0 DestinasjonerI , ,

Tips til en sommerdag i sjarmerende Gamlebyen

Den historiske perlen - Gamlebyen Hotell

Tips til en sommerdag i sjarmerende Gamlebyen: Her rusler (eller tællær) du på slitte brostein gjennom smale gater med en imponerende arkitektur og et levende torg.

Allerede når du går i land fra en av de søte ælvebåtane, som frakter deg gratis rundt på ælva, kan du kjenne duften av nytrukket kaffe og bakervarer.

Geitene i Gamlebyen er ofte besøkt av barna

FØLG REISEBLOGGEN URBANT OG LANDLIG PÅ FACEBOOK – Du vil få se bilder og lese om gode reiseopplevelser vi gjør urbant og landlig, høyt og lavt, både i inn- og utland. Se oss på bilferier og fjellturer med og uten ski på beina. Tips til deilige matopplevelser og spesielle overnattingssteder m.m. er også ting jeg skriver om.

Høner går både fritt og i innhegning i Gamlebyen, Fredrikstad
Tips til en sommerdag i sjarmerende Gamlebyen - endene svømmer stille rundt vollene
Ikke glem å ta en titt opp i boligvinduenelangs gatene - her titter en kattepus ut

I Gamlebyen finner du også godbiter for barna slik som blant annet geiter, høner, ender, en og annen katt og kanoner. Sistnevnte som ligger flott på vollene som omkranser denne bydelen.

Tips til en sommerdag i sjarmerende Gamlebyen - Nordens største moddeljernbanesenter

Nordens største modelljernbanesenter passer for hele familien

Ved inngangen til Gamlebyen ligger Nordens største modelljernbanesenter på hele 400 kvm. En gedigen opplevelse for hele familien. Her er det en hel verden av små tog, biler, hus, mennesker og landskap.

Glasshuset i Gamlebyen
Glasshytta som ligger ved inngangspartiet til Gamlebyen ved Voldporten
Tips til en sommerdag i sjarmerende Gamlebyen - På brostein langs smale gater
Gamlebyen er fin hele året, men den smiler nok ekstra til deg om sommeren
Tips til en sommerdag i sjarmerende Gamlebyen - Klesbutikken Namaste
Klesbutikken Namaste er en av flere klesbutikker med et godt og nisjepreget klesutvalg
Innehaveren av Namaste i Gamlebyen
Innehaveren, Gunn Mari, gir deg god service i butikken Namaste
Tips til en sommerdag i sjarmerende Gamlebyen - brukt og antikk

Gamlebyen er en levende bydel

Gamlebyen er en levende bydel med butikker, gallerier, restauranter og kafeer. Besøk gjerne Fredrikstad museum eller Glasshytta. Er du her på lørdag eller søndag (i skolens sommerferie) kan du finne akkurat det du har lett etter på Frimarkedet på Torget.

Kanon i Gamlebyen - Foto Walter-Schoffthaler
En av attraksjonene i Gamlebyen er de flotte kanonene. Foto: Walter Schoffthaler
Tips til en sommerdag i sjarmerende Gamlebyen - med utsikt over til Cicignon

Å jangle på vollane er et kjent begrep her i Fredrikstad. Ta noen trappetrinn så du kommer opp i høyden på vollene, som engang fungerte som en beskyttelse for byen.

Her kan du ta av deg sandalene og rusle barbeint. Ta en titt på kanonene og kose deg med lunsjen mens du nyter utsikten over elven mot Isegran på Kråkerøy og Cicignon på bysiden.

Den historiske perlen – Gamlebyen Hotell og Vaterland

Hvis du vil få med deg flere av Gamlebyens attraksjoner og trenger et sted å hvile ut over natten, tar du inn på den historiske perlen – Gamlebyen Hotell. Her kan du også velge å overnatte i selve hotellet eller i hotellets suite som befinner seg i en røff og tøff, renovert stall, på Kongens Torv.

Med andektig sinn trer jeg inn i suiten til Gamlebyen Hotell - Fra salongen og inn mot kjøkkenet
Den røffe og tøffe suiten til Gamlebyen Hotell

Mer om den historiske perlen – Gamlebyen Hotell, finner du i artikkelen min her

Her ser du artikkelen med bilder fra den rustikke og flotte suiten til Gamlebyen hotell

Se hva du kan forvente deg ved å ta turen bort til den sjarmerende trehusklyngen i Vaterland med opprinnelse fra 17-1800-tallet

Du kan også ta deg en titt over gjerdet og inn i hagen til en av beboerne i Vaterland

Vaterland Gamle bolighus

En sommerdag i sjarmerende Gamlebyen inkluderer også en rusletur til den sjarmerende trehusklyngen Vaterland.

Spisesteder i Gamlebyen

Det er ikke til å komme bort ifra at magen kan begynne å rumle når det er så mye flott du skal rekke over på en solskinnsdag eller flere i sjarmerende Gamlebyen. Da kan jeg anbefale deg å ta ent tur innom Mormors kafé eller Café Magenta. Alle stedene med hver sin sjarme og med forskjellige retter på menyen. Sjekk ut hva som passer din gane akkurat denne dagen.

Gamlebyens historiske bakgrunn

Gamlebyen er den eldste delen av Fredrikstad i Østfold

Den ble grunnlagt i 12. september 1567 på østsiden av Glomma, hvor elva deler seg i to løp. Kong Frederik II signerte byfundasjonsbrevet og Fredrikstad ble den første norske by som ble grunnlagt etter middelalderen og den første som kongen tillot å oppkalle etter kongen selv.

Gamlebyen i Fredrikstad, med sin unike bybebyggelse innenfor de velbevarte festningsverkene fra 1660-tallet, gjør den til Nord-Europas best bevarte festningsby. Den regnes også som Norges første renessanseby. Det var her Mossekonvensjonen ble undertegnet av kronprins Carl Johan på vegne av den daværende svenske kongen.

Den flotte, gamle bebyggelsen i Gamlebyen

Noe kunnskap fra før Fredrikstad ble grunnlagt finnes

Kunnskapen om hva som skjedde i området før Fredrikstad ble grunnlagt i 1567 er liten, men noe er kjent. Alt fra forhistorisk tid har det bodd mennesker her. Østfold er særdeles rikt på fornminner helt tilbake til eldre steinalder, og området rundt Fredrikstad er ikke noe unntak.

I historisk tid er det første vi hører om, øya Isegran, hvor det har vært hevdet at jarlen og sysselmannen Alv Erlingsson hadde et privat borganlegg allerede på 1200-tallet. Øya omtales kort i en islandsk krønike i året 1287.

Fra middelalderen vet vi også at det lå to herregårder her ved Glommas utløp, gårdene Sigerstad og Nygård. Sigerstad lå rett ved det som idag er Gamlebyen, mens den nåværende bydelen Cicignon ligger der Nygård lå. Begge var setegårder for mektige norske adelsfamilier i senmiddelalderen, slektene Bolt, Rømer og Galle. Fredrikstad, det som i dag utgjør Gamlebyen, ble anlagt på gården Brubergs grunn, en gård som trolig har inngått i Alv Erlingssons jordegods på slutten av 1200-tallet.

Gamlebyens grunnleggelse

Kong Frederik II av Danmark-Norge, Fredrikstad bys grunnlegger i 1567


Bakgrunnen for at Fredrikstad ble grunnlagt i 1567 var et svensk angrep og nedbrenningen av byen Sarpsborg i 1567 under Den nordiske syvårskrigen. Sarpsborgs utsatte beliggenhet gjorde at byens borgere bad kong Frederik II om å få gjenoppbygge byen nærmere Glommas utløp. Her mente man at det ville være lettere å forsvare byen, samtidig som innbyggerne kunne sikres gode levekår. Bymarkene øst for byen var svært viktige for valget av ny bygrunn.

Tresnekka ligger fortøyd like ved fergeleiet i Gamlebyen

Kongens aksept av forespørselen om å gjenoppbygge byen nærmere Glommas utløp

Gode beiteforhold var helt avgjørende for en bybefolkning som i stor grad var bønder. Kongen aksepterte borgernes forespørsel, og 12. september 1567 signerte han brevet som tillot flyttingen av byen og etablering på gården Brubergs grunn. Den nye byen skulle få en tung start, og allerede på 1570-tallet ble den brent av svenskene ved et par anledninger. Allikevel klarte byen gradvis å vokse utover slutten av 1500- og første halvdel av 1600-tallet ble en oppblomstringstid for sjøfart og handel i byen. Borgerne livnærte seg av jordbruk, men flere slo seg stort opp på trelasthandel og skipsfart. Byens handelsprivilegier gav borgerne enerett på all handel i tre mils omkrets.

Fredrikstad karakteriseres ofte som Norges første renessanseby, med kvartaler avgrenset av gater anlagt i et regelmessig mønster. Selv om hovedtrekkene i kvartalsplanen nok stammer fra 1500-tallet, hadde byen den første tiden en mer middelaldersk bypreg, med to langsgående gater parallelt med elven og smalere veier på tvers. Disse ble senere utvidet.

Meld deg gjerne inn i Facebook-gruppen Norge, bilder, tips, råd – stedet hvor vi gir og mottar gode reisetips i Norge.

Tips til en sommerdag i sjarmerende Gamlebyen - Gratis ælvebåt som frakter deg rundt i Fredrikstad

En av mine yndlingsattraksjoner er ælvebåtane, som frakter deg rundt i byen. Og det er helt gratis!

Veivalg i Gamlebyen - her er det godt skiltet

Vi ønsker deg velkommen til sommerbyen, Fredrikstad, med en start i Gamlebyen. Kos deg med å samle gode sommerminner fra en norgesferie på sitt aller beste: En deilig sommerdag eller flere i sjarmerende Gamlebyen i Fredrikstad!

TAKK FOR AT DU LESER REISEBLOGGEN URBANTOGLANDLIG! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med andre reiseentusiaster.

Kilder:

Ingen kommentarer. Bli den første til å legge igjen en kommentar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: