4 DestinasjonerI , ,

Sanary-sur-mer, en pittoresk kystby i Provence

Her ser du de 10 mest leste innleggene i 2019 i urbantoglandlig. Sanary-sur-mer i Provence, kystby. Fargerike trebåter.

Jeg må bare innrømme at jeg er helt på knærne begeistret for de fargeglade småbåtene i tre, pointus eller barquettes som de også kalles. De er så velstelte og sjarmerende der de ligger og dupper forsiktig på speilblank sjø i Sanary-sur-mer.

Disse tøffe enmastede trebåtene var hovedgrunnen til at jeg ville reise hit.  Å få Tor med til et sted der det er båter å se på er ikke vanskelig i det hele tatt kan jeg fortelle deg (jeg smiler). Jeg ville rusle rundt og kjenne på atmostfæren i Baie de Sanary.  Så søte (om det er lov å si om fiskebåter), med de mest delikate fargene du kan tenke deg. Alle har selvfølgelig påmalt nummer og navn som Kaliopi, Marius, Francine, Pantelleria.

Er de ikke helt fortryllende?

Sanary-sur-mer i Provence, kystby. Med pittoreske bygninger i bakgrunnen. Urbantoglandlig.

Som om jeg ikke skulle ha mer en nok med å rusle rundt disse skjønnhetene i havnen, så ser jeg at de tegner en nydelig forgrunn for husrekkene som viser vei inn til de smale brosteinsbelagte smugene innenfor havnepromenaden, og som er full av små nisjebutikker og restauranter.

Sanary-sur-mer i Provence, kyst. Nedover mot havnen fra byen. Urbantoglandlig

Frankrike, bilder, tips, råd er Facebookgruppen hvor vi inspirerer hverandre til reiser i Frankrike. Meld deg gjerne inn her.

Sanary-sur-mer i Provence, kystby. Rolige gater i byen. Urbantoglandlig.
Dette var en av de søvnige dagene i Sanary-sur-mer, hvor vi hadde de brosteinsbelagte, smale gatene nesten for oss selv.

Det er mer enn nok for meg å gå på gamle brostein, kjenne septembervarmen, titte inn i butikkvinduer, se på folk og nyte en lett lunsj på en av restaurantene som det var mange av.

Jeg suger til meg av den franske atmosfæren som det oser av hvor vi enn befinner oss for øyeblikket. De trange gatene, mmmm… Jeg får liksom ikke nok. Har du kjent den følelsen?

Sanary-sur-mer i Provence, kystby. Folk koser seg ved en restaurant i byen. Urbantoglandlig.

Provençalsk  morgenmarked i Sanary-sur-mer

Et høydepunkt i Sanary sur Mer skal være det provençalske morgenmarkedet. Hver morgen tilbys grønnsaker, oster, oliven, vin, kjøtt, fugler og sjømat i skyggen av platantrærne. Det rakk ikke vi, skikkelige ferierende nordmenn som Tor og jeg er. Vi liker å ta det rolig om morgenen.

Jeg har vært på matmarked i Sainte Maxime tidligere som du kan se i denne artikkelen, og jeg er sikker på at du kan kjenne duften om du tar en titt her.

Sanary-sur-mer i Provence, kystby. Fantastiske enmastede fiskebåter. Urbantoglandlig.

Tor og jeg fikk likevel med oss det vi i hovedsak kom for å se; Det er  ikke så vanskelig å forstå at et slikt syn av trebåter kan fange oppmerksomheten vår vel?

Vakre kirkebygg gir ofte karakter til en landsby eller by synes jeg

Den gotiske kirken du ser i bakgrunnen her, Église Saint Nazaire, er med på å gi havnen sitt særpreg. Den vil du se på flere av bildene fra havnen.

Jeg ser at jeg gjerne skulle ha kommet meg opp i høyden vest for havnen for å se det lille kapellet Chapelle Notre-Dame-de-Pitié fra 1560, som har en storslagen utsikt over Baie de Sanary. Det kan jo være fint å ha noe til gode til en annen gang også, ikke sant?

Sanary-sur-mer i Provence, kystby. Turistbåten er klar til sightseeing. Urbantoglandlig.

Ulempen med å ta slike korte avstikkere som vi gjorde denne dagen, er at jeg kjenner litt på at jeg går glipp av noe. Det er så utrolig mye vi vil ha med oss. Men det å gape over for mye kan også virke anmasende på en opplevelseshungrig nordmann/-kvinne.

Her kunne vi i alle fall ha fått en tur ut i Middelhavet for å se landsbyen fra sjøsiden og kanskje en hval eller en delfin. Men pyttsann, vi sitter igjen med så mange fine ferieminner, at det får holde.

Sanary-sur-mer i Provence, kystby. Pittoreske bygg i bakgrunnen av havnen. Urbantoglandlig.
Havnen i Sanary-sur-mer har god plass til moderne båter også.
Sanary-sur-mer i Provence, kystby. De fargerike fiskebåtene i havnen. Urbantoglandlig.

Tips om Sanary-sur-mer og litt til

 • I år bodde vi i Sainte Maxime en uke. Et ypperlig utgangspunkt for uttallige muligheter til å få sett mye på kort tid, hvis det er det du ønsker. Det er kort avstand til Cannes, Nice og Monaco, likeledes til små landsbyer som St. Tropez, Port Grimaud, Grimaud, Les Issambres, Gassin, Cogolin, Ramatouelle. Her er det mulighet til å kjøre fra landsby til landsby, stoppe for å ta en kaffe på en av de herlige kafeene, gå gatelangs i de trange smugliknenede gatene. Og selvfølgelig ta med seg badetøy. For er det noe som frister i varmen, så er det å ta en dukkert på en av de mange fine badestrendene du finner langs hele den franske riviera.
 • Sanary-sur-mer med de herlige trebåtene ligger mellom Toulon og Marseille. Landsbyen ligger helt sørvest i departementet Var, cirka 1,45 times kjøring vestover fra flyplassen i Nice. Fra flyplassen i Marseille tar det én time med bil.
 • Det er flere spisesteder som blir anbefalt, slik som; La P’tite Cour, Hotel Restaurant de la Tour, Restaurant du Théatre og Le Plage Doree. Som oftest rusler vi rundt og ser hva vi har lyst på akkurat den tiden vi er på et sted. Det er mange restauranter å velge mellom, også her i Sanary-sur-mer.
 • Det er flotte strender rundt landsbyen, det er en av tingene vi ikke fikk utforsket denne dagen, selv om vi hadde med oss badetøy.
 • Barquettes, som trebåtene også kalles, kjenner vi også som båtformet bakverk i butterdeig. De blir ofte brukt til supper, fylt med for eksempel finstrimplede grønnsaker eller en puré.

TAKK FOR AT DU LESER REISEBLOGGEN URBANTOGLANDLIG og at du fulgte med meg inn i denne pittoreske byen langs den franske riviera! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.

4 Kommentarer

 • Svar
  Tonje
  2. november 2018 at 13:50

  For et nydelig sted 😀

  • Svar
   Mette Gry Larsen
   2. november 2018 at 13:57

   Ja. Jeg er mildt sagt overbeigstret for Sanary-sur-mer 🙂

 • Svar
  Desirée travels
  3. november 2018 at 09:23

  Elsker både båtene og husene rundt, så fine farger, og så koselig det så ut. 🙂 Trenger definitivt å utforske Frankrike mer, så langt har jeg bare besøkt Paris, og det var da jeg var 16. Ble inspirert av dette innlegget!

  • Svar
   Mette Gry Larsen
   4. november 2018 at 23:27

   Takk for din koselige tilbakemelding. Så hyggelig å kunne dele ut litt inspirasjon. Jeg har ennå ikke vært i Paris, så kanskje jeg kan ta turen dit etter hvert 🙂

  Legg inn en kommentar

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

  %d bloggere liker dette: