0 DestinasjonerI , ,

Historiske Visingsö i Vättern møter oss med sin sjarme

Cecilie som speider utover Vättern, på tur mot borgen. Visingsö, Småland

Etter en herlig 6 kilometers båttur fra Gränna (Polkagrisenes hjemby), nærmer vi oss Visingsö, der den ligger og strekker seg ut som den største øya i den nest største innsjøen i Sverige, nemlig Vättern. 

//Pressetur

Været er virkelig på vår side og vi kan glede oss til en rundtur rundt på Visingsö som bringer med seg mye historie, men som idag er mest kjent som turistmål; Med fin natur, eikeskog, ruiner, blomster og flotte badestrender.

Med hest og kjærre, eller Remmalga som det kalles, Visingsö, Vättern, Småland

Det første som møter oss er Remmalagen, som trekkes av to staute og stødige hester, og som skal skysse oss rundt på deler av Visingsö.

Remmalagen var noe helt nytt for meg, og er rett og slett navnet på den type kjærre som består av to benker mot hverandre slik at vi sitter rygg mot rygg. Her er det plass til i overkant 20 mennesker.

OPPLEVELSE : Mens du koser deg på Visingsö så faller det natrulig å stikke innom Wisingsborg Trädgård som jeg skriver mer om i artikkelen min her

Kumlaby kirka fra 1100-tallet

På turen fikk vi se to av kirkene på øya. Her ser du Kumlaby kirke som ble bygget om fra tre til steinkirke på 1100-tallet. Her finnes det et tårn hvor man kan klatre opp og nyte den fine utsikten. Det var det dessverre ikke tid til for oss.

Brahe-kirken som fungerte som slottskirke til Visingsborg slott
Brahe-kirken sett fra Wisingsborgs trädgård

Brahe-kirken, som idag er forsamlingskirken på Visingsö. Den ble oppført av grevene Brahe på 1600-tallet. Kirken var på den tiden slottskirken til Visingsborg slott.

Blant eikeskogen på Remmalag på Visingsö, Vättern, Småland

Vi kunne sitte på remmalagen og høre susen i trekronene fra den kjente eikeskogen som ble plantet for å sikre tømmertilgang til den svenske flåten. Du kan se mer fakta om Visingsö nederst i innlegget.

Ruinene fra borgen fra tiden da grevskapet Brahe residerte på Visingsö, Vättern, Småland

Visingsö slott i ruiner

Bare ruiner er igjen av Visingsö slott. Det er likevel et mektig byggverk hvor jeg føler på meg at historier herfra fortsetter å være på vandring på øya. Både de historiene som er fortalt og dem som ble med grevskapet Brahe i graven.

Kollasje med detaljer fra Brahe-borgen på Visingsö, Vättern, Småland
Som kulisse er slottet fortsatt storslagent.
Trekløveret, Louisa, Bjørnhild og Cecilie fra presseturen til Visingsö, Vättern, Småland
Louise fra Visit Sweden og journalistene Bjørnhild og Cecilie

Blomsterengen rundt slottet innbød til å sitte ned å snuse inn de deilige blomsterduftene.

FLERE GODE OPLEVELSER NÅR DU ER I SMÅLAND! Trolske båtturer i Johan Bauers fotspor i Gränna

En bil fra gamle dager ved havna på Visingsö, Vättern, Småland

Øya er idag et herlig turistmål som mangfoldiggjør innbyggertallet

Visingsö er idag en aktiv øy hvor det bor i underkant av 1000 innbyggere. Selvfølgelig er også bilparken generelt på Visingsö av nyere dato, men denne var dog iøyenfallende.

Vi traff på en kar som har bodd i Stockholm i flere år og som har valgt å flytte tilbake til sitt barndomsparadis, Visingsö. Han skal jeg fortelle deg om i et innlegg fra Wisingsborgs Trädgård.

Mer informasjon om Visingsö 

 • Visingsö er Vätterns største øy tretti kilometer nord for Jönköping og seks kilometer vest for Gränna. Øya har sin fergeforbindelse. I dag er øya mest kjent for turisme.
  Her er mange ruiner som minner en om øyas rolle i Sveriges historie.
 • Øya er 14 km lang og 2,5 km bred.
 • På 1100-tallet og 1200-tallet var Visingsö sentrum for det fremdeles skjøre svenske kongedømmet.
 • På 1700-tallet residerte Brahe-slekten på Visningsborg. Ruinene fra denne flotte borgen er et kjent landemerke på øya. Det ruver flott i terrenget og er noe av det som ønsker deg velkommen til øya.
 • For å sikre tilgangen på tømmer til den svenske flåten anla man flere hundre hektar eikeskog på øya. Eiketrærne er idag leveranseklare, men teknologiutviklingen har forlengst gjort dem mer verdifulle som turistmål enn som skipsmateriale.
 • Det går bilferge til Visingsö
 • Her er det ypperlig for sykkelturer. Sykkelen kan du leie i havnen.
 • Når du er sliten og svett etter sykketuren, passer det godt med et deilig bad i krystallklare Vättern (så husk badetøy). Ta gjerne med kajakken også.
 • Hjemmesiden til Visit Småland finner du her

TAKK FOR AT DU LESER REISEBLOGGEN URBANTOGLANDLIG! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med andre reiseentusiaster.

Denne presseturen er gjort i samarbeid med Visit Sweden. Jeg står selvfølgelig helt fritt til å skrive det jeg vil om oppholdet. Det er ikke lagt noen føringer på hvordan artikkelen skal utformes og hva den skal inneholde.

Ingen kommentarer. Bli den første til å legge igjen en kommentar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: