4 DestinasjonerI ,

Duft av kulinarisk Frankrike på Kafé Øks, Fredrikstad

Norgesferie - 7 attraksjoner fra sommerbyen Fredrikstad- Lekre og smakfulle kaker på kafé Øks

Det er utrolig hyggelig for meg å fortelle og vise deg mer om bakeren og konditoren som har satset på å drive den delikate Kafé Øks i det historiske bygget som også rommer Østfold Kunstsenter i Fredrikstad.

Du finner kafeen på vakre Cicignon, en bydel på vestsiden av Glomma, vis-á-vis Gamlebyen.

En duft av et kulinarisk Frankrike på Kafé Øks, Fredrikstad - Kollasj av Østfold Kunstsenter og områdene rundt

Det historiske og utrolig sjarmerende bygget som rommer kafeen, har en unik beliggenhet med en vakker park framfor seg, dette er virkelig en perle. Med et vidåpent utsyn mot vår kjære ‘Gamlebyen’ som ligger rett over elven. Like nedenfor kan du ta gratis byferge som kan frakte deg til flere steder i byen.

Her tar jeg deg med til Slippen på Kråkerøy, kåret til beste fiske-/skalldyrsrestaurant i Norge

En duft av et kulinarisk Frankrike på Kafé Øks, Fredrikstad - Interiøret

Konditoren lover oss en duft av Frankrike og kontinentet når vi trer inn i det nyrenoverte kafélokalet.

Og mine venninner, hvorav den ene er bloggvenninnen May-liss bak reisebloggen Malivas Verden, og jeg, er skjønt enige om at det er lov å bli en smule euforiske når vi setter oss til bords og kan nyte omgivelsene og tanken på alt vi skal smake på, de neste timene.

En duft av et kulinarisk Frankrike på Kafé Øks, Fredrikstad - Kollasj av konfekt og kaker

Tormod Pettersen, som konditoren heter, mener det forplikter å drive kafé på et slikt sted; han forteller at de derfor legger seg på en stil som matcher senteret.  Han mener at dette er Fredrikstads svar på Pascal i Oslo.

De siste fem årene har han drevet Bølgen Konfektverksted hvor de lager den mest dekorative marsipan, sjokolade og selvfølgelig lekre kaker. Han ønsket å åpne et utsalgssted, og da dette kafélokalet ble ledig slo han til og startet det som har fått navnet Kafé Øks (Kafé Østfold Kunstnersenter).

En duft av et kulinarisk Frankrike på Kafé Øks, Fredrikstad - Lekre lunsjretter

Sjekk de artige navnene på rettene

Etterhvert disket de opp med de lekreste lunsjrettene du kan tenke deg. Hør bare på navnene på rettene; Brødfjøl (bl.a. fransk landbrød) Gresk fjøl, Moussaka fjøl, Fuglefjøl. Her var det nok å velge mellom.

Jeg gjentar til stadighet at presentasjonen av matretten er viktig. Å få kakene servert på skifer og lunsjretten på delikate trefjøler, det gjør seg, spør du meg.

Det ser delikat og godt ut ikke sant? Jeg kan bekrefte at både mat og kaker smakte utrolig godt.

Kollasj av nærområdet rundt kafeen

Området rundt kafeen er også et yndet turområde med vakre, historiske boliger og offentlige byggverk. Jeg blir aldri lei av å gå tur i dette vakre området.

TAKK FOR AT DU LESER REISEBLOGGEN URBANTOGLANDLIG! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.

Veggkunst utenfor Kafè Øks

Jeg kan ikke annet enn å ønske deg velkommen til ‘plankebyen’, Fredrikstad,  med sin innholdsrike historie og mange severdige plasser og ikke minst denne kulinariske kafeen på Cicignon.

Vi er tre venninner som gjester flere etablissementer i hjembyen vår, steder vi ønsker skal få briljere med sine retter, interiør og annet som kan friste en reiseblogger.

På Istagram ser du oss som #plankebyjentene.

Det er lov å være stolt av byen sin vel?

Kafé Øks ligger i historiske huset i Fergestedsveien 5

 • Hovedbygget i Ferjestedsveien 5 ble bygget i 1856, av grosserer og trelasthandler Halvor Bjørneby (1837-1905). H. Bjørneby var på den tid en av byens mest prominente og respekterte borgere. Han hadde blant annet ett av sine sagbruk på Isegran, på andre siden av Glommas vestre utløp.
 • Bjørneby hadde både bolig og kontor her.
 • Halvor Bjørnebys sønn Ole Bjørneby (1867-1925) flyttet i 1903 til Ferjestedsveien 5. Her bodde familien til han og familien solgte eiendommen til kommunen i 1915.
 • Fra 1915 og fram til 1931 ble bygningen benyttet som Fredrikstad kommunes administrasjonsbygg. Både ordfører og rådmann hadde sine kontorer i bygget.
 • I 1931 flyttet Sjømanns- og Navigasjonsskolen (kalt sjømannsskolen) inn i lokalene i Ferjestedsveien. Her holdt sjømannsskolen til fra 1931 til 1980 med unntak av under krigen da tyskerne inntok huset.
 • Østfold kunstsenter flyttet inn i hovedbygningen i 1991. Og i 2009 flyttet Fredrikstad kunstforening inn i sidebygningen.

FØLG URBANTOGLANDLIG PÅ FACEBOOK – Du vil få se bilder og lese om gode reiseopplevelser vi gjør urbant og landlig, høyt og lavt, både i inn- og utland. Se oss på bilferier og fjellturer med og uten ski på beina. Tips til deilige matopplevelser og spesielle overnattingssteder m.m. er også ting jeg skriver om.

Informasjonskilder:
Mine egne betraktninger
Tormod Pettersen
Byavisa
Fredrikstad Blad
Østfold Kunstnersenter

4 Kommentarer

 • Svar
  ceciliemo
  6. september 2017 at 09:19

  Takk for tips, skal innom her neste gang jeg er i Fredrikstad!

  • Svar
   Mette Gry Larsen
   11. september 2017 at 14:05

   Tror ikke du blir skuffet. Det ville være hyggelig å høre fra deg etter besøket, Cecilie.

 • Svar
  Reiselinda
  5. mai 2019 at 12:24

  Vi var i Fredrikstad på et raskt besøk i påsken. Det frister til gjentagelse og da må vi prøve å få til ett besøk her. Det ser fantastisk ut!

  • Svar
   Mette Gry Larsen
   5. mai 2019 at 23:42

   Så hyggelig. Tror du kommer til å like deg på Kafè Øks. Velkommen tilbake til Fredrikstad:)

  Legg inn en kommentar

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

  %d bloggere liker dette: