6 DestinasjonerI

Er Celle i Tyskland et eventyr, eller er det en by?

Er Celle i Tyskland et eventyr. Bindeverkshus og liv i gatene i Celle. Urbantoglandlig

Er det et eventyr, eller er det en by? Når vi gikk gjennom Celle,  stilte vi oss uvilkårlig dette spørsmålet.

Celle i Tyskland er virkelig en fortryllende by med hundrevis av bindingsverkshus og et slott mellom renessanse og barokk som ligger utrolig vakkert til ved den vesle elven Aller helt sør i naturområdet Lüneburger Heide. Dette er ren skjønnhet.

Er Celle i Tyskland et eventyr. En husklynge i Celles livlige gater. Urbantoglandlig

Vi nordboere (les; Tor og meg) blir nesten slått i bakken av all denne fantastiske middelalderske bebyggelsen. Tenk at de har klart å bevare dette til glede for oss som bare går rundt og nyter en kort stund før vi farer videre.

Celle er medlem av den historiske Deutsche Fachwerkstrasse, det vil si byer med bindingsverk-arkitektur, fra Elbe i nord til Bodensee i sør. Celle har flere interessante museer og en rekke restauranter, kafeer og kneiper med utendørs servering, både på rådhusplassen og i byens fotgjenger-soner.

Er Celle i Tyskland et eventyr. Et typisk bindeverkshus i Celle. Urbantoglandlig
Bindingsverkshusene er en av de store severdighetene i Celle

Er det ikke flott? Jeg blir nesten målløs av all arkitekturen jeg. Det er en kjent sak at jeg elsker å se på bygg, både de antikvariske og de som er av nyere dato. I slike sammenhenger dukker eiendomsmegleren opp så det holder. Jeg er nesten i gang med å prissette et bygg og ta en visning jeg altså (smiler).

Er Celle i Tyskland et eventyr. Flotte bindeverkshus i Celle. Urbantoglandlig
Bindingsverkshusene er så gamle at det er noen skjevheter her og der

Celles store severdigheter er jo unektelig bindingsverk-bebyggelsen, samt Schloss Celle som du kan se under her.

Er Celle i Tyskland et eventyr. Kollasj av slottet i Celle
Er Celle i Tyskalnd et eventyr. Slottet. Urbantoglandlig

Slottet ligger rett i utkanten av den gamle bydelen og jeg fikk sneket meg inn i bakgården, eller atriet er vel riktigere å kalle det. Slottet er nemlig under rehabilitering og virket litt stengt. Jeg skulle (som alltid) vært en tur inni og sett også.

Slottet ligger vakkert til, delvis omgitt av vann

Den aller første bygningen som sto her var en primitiv borg, oppført cirka år 980 av Brunonen-slekten. Vakttårnet til denne tidlige borgen ble utgangspunktet for Celles mest kjente historiske bygning, Schloss Celle, hertugresidens fra år 1378. Et slott mellom tidsepoken rennesanse og barokk.

Er Celle i Tyskland et eventyr. Kirken og andre bygg i byen. Urbantoglandlig
Kirken som ses i midten av denne vakre bebyggelsen antas påbegynt i 1292
Er Celle i Tyskland et eventyr. En detalj fra kirken i Celle. Urbantoglandlig
Flotte detaljer på den erverdige kirken

Også Stadtkirche St Marien antas å ha blitt påbegynt i år 1292 i forbindelse med at hertug Otto II. Gravstedene til Celles hertuger mellom år 1541 til 1648 i koret er i renessansestil. Mellom år 1676 og 1682 fikk kirken et innvendig tønnehvelv, og ble endret til barokk stil, slik den fremstår i dag. Hver morgen og aften klatrer vekteren opp det 74,5 meter høye tårnet og spiller slik som i gamle dager.

Er Celle i Tyskland et eventyr. Erverdige rådhuset. Urbantoglandlig

Bomann-Museum er et av Nord-Tysklands viktigste og fineste folkemuseer, og har utstillinger som forteller om Niedersachsens kultur. Her finnes typiske bondeinteriører og utstillinger av håndverk og industriprodukter gjennom århundrene. Bomann-Museum omfatter også en helt unik og betydningsfull samling miniatyrmalerier fra 17- og 1800-tallet.

Er Celle i Tyskland et eventyr. Det er plass til moderne kunst utenfor et bindingsverkshus. Urbantoglandlig
Moderne kunst har også fått sin plass blant de gamle bindingsverkshusene

Her kan du se Hotel de Charme i Iffezheim, et annet sted vi overnattet på bilturen gjennom Europa

Er Celle i Tyskland et eventyr. Inngangen til Celle sett fra Slottsparken. Urbantoglandlig

Celle er den sørlige inngangsporten til Lüneburger Heide, et høyt verdsatt friområde og naturreservat som består av et småkupert landskap med heder og lyngmoer, der sauer og kuer beiter fritt, noe som ikke er vanlig i Tyskland. Lüneburger Heide ligger mellom byene Hannover og Hamburg og elvene Aller og Elbe. Celle ligger ved elven Aller.

Er Celle i Tyskland et eventyr. Den franske parken i Celle. Urbantoglandlig
Den franske hagen/parken

Den franske parken er et herlig grønnsvær like ved byen

Like ved den franske hagen/parken fant vi en egnet parkeringsplass. Vi var jo på ferie gjennom Europa sommeren 2018 og valgte Celle i Tyskland som en av overnattingsstedene, etter anbefaling av ei reiseblogg-venninne.

Parken er en stor boltreplass for turister, beboere og andre som bare vil nyte en lunsj eller en spasertur. I tillegg til denne parkmessige delen var det også en diger fontene i et deilig vann som hadde besøk av svømmende fuglearter som sikkert nøt rester fra lunsjspisende gjester.

Denne byen hadde jeg ikke engang hørt om før ferien startet. Det var faktisk et av «påsparket» stedene våre denne ferien. Det er jo helt magisk hva vi kan oppleve når vi er på bilferie. Det er jo så utrolig mye å få øye bare vi våger å ta stedet i nærmere øyesyn.

Vi er takknemlig for å kunne reise på bilferie. Hver nye dag er et oppkomme av nye steder vi ikke har sett tidligere. Neste års bilferie er i planlegging og da farter vi rundt i bobilen «Hjalmar».

FØLG REISEBLOGGEN URBANT OG LANDLIG PÅ FACEBOOK – Du vil få se bilder og lese om gode reiseopplevelser vi gjør urbant og landlig, høyt og lavt, både i inn- og utland. Se oss på bilferier og fjellturer med og uten ski på beina. Tips til deilige matopplevelser og spesielle overnattingssteder m.m. er også ting jeg skriver om

Eller meld deg inn i e-postklubben min for reisetips! Lettvinn måte å holde seg oppdatert på alle mine reiseskildringer og -tips i inn- og utland med og uten Hjalmar-bobil. Du finner skjemaet på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!!

Kilder:

TAKK FOR AT DU LESER REISEBLOGGEN URBANT OG LANDLIG! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.

6 Kommentarer

 • Svar
  Thomas Marthinsen
  5. mars 2019 at 22:00

  Wow! Det ser ut som et aldeles nydelig sted!!

  • Svar
   Mette Gry Larsen
   5. mars 2019 at 22:06

   Det er spesielt, eventyraktig og med så utrolig mye historie i seg. Det er bare å drømme seg tilbake til fordums tid 🙂

 • Svar
  Linn Kleppa
  7. mars 2019 at 17:53

  Har ikke hørt om den byen før. Så ut til å være en fin by. ?

  • Svar
   Mette Gry Larsen
   7. mars 2019 at 21:33

   Veldig sjarmerende by. Den var et helt nytt bekjentskap for meg også 🙂

 • Svar
  Arvid Massen
  18. mai 2023 at 23:17

  Tør jeg foreslå en tur til Rothenburg ob der Tauber?

  • Svar
   Mette Gry Larsen
   19. mai 2023 at 22:38

   Er det fint der? Skal nok på bilferie senere i år 🙂 Overnatting og spisested å foreslå?

  Legg inn en kommentar

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

  %d bloggere liker dette: