Innholdsfortegnelse
Produksjonen av polkagris startet i Grenna i 1859, da alenemoren Amalia Eriksson fikk tillatelse av ordføreren til å starte et sukkerbakeri i byen for å forsørge seg. For et eventyr det ble!
I dag er Grenna proppfull av polkagrisfabrikker, og den søte grisen utgjør til og med selve bysymbolet. Polkagris har inntatt posisjonen som en av Sveriges mest populære suvenirer!
//Pressetur med Visitsweden

Lekkert, romantisk design i nyrenoverte rom i Grenna hotell
Det er ikke så ofte jeg viser bilder og skriver kun om et hotell, men Grenna hotell i Småland er under renovering og kan vise frem det vakreste hotellrommet jeg har sett på lenge. Jeg har allerede fått spørsmål om hvor tapetet er laget, så kanskje hotelleierne kan informere oss om det?

Når Grenna i Småland i tillegg kan oppvise en så sjarmerende historie rundt starten på Polkagris-eventyret, ja da blir det et innlegg som jeg er sikker på at du vil like. En god historie, noen vakre bilder fra et nylig renovert hotellrom. Vi snakker herlige kombinasjoner altså. Historien rundt Polkagris får du lenger ned i innlegget.

Ikke nok med at tapet, kakkelovn og møbler står i stil til hverandre, men se her da!!! Dette delikate badet, hvor til og med dusjhodet ble kommentert av en av journalistene jeg var på pressetur sammen med, som en drøm av en dusj. Ja, da snakker vi!!

Når selv den smakfulle desserten matcher med fargene på hotellrommet, da blir jeg imponert.

Polka og gris, hvorfor akkurat det navnet (polkagris)?
Er det noen logisk sammenheng mellom de to ordene, og har det noe med godteri å gjøre?
Allerede da Amalia søkte om godkjenning til å drive et sukkerbakeri i Grenna i 1859, hadde hun en idé om hva hun skulle lage. Snacks til festen selvfølgelig.
Hun ville lage karameller, som i det gamle Sverige ble kalt for gris. Denne nye karamellen skulle være hardere og grovere og ha form som små puter. Slik at de kunne få plass i lommen og ikke smeltet.
Dette for at datidens herrer som gikk på dans skulle kunne ha med seg godteri å by damene på. Og hvilken dans var det som folk hygget seg med på den tiden? Polka selvfølgelig! Hun ga dermed godteriet navnet polkagriser (dansekarameller).

Polkagris er en type godteri som består av vann, sukker, peppermynte, glukose og eddik
Hvem husker ikke polkagris? Jeg kan godt huske at vi dro til Svinesund for å handle da vi var små. Min far elsket meterlang lakris, noe vi barna også digget. Sammen med lakrisen var det alltid polkagris med i handlenettet.
Har du noen historier rundt polkagrisen, så er det kult om du deler det med oss.
Lenker hvor jeg legger til flere tips til opplevelser i Småland
- Gunillaberg er utformet av den anerkjente floristen Tage Andersen fra København
- Makeløst romantisk og poetisk i hagen på Gunillaberg
- Ta båten fra Grenna til den vakre og historiske Visingsö i Vättern
- Wisingsborgs trädgård på Visingsö er verdt et besøk
- Når du først er i Grenna er turen opp til Grenna Naturhus kort – der Vättern møter Middelhavet
- Bli med på den trolske båtturen i John Bauers fotspor og få naturopplevelser på kjøpet
- Ta barna med til Åsens by, en opplevelse anno 1900
- Hvordan det gikk med Katthult etter Emil i Lønneberget kan du se mer om her
- Opplev Filmbyn i Småland med Astrid Lindgrens verden
Disse stedene i Småland er besøkt i samarbeid med VisitSweden Som alltid er det ikke lagt føringer for hva jeg skal skrive eller om jeg skal skrive noe. Du kan være viss på at alt jeg skriver om på denne nettsiden er mine egne betraktninger og meninger.
Kilder:
- Egen opplevelse
- VisitSweden
- Wikipedia
Ingen kommentarer. Bli den første til å legge igjen en kommentar