0 DestinasjonerI ,

Hvordan gikk det med Katthult etter Emil i Lønneberget?

Hvordan gikk det med Katthult etter Emil i Lønneberget? - Eneboligen til Emil i Lønneberget, Katthult

Det lever i beste velgående. Her kan du komme, ta med deg barn og barnebarn og nyte synet av snekkerbua og utedoen til Emil i Lønneberget, samt klappe mange av dyrene som lever på gården.

I tillegg kan du se huset som ble brukt i filminnspillingen som for øvrig ble gjort i 1971-73. Inne var huset imidlertid så moderne at innendørsscenene ble tatt i studio. Huset er i privat eie og det er den samme slekten som har hatt eiendommen siden 1800-tallet.

Du husker sikkert flaggstangen som Ida ble heist opp i? Den som står på eiendommen var for høy til å heise henne opp i. En dukke ble heist opp i denne og Ida måtte heises opp i en betydelig lavere flaggstang.

Jeg vet ikke om jeg vil vite om alle triksene jeg, det vil kanskje ikke du heller? Vi vil vel helst fortsette å leve i fantasiens verden.

Kollasj av det koselige huset til Emil i Lønneberget, Katthult

Det var mange følelser som ble satt i sving da vi ankom eiendommen som er akkurat som vi husker den fra filmene om Emil i Lønneberget. Det vil si for mitt vedkommende så jeg det i svart/hvitt, så fargene var mer fremtredende ved dette besøket.

Her råder det full respekt av at eiendommen er i privat eie, så vi oppholdt oss på utsiden av gjerdet til boligdelen.

Snekkerbua til Emil i Lønneberget - Katthult
Snekkerbua til EEEEmil

Snekkerbua – et herlig gjensyn

Hvem husker ikke snekkerbua til Emil? Stedet hvor han måtte sone sin straff for alle godmodige sprell som ikke alltid falt heldig ut for den som ble utsatt for dem.

Det var her han lagde alle tregubbene og tenkte over sine mange sprell.

Hvordan gikk det med Katthult etter Emil i Lønneberget? - Utedoen til Emil i Lønneberget

Utedoen hos Emil i Lønneberget, er den autentisk mon tro?

På denne utedoen stengte Emil sin pappa, Anton, inne en regnfull høstkveld. Men det var jo ikke meningen å stenge han inne da, Emil ville jo bare sjekke om stengehaspen fungerte.

Vi fikk sjekket det autentiske ved utedoen mens vi var på besøk. Mon tro om den fortsatt var i bruk? Men nei, det er den ikke, fikk vi stadfestet av «lillegull» på 8 år.

Det er ingen tvil om at de fantastiske TV-seriene som er bygget på Astrid Lindgrens bøker fortsatt er like mye i vinden som da jeg var liten. «Lillegull» er nemlig godt oppdatert på alle filmene som er laget  på bakgrunn av bøkene hennes.

Huset til Alfred i Emil i Lønneberget, Katthult

Alfreds drengstue i Katthult

Så fint å få se hvor Alfred bodde. Husker du da han hadde blodforgiftning?  Det var dessuten kjøkkenet i Alfreds hus som ble benyttet til Krösa-Majas kjøkken.

Alt på gården til Emil i Lønneberget ser ut til å være slik det var ved filminspillingen.

Hest i sitt rette miljø hos Emil i Lønneberget, Katthult

Noe av det mest populære på Emil i Lønnebergets hjemsted er selvfølgelig alle dyrene. De beitet fredfullt i forskjellige innhegninger og er tydeligvis vant til mange besøkende. For det var flere enn oss som ønsket å ta inn dette mektige inntrykket som gården gir. Enten du har passert middagshøyden eller fortsatt er barn.

Kollasj av ei søt geit hos Emil i Lønneberget, Katthult

Vi trodde denne geita var død. Det var ingen reaksjon da Tor og «Lillegull» forsøkte å løfte på hodet til geita. Men som du ser tok den seg bare en skikkelig dyp lur for så å kvikne til og oppsøke «Lillegull» for litt kos, også i våken tilstand.

En vakker hest hos Emil i Lønneberget, Katthult

I Facebookgruppen min Reisetips verden rundt får du reisetips fra hele verden enten du flyr, sykler, reiser med bil/bobil eller tog. Her kan du også spørre om tips til reiser, overnattinger, spisesteder! Meld deg gjerne inn her!

Grisen i kjent gravestil hos Emil i Lønneberget, Katthult
Grisen i kjent gravestil hos Emil i Lønneberget

Mine reiseskildringer fra koselige steder i samme området i Småland

Fakta om Emil i Lønneberget og Katthult

  • Barnebok av Astrid Lindgren fra 1963, utgitt på norsk i 1964. Emil er også hovedperson i flere bøker om den samme figuren: Nya hyss av Emil i Lønneberga (1966) og Än lever Emil i Lönneberga (1970) i tillegg til flere bildebøker og énepisodes bøker.
  • Emil Svensson er en blond gutt i 6-årsalderen som bor sammen med lillesøsteren Ida, familien sin og arbeidsfolkene deres på bondegården Katthult i grenda Lönneberga i Småland i Sverige først på 1900-tallet. Bøkene handler om gårdslivet og Emils påfunn og godhjertede sprell.
  • Bøkene om Emil er blitt filmatisert som samproduksjoner mellom Sverige og Vest-Tyskland, med Olle Hellbom som regissør og barneskuespilleren Jan Ohlsson som hovedrolleinnehaver.
  • Alt som trengtes til innspillingen av gårdsbygg og dyr fantes her i Katthult. Det er kun snekkerbua som måtte bygges før innspillingen startet.
  • Etter filminnspillingen var tanken at alt skulle gå tilbake til det normale. De som bodde på denne eiendommen lurte på når stedet skulle gå i glemmeboken for de besøkende. Ingen kunne ane hvilket gjennomslag disse filmene skulle få, også utenfor Sveriges grenser. Når besøkstallet økte i stedet for å minske,  valgte eierne av stedet å utvikle det for turister/besøkende. Parkering og toaletter ble bygget, bord og stoler ble satt ut og en liten kafé ble startet. Her ønsker de idag velkommen til en rusletur på gården blant filminnspillingsplassene av vår alles kjære EEEEmil.
  • De fleste som besøker Katthult kommer via vei 40 fra Mariannelund mot Vimmerby, ca 10 km, eller via vei 40 fra Vimmerby mot Mariannelund og Eksjö, ca. 25 km. Det er godt skiltet.
  • Inngangsbilletten var overkommelig med kr, 150,- for to voksne og et barn.
  • Det er flere overnattingssteder i nærheten. Vi bodde i Åsens by i Haurida som tok oss tilbake til begynnelsen av 1900-tallet.
  • «Katthult var en fin liten gård med et rødmalt hus som lå på en høyde blant epletrær og syriner» -Astrid Lindgren

For et koselig besøk, både for voksne og barn. Vi koste oss glugg og kan anbefale stedet som et egnet feriebesøk for familier.

Her finner du Katthults hjemmeside

Ingen kommentarer. Bli den første til å legge igjen en kommentar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: