0 DestinasjonerI ,

Øyhopping på Hvaler – norgesferie, ikke langt fra Oslo

Øyhopping på Hvaler - norgesferie, ikke langt fra Oslo - Makø et deilig sted å være

Øyhopping på Hvaler er kanskje ikke det denne øygruppen er mest kjent for. Hvis du ikke allerede kjenner til muligheten til denne aktiviteten, så vet jeg av erfaring (kremt) at det er fullt mulig å ta med seg sykkelen og nyte noen timers reise mellom Skjærhalden og de østre øyene på Hvaler.

En vakker sommerdag ble vi fristet til å prøve ut et av våre nærområder, som Hvaler er for oss.

Da kom tanken på at det går an å ta sykkelen på bilen og kjøre de ca. 20 minuttene det tar fra oss og helt ut til Skjærhalden/Kirkøy på Hvaler.

Kanskje er du fristet til å være i området en stund og da finner du også attraksjoner som Fredrikstad kan by på her

Øyhopping på Hvaler - norgesferie, ikke langt fra Oslo - med Olava-båten fra Skjærhalden

Olava lå til kai da vi ankom brygga og ønsket oss, og mange med oss, velkommen ombord.

Brattestø i Hvalerskjærgården er full av rullestein som du kan balansere på og samtidig få deg en dukkert på små, fine strender! Se mer om det her.

Øyhopping på Hvaler - norgesferie, ikke langt fra Oslo - deler av Skjærhalden sett fra båten
Deler av Skjærhalden sett fra båten Olava

Jeg vil understreke at dersom du av en eller annen grunn ikke har helse til å rusle eller sykle omkring, er det fullt mulig å gå i land på en av øyene og nyte en matbit og godt drikke. Det er i såfall lurt å si ifra til mannskapet at du ønsker å bli hentet, enten du vil videre, eller kun være med tilbake til Skjærhalden.

Ellers kan det hende du får deg en overraskelse i en ikke planlagt overnatting, hehe. Da vi var med båten tilbake til Skjærhalden fra Nordre Sandøy oppdaget vi at Olava ikke gikk innom de samme øyene som da vi reiste fra Skjærhalden.

Du kan også velge å være med Olava på hele rundturen, tur-retur, uten å gå i land noe sted. Fritt valg på øverste hylle altså!

Øyhopping på Hvaler i løpet av én dag

Jeg innrømmer at jeg ikke har kommet så langt i å utforske Hvaler etter at jeg flyttet tilbake til min barndomsby, Fredrikstad, i 2007. Men et sted starter det jo for oss alle.

Med Vesterøy på Hvaler i ryggen, har du Amerika forut. I denne artikkelen kan du lese om et flott sted å oppleve bølger på en vindfull dag – og ja, sjekk ut det med Amerika forut!

Det skal bli en glede, fremover, å orientere seg og besøke mange flere av de perlene som ligger så og si rett ved våre føtter.

Lauer er en liten og vakker øy langs øyhoppruten

Reiseruten med Olava-båten

 • Lauer er det første båtstoppet. I det tidligere fiskesamfunnet er det feriegjester som nå ivaretar de pittoreske bygningene. Vi valgte å være med Olava videre på vår første øyhopping på Hvaler.
 • Neste stopp er Herføl, sagaøya. Herføl er den sydligste og nest minste av de østlige øyene fergen er innom. Navnet betyr ly, havn eller skjulested for hæren. Dette er et sted de fleste som kommer med båt og vil ha påfyll av drivstoff på ferden nedover svenskekysten kjenner til. På brygga finner du gjestehavn, verksted og salg av rekvisita. En liten sommerkolonial og spisested med mat og drikke er det også her. Heller ikke her gikk vi i land.
Øyhopping på Hvaler - norgesferie, ikke langt fra Oslo - den deilige lunsjpausen på Café Oline

Vips så befinner vi oss på Søndre Sandøy

 • På Søndre Sandøy valgte vi å ta med syklene og gå i land. Vi hadde allerede planer om å stoppe i Nedgården for å innta lunsj på café Oline som vi hadde hørt så mye positivt om. Et lunt og koselig sted, ikke langt fra brygga hvor du kommer i land.
 • På denne øya er det koselige sykkelstier hvor du enn ønsker å ta deg fram. Vi valgte å sykle på uforglemmelige stier til Stueviksand. Her stoppet vi slik at jeg kunne ta meg en dukkert i den deilige sommervarmen vi hadde denne dagen.
 • I Stueviksand er det langgrunne sandstrender og her var det folksomt, med mange barnefamilier, forståelig nok. Ved denne stranden kan du overnatte i telt hvis du vil oppleve stedet over lenger tid enn det vi gjorde. Stedet drives av Oslofjordens friluftsråd.
 • En plass for de som ønsker ferieidyll i rolige omgivelser.
Søndre Sandøy - Hvaler
Like ved båtanløpet ved Gravningsund på Søndre Sandøy

FØLG REISEBLOGGEN URBANT OG LANDLIG PÅ FACEBOOK – Du vil få se bilder og lese om gode reiseopplevelser vi gjør urbant og landlig, høyt og lavt, både i inn- og utland. Se oss på bilferier og fjellturer med og uten ski på beina. Tips til deilige matopplevelser og spesielle overnattingssteder m.m. er også ting jeg skriver om.

Med sykkel på øyhopping på Hvaler
En fredfull sykkeltur gjennom skogen å Nordre Sandøy
 • Det er to båtanløp på Søndre Sandøy. Nedgården i i vest og Gravningsund ved Buvika i nordøst. Tråkkende på sykkelen kom vi oss videre fra badeplassen og til Gravningsund.

Makø er virkelig en røff perle

 • Vi ville videre med båt over sundet til Nordre Sandøy. Vi ble faktisk litt skuffet da vi startet sykkelturen her. Vi hadde nok forventet at det fantes en sykkelsti langs sjøen. I stedet ble vi anvist retning inne på øya mellom masse eiketrær. Riktignok uttallige flotte trær, kremt. Skuffelsen slapp fort taket etterhvert som vi tråkket oss videre på lune og deilige gruslagte veier.
 • Snart åpnet landskapet seg til et flott sted, Makø. Her er Makø sommercafé et herlig samlingspunkt for både voksne og barn. Barna kan drive utendørs å studere husdyr av forskjellige slag. Det er også mulig å innta mat og drikke for både små og store her. Et litt annerledes sted med inspirasjon fra buddhistisk kultur.
Øyhopping på Hvaler - oversikt sette fra cafeen på Makø
 • Makø ligger i nærheten av Tordenskjoldbukta. Et kjent sted for dem som er på ferie i båt. Navnet har bukta fått etter at Tordenskjold søkte hit med sin flåte for å skjule seg for svenske speidere.
 • Etter vaffel og kaffe på Makø sommercafé syklet vi samme vei tilbake, gjennom eikeskogen og forbi et gammelt skolebygg. Det er en sjarmerende skogsvei hvor du kan treffe på beitedyr. At det fortsatt finnes beitedyr på øya er viktig for å opprettholde de mange vakre blomsterengene her.
Fergeanløpet på Nordre Sandøy

Vel tilbake i Gravningsundet ble vi sittene en god stund før Olava la til kai og tok oss med videre rundt Søndre Sandøy og tilbake til Skjærhalden.

Øyhopping på Hvaler med båtturen som et av høydepunktene

Det å sette seg ombord på Olava, nyte godværet og alt det du ser på rundturen er en fantastisk reise.

Du kan selvfølgelig velge å rusle rundt på beina, men har du sykkel får du sett mer i løpet av en dag. Hvis det er målet ditt.

Dette var en flott opplevelse og jeg kan godt tenke meg å ta båtturen om igjen og gå i land på en av de andre øyene. Da kan jeg klare meg uten sykkelen for de øyene er en god del mindre enn de vi besøkte denne gangen. Dessuten er båtturen en fantastisk reise i seg selv.

Lar du deg friste? Blir det øyhopping med sykkel eller kun til beins? Det er dog lettere å hoppe til beins enn på sykkel, kremt!

NORGESFERIE – BILDER, TIPS, RÅD! Det er den voksende Facebookgruppen hvor du enkelt deler bilder, får og gir svar på reiserelaterte spørsmål i Norge. Meld deg gjerne inn her.

Du finner mer informasjon på Visitfredrikstadhvaler – Turistkontoret her

TAKK FOR AT DU LESER REISEBLOGGEN URBANTOGLANDLIG! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.

Ingen kommentarer. Bli den første til å legge igjen en kommentar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: