0 DestinasjonerI ,

På kunstsafari i Fredrikstad – en lokal reise!


Plutselig poppet det opp et tilbud om kunstsafari i hjembyen min, Fredrikstad. Så spennende at jeg ikke nølte med å melde meg på. Kortreist, informativt og fint!

Søndagen var solrik og vindstille, så det var ingenting som kunne forhindre meg fra å møte opp utenfor kinoen i Nygårdsgaten. Tenk å skulle innta mer av byen min. Byen som jeg har bebodd siden 2007 og som dessuten er min barndomsby.

Det første bildet du ser her, er et av de siste kunstinnslagene i Fredrikstad sentrum og som heter; «I min tro, i mitt håp, i min kjærlighet». Skulpturen med tre kvinnehoder i støpejern vender hodene mot elven. Like ved der hvor Glomma skiller seg i to elveløp rundt Kråkerøy, Østerelven og Vesterelven. Du finner flere bilder av denne skulpturen lenger ned i innlegget.

På kunstsafari i Fredrikstad - en lokal reise - kollasj av flere kunstverk

Det er ikke alle kunstverkene som er nye for meg, men det er ikke så ofte jeg går nær nok til å se mer om hvem kunstneren er og hva hun/han har tenkt med sitt verk.

I statlige byggverk skal det settes av fra 0,5-1,5 % til kunstneriske innslag, noe kunsten nederst til høyre i kollasjen er et eksempel på. Dette er montert på veggen til Fredrikstad kino. Mer om alle kunstverkene kan du se nederst i dette innlegget.

Øverst til venstre i kollasjen står jeg på en topp bak det nye Rådhuset og skuer ut mot Vesterelven.

Foto 4 Kunstsafari i Fredrikstad
«Rådyraksen»

Hjembyen min ble i 2017 kåret til årets bysentrum av Norsk sentrumsutvikling

Da synes jeg det er på sin plass å vise deg mer av hva som finnes av kunst i sentrum av Fredrikstad som samme år ble kåret til Norges mest attraktive by. Neida, jeg har ikke blitt høy på pæra, men litt stolt kan jeg få til å være, synes jeg. Synes ikke du også det?

LESTIPS! Her finner du artikkelen min om hjembyen, Fredrikstad, som i tillegg til å være kåret til Norges mest attraktive by, har fyllt 450 år.

Foto Walter Schoffthaler 'Ut av parken' - skulptur i Rådhusparken i Fredrikstad.
«Ut av Parken» Foto: Walter Schoffthaler

TIPS TIL KAFÉBESØK! Jeg tar ikke munnen for full når jeg kaller mitt besøk hos Kafé ØKS for en duft av kulinarisk Frankrike. Ta en titt i artikkelen min her.

Kunstsafari i Fredrikstad - minnesmerke etter 22.7 .2011
22-juli minnesmerket som er gitt flere kommuner av ukjent giver. Utførelsen er gjort av kunstneren Nico Widerberg


Ikke alle kunstneriske uttrykk har et positivt bakteppe. Derimot er det viktig at minnesmerker blir gitt plass i det offentlige rom. Dette er kjent som minnesmerket som ble gitt til mange kommuner som led tap under 22.juli-terroren i 2011.

Foto 6 Kunstsafari i Fredrikstad
Råbukk. Gave fra utstillingen Brostevnet i 1957
Foto 5 Kunstsafari i Fredrikstad
Rådyrgruppe


Rådyrene er vakre å se på og veldig populære blant såvel voksne som barn.

Foto 8 Kunstsafari i Freikstad, den kjente Bjørnen

Forskjellige kunstuttrykk på kunstsafarien gjennom Rådhus- og Kirkeparken

Anne Grimdalen hadde dyreskulpturer som spesialitet og denne bjørnen regnes som en av hennes beste utførelser.

Idag står den plassert like ved lekeparken i Domkirkeparken, mens jeg kan godt huske at den sto ved Flora, nær Kråkerøybroen, da jeg var barn. Den har et helt spesielt uttrykk synes jeg. Vakker og helt ufarlig å nærme seg.

Er det ikke flott å kunne vandre rundt i sin egen by på en slik arrangert kunstsafari.

Foto 3 Kunstsafari i Fredrikstad, Domkirkeparken
Domkirkeparken i Fredrikstad
Foto 1 Kunstsafari i Fredrikstad

Krigsminnesmerket (1946) er utført i granitt bestående av mor og to barn

Komponert sammen i en stram trekantkomposisjon, utført arkaisk forenklet. Rund og fyldig form preget av stor ro, innadvendt og vegeterende holdning som gir en nesten tidløs karakter. Kunstneren er Per Hurum.

Skjerfet skyldes en oppgave jeg hadde på et fotokurs med Arne Glomdal og som het «barn med skjerf». Som du ser er bildet tatt vinterstid og utenom Kunstsafarien.

På kunstsafari i Fredrikstad - en lokal reise! Kollasje av blant anne Emil H. Mørch

Lokale bidragsytere får sin byste

Bysten til venstre i denne kollasjen ble reist av byens idrettsfolk. Mørch gav Fredrikstad Fodboldklub og Fredrikstad Idrætsforening ca 15 mål av Mørcheløkka til stadion. I tillegg fikk turnere, rosporten, seilsporten og idrettsgrener som ski- og skøytesporten støtte.

Jeg går ut fra at han er opphavet til Emil H. Mørchsgate like ved Trosvik torv. Der hadde nemlig min far Kjell Larsen (sønnen til Gerda og Bjarne Larsen) sin oppvekst. I gaten pappa kalte den Lyckliga gatan.

En slik kunstsafari gjør meg om mulig enda mer stolt av hjembyen min.

På kunstsafari i Fredrikstad - en lokal reise! Katti Anker Møller som sitter utenfor biblioteket

De castbergske barnelover og Katti Anker Møller

Kathrine Anker Møller var en norsk og særdeles viktig kvinnesaksforkjemper som tilbrakte sitt voksne liv i Fredrikstad.

Hun var særlig opptatt av å bedre forholdene for ugifte mødre og barn født utenfor ekteskap. Sammen med sin svoger og Venstremann Johan Castberg (sosialminister i Gunnar Knudsens andre regjering) arbeidet hun for en revisjon av lovverket på området, noe som resulterte i De Castbergske barnelover av 1915. De Castbergske barnelover var i alt seks lover som ble vedtatt av Stortinget.

Lovene sikret barn født utenfor ekteskap arverett til sine fedre. Fedrene fikk også plikt til å vedkjenne seg farskap og betale barnebidrag.

Foto 12 Kunstsafari i Fredrikstad

En av de siste kunstneriske innslagene på Fredrikstads kunstsafari

  • Skulpturens navn er: I min tro, i mitt håp, i min kjærlighet
  • Det er tre 4,5 meter høye kvinnehoder i støpejern som har ansiktene vendt mot elva. Øynene til de tre kvinnene er lukket.
  • Plensas hoder modelleres etter virkelige mennesker. Formen bearbeides digitalt, før den utformes i materialer som er tilpasset stedet der skulpturen skal plasseres. Skulpturene kan sees fra alle vinkler, men ved å gå rundt dem oppleves den perspektivfordreide virkningen som er blitt Plensas varemerke.
  • Kunstneren forteller at han lenge har vært opptatt av Ibsen, og at det er et sitat fra “Peer Gynt” som har inspirert ham til det tredelte verket i Fredrikstad. – Når Peer returnerer fra sin reise hvor han på mange måter har feilet som menneske, spør han Solveig hvor “hans hele, egentlige selv” har vært den tiden han har vært borte. Da svarer Solveig: “I min tro, i mitt håp, i min kjærlighet.” Med disse ordene forløses Peer Gynt. Det er et sterkt budskap, og jeg har lenge ønsket å gjøre et arbeid med utgangspunkt i Solveig. Det passet fint å gjøre det som mitt første prosjekt i Norge.
  • Selv om dette er min motivasjon for verket, er det ikke nødvendig at publikum kjenner historien, legger kunstneren Jaume Plensa til. Enhver som møter kunsten er selvsagt fri til å tolke den på sin måte.

For en fin dag! Jeg går hjem etter kunstsafarien med masse ny informasjon og herlige inntrykk i bagasjen. Stadig fornøyd med at jeg vendte nesen hjemover og flyttet tilbake til min barndomsby Fredrikstad.

Mer informasjon om kunstnerne i Fredrikstad sentrum:

  1. Distriktets historielag har gått sammen og samlet inn midler til minnesmerke over stenhoggere. Stenhoggermonumentet (øverst til høyre i den første kollasjen i dette innlegget) ble oppført 2007/2008 og plassert på Arvid Ryens tomt mellom Radisson SAS-hotellet og Mediahuset som fører opp til Lykkeberg. Kunstner: Kristian Blystad.
  2. Skulpturen består av en mur av store steinblokker. Disse er aktivisert med hulrom for våre hender; en aktiv møteplass hvor barn og voksne kan leke litt og utforske hendenes følsomhet. Høyden er 115 cm. Kunstner: Marit Lyckander (Nede til venstre i første i den første kollasjen i dette innlegget.)
  3. Ursa major – Hans-Ove Granath: Arkitektene som tegnet det nye rådhuset lot seg inspirere av borgen i Fredrikstads byvåpen. «Ursa major», stjernebildet Store Bjørn, representerer den andre enheten, nemlig bjørnen. Stjernene er blitt bærere av Nygaardsgatens historie, gjennom at hver stjerne får representere frosne øyeblikk av den dynamiske utviklingen som hele tiden forandrer en levende by. Om du står ved kinoen så titt gjerne nærmere på bildene som er lagt inn i dette kunstverket. Nede til høyre i den første kollasjen i dette innlegget.
  4. Rådyraksen av Terje Resell
  5. «Ut av parken» Installasjonen består av 12 identiske skulpturer. Kunstner: Birte Marie Løveid. 
  6. 22.juli-minnesmerket  er et granittmonument, hugget ut av Iddefjordgranitt, og tilbudt Norges kommuner av anonym giver. Kunstneren er Nico Widerberg
  7. Rådyrgruppe – kunstner: Skule Waksvik (1927 – feb 2018) Dyreskulptur i bronse – Gave til Fredrikstad kommune i anledningen Christiania bank og kreditkasse 150 års jubileum 2. Mai 1998. Skule Waksvik var Norges mest benyttede billedhugger i sin tid.
  8. Råbukk – kunstner: Nicolai Schiøll (1901-1984) Dyreskulptur i bronse – gave fra utstillingen «Brostevnet» i 1957 Nic Schiøll var svært produktiv som billedhugger og gjorde seg spesielt bemerket for sine mange offentlige arbeider, som krigsminnesmerker, portretter og monumenter over enkeltpersoner, prydskulpturer og arkitekturrelaterte verk.
  9. Anne Grimdalen (1899-1961)Kunstnerens spesialitet er dyreskulpturer med bjørnen som spesialitet. Hun forenklet, gjorde formen stor og klar for å få frem det karakteristiske ved dyret. Denne bjørnen regnes som en av hennes beste.
  10. Du kan lese mer om kunstneren Per Hurum her.
  11. Wikipedia om Katti Anker Møller

FØLG REISEBLOGGEN URBANT OG LANDLIG PÅ FACEBOOK – Du vil få se bilder og lese om gode reiseopplevelser vi gjør urbant og landlig, høyt og lavt, både i inn- og utland. Se oss på bilferier og fjellturer med og uten ski på beina. Tips til deilige matopplevelser og spesielle overnattingssteder m.m. er også ting jeg skriver om.

TAKK FOR AT DU LESER REISEBLOGGEN URBANTOGLANDLIG! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.

Ingen kommentarer. Bli den første til å legge igjen en kommentar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: