Innholdsfortegnelse
I Filmbyn i Småland får du oppleve innspillingsmiljøer fra klassiske barnefilmer som Emil i Lønneberget, Pippi Langstrømpe og Saltkråkan.
//Pressetur – VistiSweden
Her er det bare å klyve inn filmens verden som er skapt i Astrid Lindgrens ånd. Du kan jo bare tenke deg for en fryd det var for både oss voksne og Lillegull som var med oss på denne sommerferien til Mariannelund som ligger i Småland, Sverige. Det er nemlig her du finner det nokså nyetablerte filmmuseet.

Snakk om mimrestund! Det var som om hele barndommens rike kom tilbake og helt konkret sto der til vår utforskning og bruk.
Det fine med disse gamle filmene, er at nåtidens barn er helt oppdatert. Lillegull har sett mange av Astrid Lindgrens filmer og yndet å prøve ut alle kulisser og rekvisitter som er utstilt i Filmbyn, som ligger landlig til i Småland. Og du, jeg må bare innrømme at jeg også synes det var kjempekult å være i disse kulissene, kremt!

Her er vi en tur innom doktoren som kunne hjelpe oss med å få av potten dersom vi hadde kommet til å sette fast hodet vårt i den. Husker du den episoden i Emil i Lønneberget?

Hvem husker vel ikke alle gangene Emil måtte en tur ut i snekkerboden sin. Noe av det som er veldig fint her er:
- at barna kan se og kjenne på alle rekvisittene som finnes
- å få være til stede i de autentiske rommene som er gjenskapt
- og til og med få prøve kostymer
Pass på at du har god tid. For i Filmbyn i Småland med Astrid Lindgrens verden, er det så utrolig mye du kan utforske og leke deg med.


Det interaktive/digitale loftet hvor du selv kan delta
I annen etasje er det interaktive/digitale loftet. Her er det satt av båser hvor du kan gå inn og bestille hvilke låter fra kjente barnefilmer du vil synge til, og til og med be om å få sendt dem til din egen e-post adresse. Utrolig stas for barna. Dessuten er det en filmsal her hvor de kontinuerlig viser kjente barnefilmer fra Astrid Lindgrens verden.
Her ser du Lillegull og jeg som prøver oss som skuespillere. Ved å stille oss fram i spesielle områder så kommer vi med i filmsnutten. Dette var ikke bare gøy for Lillegull, men også for meg, som i min ungdom fikk prøve meg som skuespiller i noen dramastykker. Fryd og glede!!
Om du vil vite det så har jeg aldri sluttet å leke!

Kjenner du igjen kostymene til Pippi Langstrømpe? Jeg husker første gang vi skulle få se Pippi Langstrømpe på svart/hvitt tv hos naboen. Vi hadde nemlig ikke kjøpt vårt første tv ennå. Stemningen sto i taket og vi var barn fulle av spenning som satte oss til rette foran tv’n. Gjett om det innfridde? Min pappa måtte raske på og få kjøpt den første tv’n i min families historie.
Pippi Langstrømpe kom på norsk tv i 1969
Jenta som bor uten foreldre i et hus som heter Villa Villekulla sammen med sin prikkete hest og apen «Herr Nilsson». Hesten fikk navnet Lilla Gubben i tv-serien fra 1969. I bøkene kalles han bare «Hesten».
Vinteren 1941 lå Astrid Lindgrens syv år gamle datter Karin syk med lungebetennelse og hun ba moren fortelle en historie om Pippi Langstrømpe. Astrid Lindgren var meget fantasifull og begynte å fortelle. Med tiden vokste historiene og var til stor glede for både datteren og vennene hennes. Tre år senere, da Astrid Lindgren hadde vrikket foten, fant hun tid til å skrive ned historiene, som en fødselsdagspresang til Karins tiårsdag.
For et forfatterskap, og for en glede for barn i alle aldre og til alle tider.

Det er mulighet for flere aktiviteter rundt Filmbyn i Småland
Når vi hadde gjort oss ferdige med barndoms-mimring og utprøving av alle tilbudene som finnes etter Astrid Lindgrens mangfoldige skaperverk, var vi klare for en lunsj. Eller fika om vi skal følge Sveriges uttrykk for en kopp kaffe med noe spiselig attåt.
Været var fint og vi satte oss på terrassen tilknyttet kafeen slik at Lillegull kunne boltre seg videre på den koselige lekeplassen på utsiden av terrassen.
Vi hadde flere planer for denne dagen, så etter en stund var vi klare til å sette oss i bilen for å reise videre til Katthult. Stedet hvor innspillingen av Emil i Lønneberget filmene fant sted.
Historisk område innenfor svensk barnefilm
- Mariannelund har en spennende historie innenfor svensk barnefilm. I traktene rundt Mariannelund ble noen av de største klassikerne skapt, der Emil i Lønneberget er den filmen som mest av alle er koblet til nettopp dette stedet
- Omkring Mariannelund finnes det mengder av innspillingsplasser og trakten ruver på en kulturskatt som gjennom Filmbyn løftes fram i lyset
Det ligger et stort arbeid bak Filmbyn i Småland
- Filmbyn Småland er resultatet av mange års arbeid og smålandsk stahet (les; målrettethet). Prosjektet startet i 2010 av Anna Mellergård og Emilkraften, og fikk sitt store gjennombrudd i oktober 2012
- Visjonen for Filmbyn er at foruten å bli et internasjonalt besøksmål, også skal være den naturlige møteplassen for svensk barnefilm
- Filmbyen kommer til å være åpent hele året.
- Målsetningen er at det i tillegg til å være et museum skal arrageres konferanser, møter, seminarer og pedagogisk virksomhet i huset til Filmbyn Småland
- På hjemmesiden til Filmbyn Småland finner du besøksinformasjon m.m.

På turen vår videre tok vi en snartur innom Mariannelund karamellkokeri. Her kunne vi se hvordan iherdige arbeidere formet fram masse smakfulle godterier. Her var det store fristelser for store og små, så noe ble med oss på turen videre.
Etter en hektisk dag i Astrid Lindgrens fotspor, kunne vi glade og mette av inntrykk reise tilbake til vårt bosted disse dagene;
Ta barna med til Åsens by. En opplevelse av anno 1900 som du kan lese mer om i denne artikkelen
Meld deg gjerne inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Du finner skjemaet til høyre på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!
Følg meg gjerne på Facebook og Instagram
Her vil du få se bilder og lese om gode reiseopplevelser vi gjør urbant og landlig, høyt og lavt, både i inn- og utland. Se oss på bilferier og fjellturer med og uten ski på beina. Tips til deilige matopplevelser og spesielle overnattingssteder m.m. er også ting jeg skriver om.
Denne turen er gjort i samarbeid med Visit Sweden
2 Kommentarer
Laila MA - Rundt Ekvator
12. januar 2019 at 07:48Så artig 🙂 Flott at det er litt aktiviteter også. Gøy med det interaktive loftet 🙂
Mette Gry Larsen
12. januar 2019 at 17:28Ja og det interaktive loftet var kjempegøy for både små og store, kremt!