2 Bobil/ DestinasjonerI , ,

Historisk hagesus, Villa Carlotta i Tremezzo, Comosjøen

Hagen rund Villa Carlotta i Tremezzo ved Comosjøen - gammel og erværdig arkitektur

Villa Carlotta er en eldgammel villa omringet av en vakker botanisk hage i Tremezzo ved Comosjøen i Nord-Italia.

Det var tre steder jeg hadde på min besøks-ønskeliste da vi endelig ankom La Vedo Lenno på vestsiden av Comosjøen: Villa Carlotta i Tremezzo samt det å hoppe i land et par steder som Varenna og Bellagio når vi først hadde bestilt heldags båtbillett.

Flere storslåtte hageanlegg rundt Comosjøen

I tillegg hadde jeg blitt anbefalt nok et hageanlegg av noen som kjenner meg, og som vet at jeg har, en litt i overkant, stor hageinteresse. I nærheten av der vi campet med Hjalmar-bobil ligger Villa del Balbianello. Det er også så vakkert at jeg vil vise deg stedet i en egen artikkel.

Tremezzo sett fra sjøesiden - Comosjøen

Vi ble møtt av en heteperiode da vi ankom Lenno, og hva kunne vel passe bedre enn å få luftet seg på båttur i dette vakre området. Det var så deilig ute på Comosjøen at vi valgte å ta en ekstra runde på båten slik at vi kunne kjøle oss ned en smule.

Som en ekstra bonus fikk vi se flere steder/små byer fra sjøsiden. Comosjøen er virkelig et eldorado og en stor samling av småbyer og landsbyer som er vel verdt å nyte, både fra båtene som du kan farte rundt i og stedene som du kan gå i land i for å se nærmere på.

Inngangspartiet ved Villa Carlotta i Tremezzo
Hagen rund Villa Carlotta i Tremezzo ved Comosjøen - Flott beplantet overalt rundt villaen
Takkunst i Villa Carlotta, Tremezzo
Skulptur inne i Villa Carlotta
Vakre møbler i Villa Carlotta

Villa Carlotta er i dag et museum og viser fram en kunstsamling som inkluderer verk av Canova, Thorvaldsen, Migliara og Hayez i tillegg til møbler fra de forskjellige eierne som har bebodd denne eiendommen. Villaen, som ble bygget av Marquis Clerici i Milano, sto ferdig i 1745.

Botanisk hage med flere vakre inndelinger

I og med at heten var enorm, droppet vi omvisning inne i Villa Carlotta og slo oss til ro med å rusle rundt i deler av den storslåtte og vakre hagen som inneholder blant annet:

Den frodige og fargerike hagen rundt Villa Carlotta i Tremezzo ved Comosjøen
 • Roser – engelske roser
 • Sitrus-tunneller
 • Kameliaer
 • Den romantiske hagen
 • Asaleaer
 • Tropiske planter
 • Steinbed og sukkulenter
 • Aromatiske planter
 • Rododendron – så store som trær
 • Monumentale trær
Planter og trær i den botaniske hagen rundt Villa Carlotta
Kakutusbeplantningen rundt Villa Carlotta
En mørk hule rundt villa Carlotta
Et vakkert skue av skilpadder ved inngangspartiet til Villa Carlotta

En slik blanding av områder og gedigne beplantninger er et utrolig vakkert skue. Gode minner å ha på netthinnen.

Villa Carlotta med vakre fjellpartier som bakteppe

Den botaniske hagen dekker et område på rundt 8 hektar rundt Villa Carlotta i Tremezzo, og består av flere forskjellige seksjoner.

Umiddelbart rundt villaen, mot innsjøen, ser du den italienske hagen med avskårne hekker og pergolaer med appelsin- og kamelietrær. Rhododendron og 150 varianter av azalea er plantet oppover skråningen.

Inngangspartiet til Villa Carlotta i Tremezzo

Villaen har i tillegg til det jeg har nevnt over her også sedertrær, palmer, rødved, platantrær og andre eksotiske planter. Her finnes det også en bambushage, som dekker 3000 m² og er hjem til over 25 forskjellige bambusarter.

Et drivhus som tidligere har blitt brukt til å huse sitrusfrukter om vinteren, er blitt omgjort til et museum med gamle gårdsredskaper.

Grand Hotell i sentrum av Tremezzo - vakker, gammel arkitektur

De fleste arkitetoniske byggverk i Tremezzo ligger på rad og rekke langs Comosjøen hvor de virkelig får vist seg fram til alle som valfarter langs Comosjøen vannveien. Med denne beliggenheten har de dermed også en fantastisk utsikt.

Grand Hotel i Tremezzo

Langs vestsiden av Comosjøen finner du de mest storslåtte byggverk. Så gedigent er det at du raskt kan tenke at her må du ha lommeboken full av gyldne euro. Men slik er det ikke. Her er det rom for de fleste som kun tenker at de vil besøke Comosjøen og bare ta inn av det rikt bebygde området. Landsbyene ligger på rekke og rad. Grand Hotel er kun et av de fantastiske byggverkene du ser når du ankommer Tremezzo.

Her har du fått være med meg på en bitteliten del av det du kan se og oppleve langs innsjøens bredder og med de vakreste fjellandskaper som bakteppe.

Jeg gleder meg til å vise deg flere av stedene som dupper i vannkanten langs Comosjøen.

Her finner du flere reiseskildringer fra steder vi har besøkt i Nord-Italia:

Meld deg gjerne inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Du finner skjemaet på bloggsiden. Det er selvfølgelig gratis og helt uten forpliktelser.

Husk å følge Reisebloggen Urbant og landlig på Facebook og Instagram

2 Kommentarer

 • Svar
  Marianne - Glimt av verden
  19. februar 2020 at 18:55

  Det ser herlig ut! Jeg hører veldig mye om Gardasjøen og veldig lite om Comosjøen, men det ser absolutt ut som sistnevnte også har mye fint å by på. Å lese om den botaniske hagen gjorde at jeg fikk lyst til å være der selv akkurat nå, pluss at jeg fikk et akutt behov for å sortere bilder fra den botaniske hagen i Cape Town, som jeg besøkte i september 🙂

  • Svar
   Mette Gry Larsen
   25. februar 2020 at 11:52

   Ja, sorter i vei. Bare det er jo en omfattattende jobb. Ja, vi var på båttur rundt Comosjøen og fikk se mye mer. Har ikke fått skrevet om det enda, men det kommer!

  Legg inn en kommentar

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

  %d bloggere liker dette: