0 DestinasjonerI , ,

Ta barna med til Åsens by, en opplevelse av anno 1900

Ta barna med til Åsens by. En klynge av de gamle boligene i Åsens by. Urbantoglandlig

I Åsens by har tiden stått stille siden begynnelsen av 1900-tallet. Her ønsker de å vise oss voksne og barna hvordan de levde på den tiden.

Sveriges første kulturreservat tar oss med til en Smålandsk by, slik den kunne se ut ved århundreskiftet 1900. Å ta med barna for å bo i Åsens by kan by på lærerik kulturhistorie. I tillegg er det så utrolig koselig her med stor variasjon av hva du og barna kan oppleve, slik som:

//Pressetur

  • gamle boligtun
  • hager med frukttrær
  • dyr
  • gårdsmuseum
  • kaffestue
  • handelsbod
  • kjøkkenhage
  • hesteskyss
  • og ikke minst huset til Tekla
Teklas hus i Åsens by. urbantoglandlig.

Her bodde Tekla hele sitt liv helt fram til 1989. Alt står som det så ut på 1900-tallet, blant annet er det ikke strøm og innlagt vann.

Det var andre tider det…

Når brødrene hennes kom inn for å spise, satte de seg rundt bordet i kjøkkenet, mens Tekla måtte stå i døråpningen for å se på. Kvinnesynet var annerledes dengang som vi vet. Hun ble ikke invitert til å sitte sammen med dem, enda det var hun som sto for matlagingen og ellers det meste av det som skulle gjøres innendørs.

Ta barna med til Åsens by. Vinduspost i Teklas hus. Urbantoglandlig

Vi kan godt like å komme inn i det sjarmerende huset med de gamle møblene intakt. Sannheten er nok at det var slitsomme dager, både for dem som jobbet med dyr og matauk ute og for dem som hadde ansvaret for alt innendørs. Slo det til med tørke, var det ikke mye å rope hurra for av matauk. Vi har nok en stor tendens til å romantisere datidens levde liv.

REISETIPS – SVERIGE! Det er Facebookgruppen hvor du enkelt deler bilder, får og gir svar på reiserelaterte spørsmål i Sverige. Meld deg gjerne inn her

Stuen i Teklas hus. Urbantoglandlig
Fra sofakroken i Teklas stue

Det ble fortalt at ingen av Teklas søsken giftet seg og fikk barn. Dermed stoppet denne slekten da sistlevende i familien, Tekla, døde i 1989.

Ta barna med til Åsens by. Kollasj fra området med bygninger, blomster og dyr. Urbantoglandlig

Vi hadde med oss en 8-åring på ferieturen rundt i denne delen av Småland, og som barn flest elsket hun å gå på oppdagelsesferd på området, ikke minst blant dyrene.

FØLG URBANT OG LANDLIG PÅ FACEBOOK – Du vil få se bilder og lese om gode reiseopplevelser vi gjør urbant og landlig, høyt og lavt, både i inn- og utland. Se oss på bilferier og fjellturer med og uten ski på beina. Tips til deilige matopplevelser og spesielle overnattingssteder m.m. er også ting jeg skriver om.

Ta barna med til Åsens by. Kollasj fra museet på stedet. Urbantoglandlig
På gårdsmuseet finner du mange artige og antikke gjenstander som minner oss om gamledager. Et eldorado for et kunnskapstørst barn

Åsens by består av tre gårder som ligger på sine opprinnelige plasser. Selv de dyrkete områdene har forblitt så og si urørte. For oss handlet det om et sted å overnatte med gode opplevelser for «lillegull» på 8 år som var med oss på tur i Astrid Lingrens filmområder.

Stilleben, frokost vi fikk levert på døren. Urbantoglandlig

Overnattingsboligene er oppgadert til dagens komfort

Ved overnatting i Åsens by kan du velge om du vil ha med egen mat (altså selvhushold), eller om du som oss velger å bestille frokost på stedet.  Overnattingsstedet er oppgradert til dagens komfort, med strøm, innlagt vann og bad, men beholdt den gammeldagse sjarmen.

Frokosten som ble levert i kjøleskapet besto i påsmurt buguett, blåbæryoghurt og hjemmelaget eplemost. Kaffe og te var i huset. Herlig, ikke sant?

Slik kunne barna titte ut av vinduet og se etter foreldrene sine i Åsens by. Urbantoglandlig

I stuen i andre etasje kan vi skue utover landskapet og se kuer og får som beiter i området rundt i Åsens by. Her er det flere svenske raser som blir ivaretatt for nå- og framtid.

I hønsegården er det Ølandshøns, i svinhuset Linderødsgris og vil du gi et løvetannsblad till en Gotlandskanin så er den muligheten til stede på Åsen.

Som du ser, så hadde vi en utrolig koselig opplevelse i Åsens by.

Informasjon rundt Åsens by

Oppholdet er gjort i samarbeid med Visit Sweden

TAKK FOR AT DU LESER REISEBLOGGEN URBANTOGLANDLIG! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.

Ingen kommentarer. Bli den første til å legge igjen en kommentar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: