2 Bobil/ DestinasjonerI , ,

Villa del Balbionello ved Comosjøen – et elegant hageanlegg

Villa del Balbionello, Comosjøen – et elegant hageanlegg sett fra sjøen

Det er ikke vanskelig å forstå at dette paradisiske hageanlegget, Villa del Balbionello ved Comosjøen, har blitt brukt i flere populære filminnspillinger. Det er et mektig skue der det tidligere fransiskanerklosteret smyger seg med en utsøkt eleganse nedover mot den kjente Comosjøen.

Nå er det bare å nyte bildene av en formfullendt hage og vakre bygninger som står så godt til hverandre.

Translate this article into your own language in the translationbox

Villa del Balbionello, Comosjøen - et elegant hageanlegg- oversiktsbilde
Stenlagte stier og flott beplantning

Jeg fikk stedet anbefalt av ei venninne og da vi valgte å bo noen dager i Lenno var det en selvfølge å besøke Villa del Balbionello. Vi var så heldige at vi kunne dele opplevelsen med et vennepar som også hadde valgt å feriere i Nord-Italia samtidig med oss. Delt glede gir som kjent dobbel glede.

Skråningen opp mot Villa del Balbionello er vakkert dandert og beplantet
Villa del Balbionello, Comosjøen - et elegant hageanlegg - vakre beplantninger

Fra Campeggio La’Vedo hvor vi camperte med Hjalmar-bobil var det kun noen minutters gange til dette fantastiske stedet.

Vi var her midt i en heteperiode, men det gikk ganske greit utpå pynten av denne odden i Lenno. Til tross for heten, virket det ikke som det var preget av tørke, noe som karaktiserer alle stedene rundt Comosjøen. Her er det ofte disig, og fukten fra innsjøen kommer godt med i alle de fantastiske hageanleggene som finnes nettopp i dette området.

Gartnere i full sving i det vakre hagenanlegget i Lenno

Et slikt vakkert hageanlegg gjør seg selvfølgelig ikke selv, så her er det viktig å holde hver enkel vekst i tømme. Vekstene får neppe gjøre som de selv vil. Sånt blir det et vakkert skue av og vi er heldige som kunne rusle rundt og ta til oss av praktfullheten.

Og tro du meg, for en som er litt over middels interessert i hage, er en slik opplevelse godt plassert i minneboken.

Denne vakre pletten startet som et kloster på 1200-tallet

Villa del Balbionello, Comosjøen - et elegant hageanlegg - Fantastisk utsikt

Meld deg gjerne inn i e-postklubben min for reisetips! Lettvinn måte å holde seg oppdatert på alle mine reiseskildringer og -tips i inn- og utland med og uten Hjalmar-bobil. Du finner skjemaet på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!!

Det eneste som står igjen fra klosteret fra 1200-tallet er to tårn som er restene av kampanilen til klosterkirken. Kampanile, av italiensk campana, betyr et frittstående klokketårn som oftest står i tilknytning til en kirke eller katedral.

Oss og venner på besøk i Villa del Balbionello
Tor, Mette og våre venner Sølvi og Johannes i den vakre loggiaen i skråningen av Villa del Balbionello

Stedet ble kjøpt opp av en kardinal på 1700-tallet og ble senere solgt til Visconti-familien. De gjorde store forbedringer i hagen og loggiaen. I denne perioden fungerte Villa del Balbionello som vertskap for politikere og forfattere.

Loggia er en overbygd gang eller et galleri som er støttet opp av søyler.

Loggiaen er et opprinnelig italiensk bygningselement og frittstående loggiaer var mye brukt på 1600-tallet, som «hagestue».

Ikke vanskelig å forstå at det er mange brylluper som feires i denne vakre hagen.

Villa del Babionello på amerikanske hender

Rett før første verdenskrig var forretningsmannen Butler Ames på besøk og falt pladask for denne vakre perlen. I 1919 ble hageanlegget kjøpt av Ames som renoverte villaen og hagen. Han hadde stedet i sitt eierskap til 1974 da hans arvinger solgte stedet videre til forretningsmannen og oppdageren grev Guido Monzino. Han var forøvrig leder for den første italienske ekspedisjonen som skulle bestige Mont Everest.

Da han døde i 1988 ble stedet testamentert sammen med en raus pengegave til en offentlig instans i Italia. I 2016 ble det avsatt et betydelig beløp for å renovere deler av Villa del Balbionello. Noe som vi turister får stor glede av. Det fortelles at hageanlegget årlig besøkes av rundt 135000 turister.

Vi takker for oss og for muligheten til å ta med oss dette vakre stedet til minneboken vår.

Her finner du flere reiseskildringer fra steder vi har besøkt i Nord-Italia

Utsikten fra dette hageanlegget er det ikke noe å si på

TAKK FOR AT DU LESER REISEBLOGGEN URBANTOGLANDLIG! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med andre reiseentusiaster.

Husk å følge meg på Facebook og Instagram

2 Kommentarer

 • Svar
  Bodil Gulbrandsen
  7. april 2022 at 17:54

  Så hyggelig at du sendte link til artikkelen du har skrevet om besøket på Villa Balbionello. Nydelige bilder♥️Det vekket til live de følelsene jeg / vi hadde da vi var der i 2002 og 2005. Et sted og en have man alltid vil ønske å komme tilbake til♥️

  • Svar
   Mette Gry Larsen
   7. april 2022 at 18:00

   Veldig glad for at du tipset meg om denne vakre perlen 🙂

  Legg inn en kommentar

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

  %d bloggere liker dette: