0 DestinasjonerI , ,

Mosjøen – en historisk opplevelse i Vefsn på Helgeland

Mosjøen - en historisk opplevelse i Vefsn på Helgeland - Sjøgata

Rett under det «bredskuldrede» Øyfjellet, der elvene Vefsna og Skjerva møtes og renner ut i Vefsnfjorden, ligger fargerike Mosjøen, Helgelands eldste by. Mosjøen er en musikk-, kultur- og kaféby. Byen byr også på:

  • Den vakre bydelen Sjøgata fra 1800-tallet
  • Helgelandstrappa med zipline og via ferrata
  • Øyfjellgrotta
  • Fine turområder
  • En egen bystrand

Slik står det å lese om Mosjøen på nettet. Vi hadde kun én overnatting i Mosjøen til rådighet så jeg skal ikke være rask til å vurdere de mange mulighetene som finnes av opplevelser i denne byen.

Jeg fikk byen anbefalt av en hagevenn som bor i Vefsn kommune. I skrivende stund er hun forøvrig leder av Vefsn Hagelag.

I tillegg til mine egne opplevelser er informasjonen, som er av generell art, hentet fra Visit Helgeland.

Mosjøen - en historisk opplevelse i Vefsn på Helgeland - sjarmerende Sjøgata
Mosjøen - en historisk opplevelse i Vefsn på Helgeland - omgitt av vakre fjell
Mosjøen - en historisk opplevelse i Vefsn på Helgeland - gammelt og iddyllisk

Sjøgata – en pittoresk, historisk og sjarmerende del av Mosjøen sentrum

Gatenavnet Sjøgaten i Mosjøen oppført på en husvegg

I 1866 bryter rene klondykestemningen løs i Mosjøen – den idylliske lille småbyen midt i Norge. Et stort sagbruk blir etablert, og gjør Mosjøen til en møteplass for:

  • engelske plankebaroner
  • samiske fløtere
  • svenske fjellbønder på byttehandel
  • skreddere med impulser fra London og Paris

Ekkoet av denne historien kan du oppleve i Sjøgata.

En titt over staikkgjerdet til en bolig i Sjøgata

I dag er de engelske plankebaronene forsvunnet, men mange av de gamle bryggene og naustene, forretningsgårdene og boligene, står der fortsatt. Med alle sine uthus, skur og rare tilbygg som klorer seg fast, gjør de Sjøgata til en levende, pittoresk og svært sjarmerende del av Mosjøen sentrum.

Sjøgata i Mosjøen har Nord-Norges lengste sammenhengende rekke av trehus og brygger fra 17- 1800-tallet.

Etter krigen var det mest fattigfolk som bodde i Sjøgata. Området var en skam for Mosjøen. Ikke ulikt andre steder i Norge. Heldigvis har noen sett verdien av å bevare slike perler.

Visit Helgeland

NORGESFERIE – BILDER, TIPS, RÅD! Det er Facebookgruppen hvor du enkelt deler bilder, får og gir svar på reiserelaterte spørsmål i Norge. Meld deg gjerne inn her.

Rustikt og antikk i Sjøgata Mosjøen

Sjøgata i historiske Mosjøen – riv alt sammen

Slik het det i reguleringsplanen som Vefsn kommune fremmet i 1970. Høykonjunktur etter krigen ga et stort behov for parkeringsplasser i Mosjøen sentrum og de fleste ønsket at bygningene i Sjøgata skulle rives. Heldigvis ble det protester.

Et hundretalls mennesker så verdien i å ta vare på gata, og beboere og andre interesserte mobiliserte en økt motstand mot riving. Arkitekturvernåret 1975 ga stor publisitet på landsbasis om hva som skjedde i Mosjøen, og det ble gitt økt bevilgning til å bevare miljøet i Sjøgata.

Mosjøen - en historisk opplevelse i Vefsn på Helgeland - Mye historie og sjarmerende vinduer i Sjøgata

Viktige støttespillere i arbeidet var arkitekter, fargespesialister og representanter fra Riksantikvaren. Det sentrale målet var å gjøre Sjøgata til en levende del av Mosjøen sentrum. Ett av målene var å ta i bruk det største bygget som kultur- , miljøhus og kafe, det som i dag heter Kulturverkstedet.

Som dere vil se av bildene vi har tatt i Sjøgata og området rundt ser du at sjarmen er beholdt, om enn i en slitt utgave, synes vi. Det var blant annet dårlig vedlikehold av en del av gateområdene.

Jeg vet ikke om dette ligger i private hender å gjøre noe med eller om det er et offentlig anliggende. Med så mye historie og så mange gjennomreisende (det var stappfullt på campingplassen da vi var der) vil jeg fri til myndigheter som har midler, til å ivareta slike smykker i landet vårt.

Shellstasjonen får hjertet mitt til å banke

Mosjøen - en historisk opplevelse i Vefsn på Helgeland - En antikvarisk Sjell-stasjon i Mosjøen

Shell-stasjonen i Mosjøen ble oppført i 1933 og ble drevet slik den står til 1950-årene. Det vil si at den sluttet i sin nåværende form et stykke før min fødsel. Likevel kan jeg fortelle at jeg har utrolig gode vibber for gamle Shell-stasjoner. Min pappa jobbet det meste av sitt aktive arbeidsvirke i Shell.

Jeg glemmer aldri såpekoppene med såpestykke oppi, så og si likt som utformingen av skiltene som Shell brukte på den tiden. I tillegg fikk vi pass som ble stemplet hver gang vi fylte bensin. Og vi var alltid på bilferie rundt i Norge om sommeren så det ble noen stempler. Gode minner!

Paul Mjaavatn i Sjøgata har vært i drift som trelasthandel

Paul Mjaavatn har vært i drift som trelasthandel minst siden 1946 og ble lagt ned i 2011

De første årene var det helst tømmer av forskjellig slag til kaier og fiskehjeller samt gjerdestaur og hejestaur, små robåter, årer, auskar river og ljåørv. Never til taktekking var også i sortimentet.

Paul Mjaavatn var en person som viste samfunnsansvar. De fleste av hans ansatte hadde en eller annen yrkeshindirng. I noen tilfeller var det alkoholproblermer han hjalp enkelte med.

Med sin beliggenhet nederst i Sjøgata var Mjaavatn i mange tiår en viktig leverandør for alle som kunne frakte varer med båt.

I 2011 ble den gamle Mjaavatn-brygga ombygget til lager og butikklokaler.

Spis og sov godt i Mosjøen, fargeklatten på Helgeland

Mosjøen har et stort utvalg av gode spisesteder og koselige kafeer, og de fleste ligger i, eller i nærheten av Sjøgata. Byen har også flere overnattingsplasser fra historiske hotell til gjestehus og camping.

Jeg kommer til å presentere hele reiseruten med overnattingsplasser for bobiler fra Fredrikstad til Nord-Norge med retur via Helgelandskysten i en egen artikkel.

Vi fikk anbefalt fru Haugans hotell

Siden denne ferieturen var viet Hjalmar-bobil, og at vi hadde kun én natt til rådighet, var det naturlig at vi bodde på Topcamp Mosjøen, rett ved E6. En stor og oversiktlig plass med rusleavstand til sentrum.

Ellen la en gang grunnlaget for det som skulle bli en bedrift som gjennom generasjoner har gitt helgelendingene sitt første møte med franske viner, eksotiske matretter og gode matopplevelser.

130 år etter Fru Haugans ankomst, og fem generasjoner senere, er det en ny Ellen som legger rammene for serveringen og driften av Fru Haugans Hotel. Restauranten er ny, men lokalet, historien og den opprinnelige ideen er lik. Her serveres fremdeles mat av de beste råvarene fra nord, inspirert av verdenskjøkkenet.

Hotellet har i tillegg en nydelig hotellhage, gjestebrygge for båtfolket og en koselig uteservering ved lakseelva Vefsna. Selvfølgelig med utsikt til byfjellet som rager over Mosjøen. Etter maten anbefales et besøk i det innholdsrike hotellmuseet som ligger i tilknytning til Fru Haugans.

Visit Helgeland

For å trimme feriekroppen anbefales en tur opp Helgelandstrappa

Helgelandstrappa Foto Wikipedia
Helgelandstrappa – Foto: Wikipedia

Like utenfor sentrum av Mosjøen finner du den spektakulære Helgelandstrappa, som med sine over 3000 trinn er en av verdens lengste steintrapper.

Helgelandstrappa er en sherpabygget fjelltrapp i Mosjøen som tar deg opp på Øyfjellet, 818 meter over havet. Trappa rangeres på topp 5-lista over de fineste trappene i Norge.

Trappen tar deg raskt opp i høyden, og du trenger ikke gå langt før du får en fin utsikt utover byen. Du finner flere rasteplasser på vei mot toppen, med sitteplasser hvor du kan ta en pust i bakken og nyte utsikten. På toppen av fjellet når du Øyfjellvarden som markerer toppen. Her har du nydelig utsikt i alle retninger og du kan sitte å se rett ned på den flotte byen Mosjøen i sin helhet.

Visit Helgeland

Vårt besøk i fargeklatten Mosjøen som ligger langs E6 er over. Vi er klare for nye opplevelser og farter videre med Hjalmar-bobil til neste mål, nemlig Tranøy Fyr på Hamarøy.

REISETIPS! På turen nordover besøkte vi Røros – en eventyrlig reise tilbake i tid som du kan se mer om i denne reiseskildringen

TAKK FOR AT DU LESER REISEBLOGGEN URBANTOGLANDLIG! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.

Kilder:

  • Egen opplevelse
  • Lokalavisen Helgelendingen
  • Visit Helgeland

Ingen kommentarer. Bli den første til å legge igjen en kommentar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: