0 Destinasjoner/ ReisetipsI ,

Minst 20 grunner til å dra på bilferie i Frankrike

Jeg er på matmarked i Sainte Maxime - kan du kjenne duften? Krydder og urter på matmarked

Hvorfor jeg velger å dra på bilferie i Frankrike? For det første kan landet betegnes som et helt Europa i miniatyr. Landet har dessuten et nydelig språk og byr på stor variasjon i opplevelser.

I tillegg til vakker natur og mange skimuligheter, er Frankrike kjent for

  • smakfulle oster
  • stort utvalg av deilige viner
  • god mat
  • pittoreske kystbyer
  • fantastiske strender med blått hav så langt du ser
  • historiske steder
  • yrende kulturliv
  • den mest romantiske atmosfæren du kan tenke deg
  • Sånn kunne jeg fortsette å ramse opp, men du skal heller få mulighet til å klikke deg inn på steder i Frankrike som vi har besøkt, så kan du se og bedømme selv.

Bitt av bilferie-basillen, og spesielt Frankrike som ferieland

At jeg så til de grader skulle bli bitt av bilferie-basillen, og spesielt Frankrike som ferieland, og det i løpet av i overkant av en uke, kom litt brått på.

Eventyrliknende bygninger i Comar, Petite Venise
Eventyrliknende bygninger i Colmar, Petite Venise

Tor og jeg hadde bestemt oss for å prøve bilferie gjennom Europa med Sør-Frankrike som det sydligste målet. Noe vi aldri har angret på.

Bilferie og etterhvert bobilferie til Frankrike kommer til å gjenta seg fremover.

Annecy med Europas reneste innsjø. Mot Palais de l’Isle,
Annecy er en drøm av en by. Ligger ved Europas reneste innsjø og omkranset av Alpene.
Beaune i Burgund, Hôtel Dieu. Arkitektur. Urbantoglandlig
Beaune i Burgund. Det kjente Hôtel Dieu er et anbefalt sted å besøke i Frankrike.
Riquewihr - hovedgaten i denne vakre landsbyen
Riquewihr – hovedgaten i denne vakre landsbyen som er kjent for mer enn vin.

Steder vi har besøkt på vår vei til og fra når vi har valgt å dra på bilferie i Frankrike

Over her er det bare å klikke seg inn på de forskjellige artiklene jeg har skrevet. Her deler jeg bilder og historier om herlige steder vi har besøkt på bilferiene til og fra Frankrike.

Strandliv med flere generasjoner i Les Issambres, Frankrike

Da vi nevnte at vi planla den første ferien til Frankrike for flere av våre venner, endte det opp med, at vi på den første turen til Frankrike, ble 12 venner på tur med Les Issambres som utgangspunkt.

Etter den første turen vendte Tor og jeg tilbake til Frankrike allerede året etter. Vi er fast bestemt på at det ikke er vår siste reise til dette vakre landet og med den fristende, franske rivieraen Côte d-Azur.

Det er selvfølgelig flere gode grunner til å legge ferien til Provence i Sør-Frankrike

Området er velsignet med det ypperste av gode råvarer fra land og hav, som igjen er grunnlaget for himmelske måltider. Ferske blåskjell med pommes-frites er en yndet rett for mange, likeledes chêvre-salat, magrêt de canard (andebryst) og oster og vin.

Lenger nede i artikkelen kan du klikke deg inn på de innleggene og bildene du ønsker å se. Jeg vil tro at du finner noe fint å hvile øynene på og drømme deg bort til, for en liten stund!

Tidligere negative oppfatninger om franskmenn er noe vi ikke har fått med oss

Vi har opplevd at franskmenn ikke er så opptatt av å ikke skulle snakke engelsk som mange vil ha det til.

De vi har møtt hittil har vært både imøtekommende og hyggelige og slett ikke arrogante som ryktene sier.

Landet har allerede kommet høyt opp på listen over land vi vil tilbake til. Frankrike har rett og slett blitt et av våre favorittland å reise til.

Her finner du artikler om våre besøk i Sør-Frankrike

Fra den vakre landsbyen Grimaud i Provence

Avstandene langs den franske riviera er korte, så du kan oppleve mye på kort tid.

Tar du noen avstikkere fra hovedveien, finner du uttallige, fristende, mindre landsbyer som kan varte opp med gastronomiske retter, middelalderarkitektur, utsiktspunkter, spennende kultur m.m. Bare i Provence finner du et hundretalls landsbyer.

Hvordan kjører du fra Norge til Sør-Frankrike og tilbake? Det finner du alternative svar på i denne artikkelen her

Strandliv. Les Issambres - Minst 20 grunner til å dra på ferie i Frankrike
Stranden i Les Isaambres – en god grunn til å dra på bilferie i Frankrike

Jeg skal ikke skryte på meg at jeg har rukket å se så veldig mange steder ennå, men Tor og jeg vil tilbake.

Både med tanke på alle de herlige landsbyene vi ennå ikke har sett. Og ikke å forglemme å kunne svømme i salt sjø langs de fineste sandstrendene jeg noensinne har satt mine tær nedi.

Jeg kjenner at jeg flagrer med håret bare ved tanken (og det er jo litt merkelig, i og med at håret er ganske kort i kantene, hehe).

Port Grimaud - en idyllisk perle på den franske riviera - havnebyen langs den franske riviera.
Port Grimaud – Petit Venice – kan minne litt om Kardemomme by
I Port Grimaud finner du den franske rivieras flotteste strand - en av bungalowene på stranden
Noen påstår at du finner de beste strendene i Port Grimaud

Som du forstår så kjørte vi hele veien fra Norge til Sør-Frankrike, men du kan selvfølgelig velge å ta fly og så leie bil.

Å reise rundt i Frankrike, er som å putte hånden ned i en pose stappet med favorittgodteriet – det kan ikke slå feil.

Vi som elsker Frankrike, bilder, tips, råd er Facebookgruppen hvor vi inspirerer hverandre til reiser i Frankrike. Meld deg gjerne inn i fellesskapet her.

Grunnleggende info om Frankrike

Frankrike, offisielt la République Française, er en republikk i Vest-Europa og Europas tredje største stat i utstrekning. Frankrike grenser til Den engelske kanal i nord og nordvest, til Belgia og Luxembourg i nordøst, Tyskland, Sveits og Italia i øst, Middelhavet og Monaco i sør, Spania og Andorra i sørvest og Atlanterhavet i vest.

Øya Korsika (fransk Corse) i Middelhavet hører også til Frankrike.

Frankrike er blant Europas viktigste industriland, og et sentralt medlem av Den europeiske union (EU). Frankrike har betydd mye i Europas kulturhistorie, både innen kunst og litteratur og som arnested for nye ideer. Ikke minst gjennom sin politiske historie har Frankrike spilt en fremtredende rolle. Frihetssymbolikken fra Den franske revolusjon, liberté, égalité, fraternité, «frihet, likhet, brorskap», har satt standarden for mange av verdens demokratier.

Navnet Frankrike har sin opprinnelse i frankerne, en germansk folkegruppe som innvandret i folkevandringstiden, og deres kjerneområde som ble kalt det frankiske rike.

Sanary-sur-mer i Provence, kystby. Fantastiske enmastede fiskebåter. Urbantoglandlig.
Sanary-sur-mer, en kystby i Provence, bl.a. kjent for sine fantastiske enmastede fiskebåter

Geografi og miljø

Inkludert Korsika dekker Frankrike et areal på 551 695 kvadratkilometer. Dette området kalles gjerne «la Métropole», eller «France métropolitaine». Fastlandet har en sekskantet form som har gitt Frankrike det franske kallenavnet l’hexagone («sekskanten»).

Landskapet kan skilles i tre hovedtyper: Platåene, fjellkjedene og slettene. Lavtlandsområdene ligger i nordvest, høylandsområdet Massif Central ligger i sør, mens fjellkjedene Pyreneene og Alpene ligger i sørvest og sørøst.

Pyreneene danner en rettlinjet fjellkjede fra Atlanterhavet til Middelhavet

Med topper i overkant av 3000 meter – høyest på fransk side er Pic de Vignemale (3298 meter over havet). Alpene består av to større, parallelle kjeder. Høyeste punkt er Mont Blanc (4810 meter over havet), Vest-Europas høyeste fjell. Viktigste elver er Rhône, Loire og Seinen.

Frankrike har kyst både mot Atlanterhavet og Middelhavet.

Størstedelen av Frankrike vender ut mot Atlanterhavet, og klimaet bærer preg av dette. Tempererte vinder fra vest stryker inn over landet og gir et mildt, fuktig klima med små årlige temperatursvingninger i de vestlige og nordlige landsdeler. I sørøst gir middelhavsklimaet varme og tørre, nesten regnløse somre og milde, fuktige vintre. Med 90 landpattedyrarter og 250 hekkende fuglearter har Frankrike en, etter europeisk målestokk, rik fauna.

Folk og samfunn

Innbyggertallet i Frankrike er 66 892 205 (2016). Folketettheten er lavere enn i nabolandene, med unntak av Spania. Frankrike har en svært sammensatt befolkning, med store etniske minoriteter. Landet har vært preget av en større innvandring enn de fleste nabolandene, blant annet fra tidligere franske kolonier, ikke minst fra Nord-Afrika.

Jeg ville se bak den kontrastfylte fasaden på St.Tropez,, koselige gater
Gatelangs bak fasadene i Sainte Tropez – Kjenner du atmosfæren?

Det store flertallet bor i byer, ikke minst i de mest industritunge delene av landet. Om lag 20 prosent av befolkningen bor i og rundt Paris. Flere av de største franske byene har forsteder preget av avindustrialisering og fattigdom, som er en viktig kilde til sosial uro.

Det er skille mellom kirke og stat i Frankrike. Meningsmålinger viser at flertallet i befolkningen anser seg som katolikker.

Det offisielle språket i Frankrike er fransk. Andre sentrale språk er baskisk, bretonsk, katalansk og oksitansk.

Historie

Frankrike. Det 300 meter høye Eiffeltårnet var en epokegjørende stålkonstruksjon, bygd av ingeniøren Alexandre G. Eiffel for et privat aksjeselskap til verdensutstillingen i Paris i 1889.

Det nåværende Frankrike tilsvarer mesteparten av det antikke Gallia Transalpina, som var delt i det belgiske mot nord, det keltiske i midten (omkring Seine og Loire) og Aquitania mot sør (mellom Garonne og Pyreneene). Området ble innlemmet i Romerriket 50 år fvt. Etter Romerrikets fall på 400-tallet overtok frankerne dominansen i området, noe som ledet fram til det frankiske rike under Karl den store (fransk Charlemagne) på 800-tallet. Den vestlige delen av dette imperiet ble territoriet som ble Frankrike, utskilt fra Frankerriket.

I 987 ble Hugo Capet konge, og det kapetingiske dynasti var grunnlagt

Den eldre Kapetingerslekten døde ut i 1328, og en ny linje av kongeslekten, Huset Valois overtok tronen. I denne perioden ble det ført en rekke ødeleggende kriger mellom Frankrike og England, kjent som Hundreårskrigen (1337–1453).

På 1600-tallet ble det gjort ende på det middelalderlige stormannsveldet i Frankrike. Kongemakten ble gjort eneveldig og respektert, og Ludvig 14. førte kongedømmet frem til uomtvistet myndighet i sin lange regjeringstid i 1643–1715.

Det franske eneveldet ble avskaffet under den franske revolusjonen, en periode med store sosiale og politiske omveltninger i Frankrike i perioden 1787–1799. Året 1789 markerer det første viktige vendepunktet under revolusjonen. 14. juli dette året brøt det ut masseopprør i Paris og fengselet Bastillen ble stormet. Denne datoen markeres i dag som Frankrikes nasjonaldag.

Etter revolusjonen ble landet i en periode styrt som republikk

Inntil det franske imperiet ble erklært av Napoleon Bonaparte. Da Napoleon led nederlag i Napoleonskrigene gikk landet gjennom flere regimeskifter inntil en mer varig fransk tredje republikk ble etablert i 1870. Denne ble opphevet under andre verdenskrig, da Frankrike var kontrollert av Tyskland. Etter frigjøringen i 1944 ble en fjerde republikk etablert. I 1958 ble denne etterfulgt av den femte republikk.

Etter krigen var Frankrike involvert i flere blodige kriger der tidligere kolonistater kjempet for selvstendighet. Det siste landet som oppnådde selvstendighet var Algerie i 1962.

Kunnskap og kultur

Den franske barokks hovedverk er slottet i Versailles, oppført av Ludvig 14., tegnet av Louis Le Vau og Jules Hardouin-Mansart.

Fransk åndsliv har hatt avgjørende betydning for resten av verden med Descartes’ rasjonalisme, opplysningstidens revolusjonerende tanker om mennesket og samfunnet, 1800-tallets betydelige romanforfattere og surrealister og eksistensialister på 1900-tallet.

Både innen kunst og litteratur har Frankrike fungert som et arnested for nye ideer. Fransk kulturliv er også inspirert av kulturuttrykk i andre franskspråklige land. Dette er særlig tydelig innen musikken.

Den franske litteraturen er en av de rikeste nasjonallitteraturer en kjenner til

Helt tilbake til 1100-tallet går det en ubrutt litterær tradisjon der alle sjangere er representert. Viktige forfattere er blant andre Victor Hugo, Gustave Flaubert, Albert Camus, Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir og J.M.G. Le Clézio. Frankrike er det landet som har mottatt flest nobelpriser i litteratur.

Litteratur på fransk skrevet i andre land kalles frankofon litteratur.

Fransk visetradisjon er verdenskjent, gjennom blant andre artister som Edith Piaf, Charles Aznavour, Gilbert Bécaud, Leo Ferré, Yves Montand og Juliette Gréco.

Jazzen vant tidlig innpass i Frankrike, og Paris har lenge vært et jazz-sentrum, ikke minst takket være amerikanske musikere som slo seg ned der. Paris er også et senter for afrikansk populærmusikk, ved at mange av de fremste afrikanske artistene, særlig fra tidligere franske kolonier, har slått seg ned i byen og/eller gjør innspillingene sine der. Kilde: Det store norske leksikon

TAKK FOR AT DU LESER REISEBLOGGEN URBANTOGLANDLIG! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med andre reiseentusiaster.

Ingen kommentarer. Bli den første til å legge igjen en kommentar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: