiveri

Frokosten var deilig variert. jeg er veldig fornøyd når hotellfrokoster har frukt og bær som et alternativ/tillegg til brød og forskjellig pålegg. På Gjestgiveriet er det mye å velge mellom av pålegg, frukt og bær. Og så fremstår det hele så utrolig delikat og lekkert.

Frokost og vafler, hånd i hånd

Jeg kan umiddelbart innrømme at jeg setter stor pris på varmt vaffeljern med ditto røre ved frokostbordet. En nystekt vaffel til kaffen gjør susen for meg, en vakker morgen i Gamlebyen.

Det var også her i det som nå heter Værk, Silje og jeg inntok en bedre treretters middag og i tillegg fikk oppleve lørdagens Afternoontea.

Den historiske perlen, Gamlebyen Hotell - Suiten i Rådhus-Stallen
Raadhus-stallen: Egen suite i stallen på Kongens Torv i hjertet av Gamlebyen Fredrikstad


I samarbeid med Elisabeth Gyllensten & Geir Stahl – eiere av «Det gamle Raadhus med stallbygning» – anno 1767, tilbyr Gamlebyen Historiske Hotell opphold i stall-bygningen ved Kongens Torv i hjertet av Gamlebyen. Her disponerer man nær sagt hele bygningen og kan fritt benytte en koselig bakgård. Fra tid til annen er det kunstutstillinger i hovedhuset og man er selvsagt velkommen til også å besøke disse.

Fra stall til suite i Det gamle Raadhus

Suiten er et fantastisk kapittel for seg og har et eget innlegg som du kan se og lese mer om her. Det er så mye historie her og det er gjort et så fantastisk arbeid med restaureringen fra stall til suite at det må du kunne se bilder av og lese historien rundt synes jeg.

Den historiske perlen - Gamlebyen Hotell - Kollasj fra interiørbutikken Galleri Mimosa

Etter frokosten på lørdag, hadde Silje og jeg god tid før vi skulle innta Afternoontea i Gamlebyen Gjestgiveri/Værk, så hva kunne være mer naturlig enn at vi ruslet rundt i de forskjellige butikkene som ligger i de historiske byggene rundt hotellet.

Er du interessert i interiør?

Det er alltid hyggelig å stikke innom Galleri Mimosa som har masse interiør-godter å by på. De har til og med en egen liten og vakker blomsteravdeling. Her kan du mikse din egen bukett som du kan pynte opp med i hjemmet ditt etter denne fine turen i Gamlebyen, Fredrikstad. Jeg, som også driver hagebloggen, Furulunden, vet å sette pris utvalg i blomster og planter.

Den historiske perlen - Gamlebyen Hotell - Gamlebyen Antikk og Nostalgi
Gamlebyen Antikk og Nostalgi
Den historiske perlen - Gamlebyen Hotell - en av de sjarmerende design- og bruktbutikkene
Ned en trapp og du overveldes av en miks av brukt og nytt og eget design av bestikk. Herlig!


Her kan du lese om min venninnetur til Gamlebyen, som passer utmerket hele året, men også til jul!

Den historiske perlen - Gamlebyen Hotell - Gamlebyen papir- og kortevareutsalg

Her ser du to forskjellige butikker. I Gamlebyens nest eldste butikk, Gamlebyen Papir- og kortevareutsalg, finner du leker, interiør, kjøkkenartikler, kontorartikler, såper, sysaker, lommetørkler, kaffe, te og mye mer.

Bildet til høyre er fra @duogjegpappa hvor du ser butikkens varemerke, nemlig lekebilene. Det er den første og største RETRO gave- og lekebutikken i Gamlebyen. De selger nye ting, klær og leker i gammeldags, nostalgisk retro look!

Den historiske perlen - Gamlebyen Hotell - Klesbutikken Kong Frederiks DAMER
Klesbutikken Kong Frederiks DAMER
Den historiske perlen, Gamlebyen Hotell - Utsikten fra Siljes rom Inger Hagerup
Utsikten fra «Inger Hagerups» hotellrom

Historien rundt Gamlebyen hotell

 • Gamlebyen hotell ligger i den ærverdige Graffgården, Voldportgaten 72, i tolvte kvartal i Gamlebyen, Fredrikstad. Bygningen er oppført i 1835 trolig for høker Johan Nils Hansen (høker er en gammel betegnelse på en kjøpmann med begrensede rettigheter)
 • Huset er oppført i tømmer i en sen klassisistisk stil og har en særegen utforming. I 1928 ble den solgt til Johan Graff, som gården idag bærer navn etter
 • Hotellet har ikke egen matservering, men hotellet tilbyr frokost hos samarbeidspartneren Værk like rundt hjørnet
 • Rett utenfor hotellet kan du oppleve små spennende butikker, museer, restauranter og kafeer som også holder åpent på søndag. Fra Gamlebyen går det gratis ferge til vestsiden og sentrum
 • Hotellet er innredet med 16 koselige rom, med høy standard i historisk stil.  Alle rom er pusset opp i senere tid. Hotellet tilbyr egen suite med fullt kjøkken og sittegruppe for 10 personer
 • I samarbeid med Elisabeth Gyllensten & Geir Stahl – eiere av «Det gamle Raadhus med stallbygning» – anno 1767, kan hotellet tilby opphold i suite i stall-bygningen ved Kongens Torv i hjertet av Gamlebyen. Man disponerer nær sagt hele bygningen og kan fritt benytte en koselig bakgård. Fra tid til annen er det kunstutstillinger i hovedhuset og man er selvsagt velkommen til også å besøke disse

Områdene rundt Gamlebyen Hotell

 • Lysløype, flotte turstier og vollene omgir Gamlebyen og gjør det nærmest umulig å ikke bevege seg. Her finnes det et utall av rekreasjonsmuligheter, enten du foretrekker en joggetur, trekke litt luft eller våkne sakte sammen med Gamlebyens geiter og høner. Er du heldig, finner du kanskje et nyklekt egg
 • Noen hundre meter unna finner du Gamle Fredrikstad Golfklubbs flotte 18-hulls bane, og minigolf, rett ved Kongstenhallen, med egen svømmehall og utebasseng på sommeren.  Her har du flott utsikt til unike Kongsten Fort, som står åpent for besøk eller som turmål året rundt
 • Gamlebyen er i seg selv et flott område å bruke mye tid på. Her finner du små butikker med alt mulig rart, klesbutikker, smed, keramikere, kunstnere, gallerier, kafeer, restauranter, bruktbutikker, museum og Glasshytta, der du både kan se på at det blåses glass, delta selv og handle
 • I tillegg er det frimarked på torget hver lørdag, og i adventstiden forvandles hele Gamlebyen til barndommens jul med sitt store julemarked hver helg
 • Jeg har lyst til å nevne Plus Skolen, hvor du kan få utdanning til gullsmed, skomaker og båtbygger. Skolen hvor du kan utvikle dine kunstneriske evner og håndtverksteknikker i et kreativt miljø

Jeg håper du har kost deg med å være med på min rundtur rundt Gamlebyen Hotell. Skulle du lure på om jeg er superglad for å ha flyttet tilbake til min barndomsby, Fredrikstad, så trenger du ikke å gjøre det!! Jeg er stor fan av byen i mitt hjerte!

Meld deg gjerne inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg!

Du finner skjemaet til høyre på denne siden. Dersom du leser innlegget på Ipad eller mobiltelefon så ligger skjemaet du kan fylle ut, nedenfor selve innlegget. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser! Du er hjertelig velkommen til å følge urbantoglandlig på Instagram også.

Dette besøket er gjort i samarbeid med Gamlebyen Hotell

Jeg gjør oppmerksom på at nisjebutikker og annet som er beskrevet i denne artikkelen kan ha endret seg siden jeg besøkte Gamlebyen Hotell. Gamlebyen vil likevel alltid fremstå som en spennende by med utvalgte, fristende kafeer, nisjebutikker m.m.

Ingen kommentarer. Bli den første til å legge igjen en kommentar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.