0 Bobil/ Destinasjoner/ ReisetipsI , , ,

Ting å gjøre i Lofoten – magisk natur, strender, fiskevær

Ting å gjøre i Lofoten - magisk natur, strender, fiskevær - Reine fiskevær

En god start når du skal finne ting å gjøre i Lofoten kan være å tenke kombinasjonen av pittoreske og historiske fiskevær, hvite strender med krystallklart vann og maleriske fjell som stuper ned i havet. Det kan simpelthen ta pusten fra noen og enhver og er det jeg kaller magi. De gode følelsene slipper ikke unna en slik ferie ispedd både natur og historie.

Vi hadde bestilt plass på Kabelvåg Feriehus og Camping for noen dager. Vi tenkte at å kjøre helt ut til Å med Hjalmar-bobil ikke var noe sjakktrekk. Noe vi fikk bekreftet da vi kjørte dit. Det var flere enn oss som ville besøke Å, og veien ut dit var trang. Vi kunne uansett ikke overnattet der med Hjalmar-bobil. Det var rett og slett ikke tilrettelagt for det. Nærmeste bobilcamping til Å er Moskeneset camping.

Ved å leie personbil et par dager kunne vi kjøre inn i kroker og kriker av Lofoten. På turen med personbil fant vi dessuten et sted som vi ønsket å ligge noen dager bare for å ta inn hvite strender omgitt av fiskebåter og formidable fjell. Da skulle selvfølgelig Hjalmar-bobil være med.

Rambergstranda i Lofoten
Rambergstranda er en drøm av et feriested

Å reise med bobil er jo som å ha med hytte på ferie. Vi digger bobilferie – også i Lofoten.

Selvfølgelig er det fine muligheter til å parkere bobil på flere plasser i Lofoten, også utenom campingplasser, men valget vårt på denne ferieturen var Kabelvåg feriehus og Camping og Ramberg Gjestegård rett ved en lang hvit drøm av ei strand.

Du kan forberede deg på storslått natur hvor du enn snur og vender deg. Å skulle male alt det vakre for dine øyne er ikke enkelt, men ved hjelp av masse bilder håper jeg du kan få et inntrykk av drømmeferien vår til Nord-Norge med bobil og med Lofoten som hovedmål.

Uansett årstid er det fantastisk flott i Lofoten

Ting å gjøre i Lofoten - magisk natur, strender, fiskevær Midnattssol i Hov på Gimsøya
Midnattsola er et flott skue ytterst på Hov – Gimsøya

Da vi planla vår første bobilferie til Nord-Norge la vi vekt på at vi ville se midnattsola, selvfølgelig. Vi har til gode å se Nordlys – Aurora Borealis – den dansende grønne, naturgitte himmelvelvingen som vi har forstått best kan ses fra september til mars. Men det får bli en annen ferietur.

Med Kabelvåg camping som utgangspunkt ble det to dagers tur med den leide personbilen, hvor vi tok avstikkere til:

  • Å – ytterst i Lofoten (fastlandet)
  • Reine
  • Rambergstranda
  • Nusfjord
  • Lofotr vikingmuseum på Borg
  • Vikstranda
  • Hov og Gimsøy

Å – et av de best bevarte fiskevær i Lofoten

Ting å gjøre i Lofoten - magisk natur, strender, fiskevær - Ytterst i Å
Lenger ut i fastlands-Lofoten enn ytterst i Å kommer vi ikke

I enden av Europavei 10, tidligere kalt Kong Olav Vs vei, ligger Å. Blant mange fiskevær i Lofoten er Å et av de best bevarte. Idag fungerer det som et fiskeværsmuseum. Når du parkerer bilen så sørg for å ta turen helt ytterst på Å. For å nyte utsikt og et herlig skue, ytterst mot havet.

Tørrfisken som Å er viden kjent for, er norges første eksportartikkel 1000 år tilbake i tid.

Tørrfiskmuseet i Å
Trandamperiet i Å
Trandamperiet
Mann ved robåt nedenfor Trandamperiet i Å
Denne karen hadde robåten sin fint plassert under Trandamperiet

I Å finner du blant annet Tørrfiskmuseet som forteller hele historien om hvordan Lofotskreien blir til tørrfisk.

Lofotfisket kjenner vi som verdens største torskefiskeri.

Som du sikkert kjenner til er det Italia som er kjent som den største kunden av tørrfisk. Tørrfisken er sågar blitt en beskyttet merkevare i EU. Nigeria er også en stor kunde av tørrfisk og torskehoder (se mer om det lenger nede i artikkelen).

Trandamperiet er også åpent for besøk.

Måkene besøker Å og flere andre fiskevær i Lofoten i hopetall og de vet hvor de vil bygge sine reir. Godt forankret over vinduer og i takmøner ligger de og nyter utsikten og mulighet for en matbit.

Da vi var på besøk fikk vi også høre skvaldringen deres, kjatra gikk i ett og de demper seg såvisst ikke for noen turister som stikker innom (smiler).

Utsiktsfoto over fiskevøret i Å
Utsiktspunkt i Å

På dette utsiktspunktet spiste vi medbrakt niste og nøt oversikten over fiskeværet, bebyggelsen og havet. Herfra kunne vi se rett over på tørrfiskmuseet i Å.

Ta gjerne en titt i videosnutten som ligger langt nede i artikkelen.

Hvem har ikke hørt om Reine i Lofoten

Ting å gjøre i Lofoten - magisk natur, strender, fiskevær - Reine med stupbratte fjell
Kirke, båtplasser og rorbuer i Reine

Etter Å tok vi turen innom Reine. Et utrolig sjarmerende og aktivt fiskevær.

I Reine ruver fjellene, og du har kanskje hørt om topptur til Reinebringen som du når via stier og sherpatrapp. Gevinsten når du står på toppen er en fantastisk utsikt over Moskenes kommune som Reine er en del av. Selv har jeg kun sett toppen av fjellet fra bilder.

Vi var ikke lenger her enn at vi kunne rusle rundt i sentrum og innta en kopp kaffe. Jeg kjenner på at vi skulle ha brukt litt mer tid i dette fiskeværet.

Rorbuer er viden kjent i hele Lofoten og mange av dere har sikkert hatt ferie i slike.

Tørkestativ for torskehoder

Jeg var uvitende om at Nigeria har tørrfisk som en del av sin nasjonalrett. Derfor blir store mengder tørrfisk og tørkete torskehoder eksportert til Afrika. Torskehoder som tørkes kan males til fiskemel som kan brukes i diverse matvarer. Det er et proteinrikt produkt.

Årlig vandrer Atlanterhavstorsken, godt kjent som skreien, til Lofoten for å gyte. Det er vel kjent at skreien var opphavet til de fleste fiskeværene i Lofoten: Henningsvær, Nusfjord, Reine, Å, Kabelvårg, Stamsund og Ballstad.

På bobilferie i Lofoten – få med deg Rambergstranda

Selvfølgelig sto Ramberstranda på listen over steder vi ville besøke. Aller mest fordi Tor hadde vært på besøk her da han var ungdom. Vi tok en uanmeldt snartur innom nevøen til en svoger av oss som bor i Ramberg, nær den hvite stranden som vi hadde hørt mye om.

Herlighet for en strand!

Vi var heldig med været hele uken som vi tilbragte i Lofoten, men direkte sydentemperatur var det ikke, selv om det kunne minne om det, tatt strendene i betrakning.

Ting å gjøre i Lofoten - magisk natur, strender, fiskevær -Rambergstrand og boligområdene rundt

Stranda gjorde så sterkt inntrykk på oss at vi valgte å dra tilbake hit for et litt lengre opphold. Vi følte på oss av vi måtte få Ramberg og stranden inn under huden, så her tilbrakte vi 3 dager.

På Rambergstranda Gjestegård lot vi feriefølelsen virkelig slå rot i oss med turer i området. En dukkert i iskaldt vann ble det også (på fruen vel og merke), men oppholdet her vil jeg fortelle mer om i en egen skildring om strender vi besøkte i Lofoten. Strendene fortjener stor oppmerksomhet selv om du må regne med at havet vil virke særs avkjølende ved et bad. Mange benytter noen av disse strendene til vannsport som blant annet vindsurfing.

Paret vi besøkte nikket bekreftende da vi fortalte at ville ta en tur innom Nusfjord. Det ville etter deres synspunkt være et godt valg.

Mens vi kjører fra et sted til et annet, inntar vi naturopplevelser av de sjeldne. Majestetiske fjell som stuper rett i havet, finkornete strender og fiskevær sett på avstand.

Nusfjord – også kalt Lofotens skjulte perle

Ting å gjøre i Lofoten - magisk natur, strender, fiskevær - Nusfjord oversiktsbilde
Havna i Nusfjord

Dette fiskeværet møter oss i fargene oker og rødt. Jeg har latt meg fortelle at dette lille fiskeværet var hjemmet til 1500 fiskere på begynnelsen av 1900-tallet. Imponerende!

Det er kanskje ikke så rart at Nusfjord omtales som Lofotens skjulte perle med tanke på at veiforbindelsen ut hit ble anlagt først på 1960-tallet.

Her er det ikke mange moderne bygninger å se. Rundt havna i fiskeværet er de gamle byggene bevart som de sto i sine glansdager. Idag inneholder de muligheter til overnatting, bespisning m.m. Med Nusfjord som utgangspunkt kan du velge opplevelser både i fiskeværet, til fjells og til vanns.

Utsikt fra Karoline restaurant i Nusfjord
Utsikten vi hadde ved vårt besøk hos Karoline restaurant
Forrett i Karoline restaurant
Dessert på Karoline restaurant i Nusfjord

Vi valgte å besøke Karoline restaurant i Nusfjord for en treretters middag som virkelig rullerte i smaksløkene våre. Dette var et prima valg.

Som du ser var rettene fristende presentert og jeg kan fortelle deg at smaken svarte til forventningene. Her fikk vi erfare at «vi spiser med øynene» også.

Servicen var helt upåklagelig!

Restauranten og byggene i Nusfjord bærer med seg elementer av det som preger fiskeværets autensitet.

Et fiskevær vi dessverre ikke fikk besøkt på denne Lofoten-ferien var Henningsvær. Der var det nemlig utbrudd av en viss pandemi.

Langs ferden var vi også innom Lofotr vikingmuseum på Borg

Fra vikingmuseet Lofotr på Borg

Vikingene startet det som fortsatt holdes i hevd i Lofoten, nemlig tørrfisk. Det sies at tørrfisken bygde landet vårt for nesten tusen år siden.

Her kan du kjenne duften av bål og tjære. Om du ønsker det kan du få flere opplevelser av hvordan de levde i vikingtiden her inne.

Det fortelles at høvdinghuset ble bygget om og forlenget på 700-tallet av en rik og mektig høvdingeætt. Etter at stedet ble forlatt av vikingene på slutten av 900-tallet var det fortsatt aktivitet på Borg-høyden.

Ikke ukjent ble kirker bygget på plasser hvor norrøne guder ble dyrket. Det vites at det sto en kirke på denne høyden på 1300-tallet.

En visitt på Hov – Gimsøya

Den andre dagen vi hadde privatbil tok vi en tur til Vikstranda som ligger side om side med Hauklandsstranda i Vestvågøy kommune.

På kvelden var vi på et særs trivelig middagsbesøk hos min ungdomsvenninne fra Drøbak/Frogn. Jeg var sågar forloveren hennes på 1980-tallet (smiler ved minner som dukker opp i tankene). Hun og mannen bor på Gimsøya.

Hadde jeg foretatt en bedre research på Hov, så hadde vi nok valgt å ta et par dager på denne stranda med Hjalmar-bobil. Vi kjørte dog veien om Hov på vei tilbake til Kabelvåg for å oppleve midnattssola. Et mektig skue. Midnattssola fikk vi heldigvis se flere ganger da vi campet på Rambergsstranda.

Unn deg min korte videosnutt fra en dags ferd gjennom Lofoten

Meld deg gjerne inn i e-postklubben min for tips! Lettvinn måte å holde seg oppdatert på alle mine reiseskildringer og -tips i inn- og utland med og uten Hjalmar-bobil. Du finner skjemaet på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!!

Det skal sies at vi har flere opplevelser som vi kan skrive hjem om fra ferien med Hjalmar-bobil til og fra Nord-Norge så det er bare å følge lenkene som jeg legger til i denne artikkelen etter hvert som de er publisert. Melder du deg inn i e-postklubben min får du alle nye reisekildringer tilsendt på e-post!

Bobilferie til og fra Nord-Norge – her kommer lenker til informative reiseskildringer etterhvert

LESETIPS! I denne artikkelen beskriver min gjesteblogger Nicolas Messner, Aurora Borealis- eller som vi best kjenner, det grønne naturfenomenet Nordlys

TAKK FOR AT DU LESER REISEBLOGGEN URBANTOGLANDLIG! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.

Ingen kommentarer. Bli den første til å legge igjen en kommentar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: