2 DestinasjonerI , ,

Med andektig sinn trer jeg inn i suiten til Gamlebyen Hotell

Med andektig sinn trer jeg inn i suiten til Gamlebyen Hotell -hoved-soverommet i 1.etasje

Suiten til Gamlebyen Hotell: Ta av deg på føttene og la deg drive med inn i historiske omgivelser. Dans deg inn på gulvene med bare føtter og med hender som glir silkemykt over røffe treverksdetaljer.

Jeg befinner meg i Stallen til Det gamle Raadhus på Kongens torv i Gamlebyen. Atmosfæren må nytes med et andektig sinn, og det gjøres ved tilstedeværelse. Her kan ingen beskrivelse yte suiten rettferdighet. Den må oppleves!

//Besøket er gjort i samarbeid med Gamlebyen hotell

Med andektig sinn trer jeg inn i suiten til Gamlebyen Hotell - Salongen og herlige skråtak med detaljer

Suiten til Gamlebyen Hotell

Som du kanskje allerede har forstått ligger denne suiten ikke i tilknytning til Gamlebyen Hotell, men i bakgården til Det gamle Raadhus på Kongens torv. Når du trer inn i bakgården (eller forgården) til denne erværdige suiten, så kjenner du det allerede: Her vil jeg bo!

Aller helst over tid, men i alle fall for en natt eller to. Kanskje bryllupsnatten, en bursdagfeiring med kjæresten, en mor/datter tur eller helt enkelt noen venninner/venner som ønsker å ta inn av alle de opplevelser som Gamlebyen gir.

Med andektig sinn trer jeg inn i suiten til Gamlebyen Hotell stilleben inn mot kjøkkenet

Dette er langt mer enn et overnattingssted, vil jeg si. Her kan du la historien surre i bakgrunnen mens du og noen venner koser deg med hva du måtte ønske før turen går videre til rusletur blant nisjebutikker og herlige kafeer, masse kulturhistorie m.m.

Med andektig sinn trer jeg inn i suiten til Gamlebyen Hotell - Fra salongen og inn mot kjøkkenet

Med nennsom hånd og en god porsjon insikt har eierne av Raadhus-stallen renovert denne erværdige bygningen fra stall til suite. Hver bjelke er pietetsfullt pusset og behandlet for å fremstå i ny drakt, men dog med det opprinnelige godt inntakt.

Jeg lar meg imponere over mennesker som ønsker å ivareta det gamle, som Gamlebyen er viden kjent for, og ønske velkommen til en ny tid med moderne installasjoner og komfort.

Med andektig sinn trer jeg inn i suiten til Gamlebyen Hotell - mellomgangen inn til soverommet i 2. etasje

Før du trer inn i det soverommet som befinner seg i 2. etasje, på samme plan som stuen og kjøkkenet, blir du møtt av en liten skrivestue. Dersom du lar omgivelsens inspirere deg slik at du kommer i det poetiske hjørnet, vet du hvor du kan sette dine rim ned på paipret.

Med andektig sinn trer jeg inn i suiten til Gamlebyen Hotell - Det sjarmerende soverommet i 2. etasje
Soverommet i 2. etasje

Med andektig sinn trer jeg inn i suiten til Gamlebyen Hotell - detaljer fra hoved-soverommet

Ved inngangspartiet i 1. etasje vil du finne roen i dette soverommet og få deg en god natts søvn etter fine opplevelser rundt i Gamlebyen.

Med andektig sinn trer jeg inn i suiten til Gamlebyen Hotell - Antikk skriveplass i hoved-soverommet
Detalj fra soverommet i 1. etasje
Med andektig sinn trer jeg inn i suiten til Gamlebyen Hotell - badet med antikke detaljer

Tiden vi lever i forventer moderne fasiliteter når vi skal overnatte i en suite. Men selv om det er komfort og moderne installasjoner her i stallen, oser det av gamledager.

Med andektig sinn trer jeg inn i suiten til Gamlebyen Hotell - kollasj med unike detaljer

Detaljene sier sitt. Trappen har blitt trampet og gått på i århundrer. Det er det ikke vanskelig å skue med det blotte øyet. Så utrolig mykt å sette føttene sine på de allikevel så harde og slitte trappetrinnene. De hadde hatt mang en historie å fortelle om det hadde vært mulig. Dog er det kanskje et gode at de tier.

Med andektig sinn trer jeg inn i suiten til Gamlebyen Hotell - Bakgården Foto Geir Stahl
Bakgården. Foto: Geir Stahl
Med andektig sinn trer jeg inn i suiten til Gamlebyen Hotell - Det Gamle Raadhus Foto Chris Nyborg
Det Gamle Raadhus på Kongens Torv. Til venstre for Det Gamle Raadhus trer du inn i Stallområdet hvor suiten ligger tilbaketrukket. Foto: Chris Nyborg


Det er med en viss ærbødighet jeg rusler rundt i Raadhus-stallen for å ta til meg av hva et gammelt bygg kan gi tilbake til nåtiden av sjarme og glød. Mer personlig suite skal du lete lenge etter. Og det beste av alt er at det står til vår disposisjon dersom vi ønsker å være i disse historiske omgivelsene en dag eller så.

Sammen med Gamlebyen Hotell er Raadhus-Stallen innlemmet i De historiske Hotell og Spisesteder.

Flere opplevelser i Gamlebyen får du her:

Historien rundt Stallbygningen

 • I samarbeid med Elisabeth Gyllensten & Geir Stahl – eiere av «Det gamle Raadhus med stallbygning» – anno 1767, tilbyr Gamlebyen Hotell opphold i stall-bygningen ved kongens torv i hjertet av Gamlebyen.
  Man disponerer nær sagt hele bygningen og kan fritt benytte en koselig bakgård. Fra tid til annen foregår kunstutstillinger i hovedhuset og man er selvsagt velkommen til også å besøke disse.
 • Raadhus-stallen er nylig restaurert i nært samarbeid med byantikvar og fylkeskonservator og inneholder: Hoved-soverom og bad i stallen i 1.etasje, kjøkken og stue i 2. etasje i det gamle høyloftet samt et ekstra soverom – kalt jomfruburet. Totalt fire sengeplasser – og 85 kvm med romslig plass.
 • Eiendommen har en rik historie. Hovedhuset ble oppført som bolig for borgermester Morten Niemann etter bybrannen i 1764 – og stod ferdig i 1767. Stallbygningen er trolig fra samme år.
 • I 1774 ble eiendommen overtatt av Fredrikstad by, og blir byens første ordentlige rådhus – noe det skulle være frem til 1865. I denne perioden var to rom i stall-bygningen benyttet som byens gjeldsfengsel og fyllearrest. Også disse er nå restaurert og kan besøkes ved oppholdet.
 • Fra 1865 – frem til 2001, holdt Fredrikstad Sparebank til her. I denne perioden ble stallbygningen også benyttet som boligrom for flere familier – som slagter Hauglund med kone, datter og sønn på 1860-tallet.
 • I årene 2001-2013 eide Veslemøy og Harald Zwart eiendommen og drev filmvirksomhet og café i bakgården. I dag er det Elisabeth og Geir som har overtatt – og benytter huset til bolig med atelier, malerskole, kunstutstillinger og huskonserter. Stallen er altså utleid som suite for Gamlebyen Hotell.

Dette besøket er gjort i samarbeid med Gamlebyen Hotell.

2 Kommentarer

 • Svar
  Desirée travels
  24. april 2019 at 17:04

  Så ut som et innmari koselig sted 🙂

 • Svar
  Mette Gry Larsen
  24. april 2019 at 17:31

  Jepp, helt klart. Tror nesten du må invitere kjæresten på tur hit en vakker dag 🙂

 • Legg inn en kommentar

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.