Innholdsfortegnelse
Mange er nok mest kjent med Hvaler som det store hytteparadiset, men for oss som bor i nærheten kan vi fortelle deg at Hvaler-skjærgården har så utrolig mye mer å by på enn hytter. I tillegg er det over 4500 fastboende på Hvalerøyene.
Et eldorado for friluftsliv og fotturer
Denne dagen har jeg invitert med meg Tor på en rusletur langs rullesteinsstranda på Brattestø som ligger ytterst på den tredje Hvalerøya, Asmaløy.
Her ute finner du uttallige turmuligheter som å vandre langs deilige strender, på kystlyngheier og kose deg på mange utsiktspunkter med mulighet til å hvile øynene på sjøen, enten den ligger flatt som denne dagen eller vil vise deg skumtopper fra opprørt hav.

Sørvestsiden skal visstnok være en gullgruve for dem som er interessert i botaniske og/eller geologiske sjeldenheter.
Her melder jeg pass. I og med at jeg er en tilbakeflytter til Kråkerøy, etter mange år utenbys, og i tillegg har hytte i Skjebergkilen, er jeg selv i startgropen for å utforske mer av det som finnes her ute.
Blomsterfloraen skal være på sitt vakreste og flotteste på forsommeren. Det har jeg bitt meg merke i, og hageentusiast som jeg er, vil jeg komme tilbake hit en vakker forsommerdag.

Pikesten fyr som er en av de maleriske attraksjonene på Brattestø har en forhistorie tilbake til 1800-tallet. Navnet er visstnok etter en pike som ble ufrivillig gravid og som i fortvilelse kastet seg på sjøen her.
Siden 2009 har Pikesten fyr inngått i Ytre Hvaler nasjonalpark, et område som er underlagt strengt vern.
Vil Kystverket rive Pikesten Fyr?
«Da Kystverket sommeren 2017 varslet utskifting av lykta, tok alle det for gitt at det nok en gang kun ville være innmaten som skulle moderniseres. Knapt noen tenkte tanken at hele fyrlykta skulle fjernes og erstattes av en ny installasjon.
Hvalers kulturminner er alle beskjedne og derfor ekstra sårbare. De er ikke bare viktige hver for seg, men særlig fordi de inngår i større miljøer. Det er på tide å besinne seg og forstå betydningen av å ta vare på Pikesten fyrlykt der den har stått i mer enn hundre år!» …sto det å lese i Fredrikstad Blad, februar 2018.
Om Pikesten fyr i Hvaler-skjærgården
På odden ved Pikesten fyr kommer havet rett inn og er stedet når høststormene slår inn. Du hører brølet fra de enorme kreftene og du ser dem i aksjon. Og tenker, ja, havet kan nok tære på stein og fjell med sand og grus som slipemiddel.

Kyststripa her har mange skatter å vise deg. En varm sommerdag når du har tid, kan du gå sørover fra fyret. Du kommer inn i et område med frodige enger, kystlyngheier, rullestein og en av Hvalers største sammenhengende svabergområder.
Denne delen av Asmaløy er en gullgruve for den som er interessert i botaniske eller geologiske sjeldenheter. Det oppmuntres til å ta med flora. Og fuglebok! Blomsterprakten er spesielt stor om forsommeren. Er vi heldige finner vi kanskje den svært sjeldne Honningblomsten.
Meld deg gjerne inn i e-postklubben min for reisetips! Lettvinn måte å holde seg oppdatert på alle mine reiseskildringer og -tips i inn- og utland med og uten Hjalmar-bobil. Du finner skjemaet på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!!

Ved Pikesten og Svarteberg er sporene etter istiden svært tydelige. Det ytre raet er synlig med store mengder rullestein.
Innover for odden, de karakteristiske furutrærne som fungerer som landemerke for de sjøfarende. Denne grønne klyngen av østerriske furuer, en gang plantet av losoldermann Pettersen, går under navnet ”Brattestø-skauen”.
Jeg forstår allerede nå at det er mye mer jeg vil ha med meg og planlegger allerede en ny tur til Brattestø.
Det er noe av det som er så fint med å løfte blikket og oppdage nærområdet. Stadig noe nytt å se og oppleve.



Brattestø i Hvaler-skjærgården
Brattestø er Hvalers eldste havn. Her finner du blant annet verneverdige monumentale steinmoloer. Rett på utsiden av moloen finner du en flott badestrand som jeg har bestemt meg for å besøke så snart det er badetemperatur i vannet. Klart jeg vil det, jeg som elsker å bade.
Det beste med denne turen er at jeg blir minnet om hvor fint det er i Hvaler-skjærgården og at jeg kan notere meg flere deilig utflukter ut hit fremover.
TAKK FOR AT DU LESER REISEBLOGGEN URBANTOGLANDLIG! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.
Kilder:
- Egne opplevelser
- Fredrikstad Blad
- Visit Hvaler
Ingen kommentarer. Bli den første til å legge igjen en kommentar