2 DestinasjonerI ,

Trolske båtturer i John Bauers fotspor i Gränna, Småland

Trosle båtturer i Gränna. Trærne speiler seg i vannet langs kanalen.

Spenningen var stor da vi passerte Bauergården og ankom bryggeplassen som var utgangspunktet for ‘trolske båtturer’. Rett inn i verdenen hvor John Bauer hentet inspirasjon til sine malerier av prinsesser og troll. 

Da vi ankom Bunnströms badeplass ved nordre delen av innsjøen Bunn sto Sigge allerede og ventet på at vi skulle stige ombord i båten ‘John Bauer’. 

//Pressetur med Visitsweden

Trosle båtturer i Gränna. Kaptein Sigge venter på oss som skal være med på turen denne ettermiddagen.

Vi var kun Louise fra VisitSweden, 2 journalister, en fotograf og en blogger med på denne trolske båtturen, så vi hadde god boltreplass. Været var ikke akkurat trolsk denne dagen. Det var dog ingen av oss som kunne tenke på å klage over at sommeren var over oss og at solen skinte fra skyfri himmel.

Her skulle vi nyte et par timer gjennom kanalene som binder innsjøene Bunn, Ören og Kvarnsjøene sammen. Selvfølgelig skulle vi også titte etter prinsesser og troll som John Bauer malte med inspirasjon fra dette  landskapet. 

trosle båtturer i Gränna. vakker natur langs kanalen.

Allerede i begynnelsen av kanalen ble vi hilst velkommen av en sliten brygge, men dog så flott natur og grønnkledde skogbryn. 

Les gjerne fra turen til Gunillaberg ved Jönköping: Barokkens stilideal formes til det moderne på Gunillaberg

Trosle båtturer i Gränna. Sigge bøter seg ned for passering under en kanalovergang.

Når båten skulle tøffe under to kanaloverganger/broer måtte flagget og vindskjermen på båten legges ned.  Vi måtte endog dukke helt under båtripen for ikke å skalle hodet i broen.

Trolske båtturer i Gränna - her dukker cecilie ved passering av en kanalovergang

Flagget og vindskjermen kom i likhet med passasjerene fort på plass da vi hadde passert broen. Journalist Cecilie fant det tydeligvis bekvemt å bli værende under båtripen, haha.

Trosle båtturer, Gränna. Her bøyer trærne seg tett over båten.

TROLSKE BÅTTURER MED JOHN BAUER I TANKENE

Her kunne vi fornemme inspirasjonen som John Bauer fant da han malte sine velkjente prinsesser og troll. Trærne bøyer av fra kanalbredden og henger kunstferdig og litt truende over vannet.

Kunstneren John Bauer ble bare 36 år gammel. Han og hans familie omkom i 1918 da dampskipet ‘Per Brahe’ forliste i en storm på Vättern.

Til tross for sin unge alder, rakk han å bli en anerkjent kunstner. Han illustrerte et julehefte som het ‘Blant nisser og troll’ og det kom ut år etter år med nye, kjærkomne Bauertegninger.

Trolske båtturer i Gränna - fantastisk vær

Fra 1906 og til han forliste i 1918 bodde familien Bauer til og fra ved den nordre delen av Bunn, her utenfor Gränna. Først i en liten stue ved Torstorp og senere i en kunstnerbolig på Björkudden.

trolske båtturer i Gränna. Langs kanalbredden med trær som speiler seg i vannet.

JOHN BAUERS PRINSESSER OG TROLL

Denne dagen var det som nevnt tidligere ikke mye som minnet oss om troll langs kanalbreddene.

Her var det herlige vannspeil, solskinn og vakker natur. Hvis vi derimot hadde kommet på en disig dag, med tungt skydekke og yr i luften ville vi nok ha sett litt ekstra godt etter nisser og troll langs kanalbreddene. For at de finnes, det tror vel alle på!! Det er bare det at de sjelden viser seg i solskinn.

Troslke båtturer i Gränna - Forrett servert på Bauergården

Etter endt trolsk båttur i Gränna, ble vi i samlet kompani, også med Camilla fra Smålands turism, servert de deiligste retter på Bauergården hvor vi skulle overnatte. 

Maleri av John bauer
Foto av et maleri av John Bauer.

Jeg kan gjerne innrømme at jeg aldri har vært på besøk i Småland tidligere. Denne presseturen har åpnet øynene mine for noen fine turistmål som jeg gjerne kan besøke igjen, og absolutt anbefale til oss nordmenn. Vättern er Sverige nest største innsjø og det befinner seg mange skjulte og/eller for meg lite åpenbarte områder som jeg ønsker å utforske videre.

Presseturen er gjort i samarbeid med VistiSweden og Smålands turism

TAKK FOR AT DU LESER REISEBLOGGEN URBANTOGLANDLIG! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med andre reiseentusiaster.

2 Kommentarer

 • Svar
  Anna / boihusbil.se
  19. juni 2019 at 13:13

  Vad fina bilder! Här är fint och vi står kvar här i några dagar extra efter att Finn o Tone åkt vidare mot Sandefjord. Kul att hitta in blogg!

  • Svar
   Mette Gry Larsen
   20. juni 2019 at 17:23

   Takk for koselig hilsen! Til helgen reiser vi på vår første langtur med Hjalmar-bobil. Spennende!

  Legg inn en kommentar

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

  %d bloggere liker dette: