2 Bobil/ Destinasjoner/ ReisetipsI ,

Besøk Comosjøen – Nord-Italias perle, full av magi

Varenna sett fra Comosjøen

Bobilferie til Comosjøen satte vi på ønskelisten over besøkssteder etter å ha opplevd en overnatting i Como et par år tidligere. Og i tillegg fordi vi hadde registrert at stedet ble omtalt som Nord-Italias perle. Den gang i Como med personbil, denne gangen supert bebodd i Hjalmar-bobil. Selvfølgelig hadde vi hørt om George Clooney og at han har sitt ferieparadis ved Comosjøen, men tro du meg: Det var ikke derfor vi valgte dette herlige ferieparadiset.

Translate this article into your own language in the translationbox

Småby innrammet av sveitsiske alper

Comosjøen er proppfull av magi, det ene fine stedet avløser det andre. Vi var like imponert som du garantert vil bli dersom du ønsker å besøke perlene rundt Comosjøen. Ofte kalt lillesøsteren til Gardasjøen – men som har vokst opp, og idag står helt og holdent på egne bein.

Gardasjøens lillesøster ligger flott til i nordvestre del av Italia omkranset av blant annet sveitsiske alper.

Vi ville rett og slett nyte en båtur på Comosjøen og til de plassene vi hadde notert oss på ønskelisten

Slik som: Tremezzo, Bellagio, Varenna og tilbake til Lenno hvor vi koste oss på Campeggio La’Vedo

I tillegg fikk vi sett mange andre vakre byer og småsteder fra båttaket.

Vi kom rett inn i en heteperiode, og med rundt 40 grader var det i varmeste laget for oss nordboere, men med valg av båttur fikk vi litt luft i sveisen. Vi kjøpte dagspass og kunne være med båten hvor vi ville og så lenge vi ville i løpet av dagen, hvilket vi benyttet oss av.

Stedene vi besøkte vil du se i den rekkefølgen vi steg i land.

Besøk Comosjøen - Italias perle full av magi en av mange små byer langs Comosjøen

Jeg ønsket å reise i slutten av juni dette året for å se så mye blomstring og frodighet som mulig. Når vi reiser så langt syd i Europa velger vi ellers gjerne september. Da får vi temperaturer som er mer likt det vi har i Norge om sommeren. Dog mer stabilt og med deilige badetemperaturer.

Det sises at du med fordel kan ta med deg både fjellstøvler og høyhelte sko når du ferier rundt Comosjøen. De høyhelte har jeg for lengst parkert i skoskapet hjemme, men fjellstøvler hadde vi tenkt å ta i bruk. Vi hadde lyst til å ta taubanen fra Como til Brunate, en fjellandsby med turstier og fantastiske utsiktspunkter bare ca. 1 km ovenfor Como, men med hetebølge var ikke det aktuelt.

Besøk Comosjøen – Nord-Italias perle for dens vakre og frodige beliggenhet

Comosjøen er ganske sikkert et sted verdt å besøke flere ganger. Det er gedigne uttrykk med historisk storhet som middelalderborger og renessansepalasser og de vakreste hager. I tillegg kan du oppleve landsbyer og småbyer, som utrolig sjarmerende klamrer seg fast i bratte skråninger mellom fjellandskap og innsjø.

Comosjøen har i hundrevis av år vært det foretrukne feriestedet for de formuende og berømte. Heldigvis har det med årene blitt tilgjeneglig for folk flest.

Villa Carlotta i Tremezzo var første stopp på sjøreisen

Her fikk vi se en eldgammel villa omringet av en gedigen, frodig og flott botanisk hage. Villa Carlotta er idag et museum og har i tillegg til et vakkert hageanlegg og en imponerende kunstsamling.

Se gjerne link til artikkelen om Villa Carlotta og andre steder vi har besøkt i Nord-Italia nederst i denne reiseskildringen.

Varenna, den pittoreske, tradisjonelle fiskerlandsbyen er et must

Varenna gjør seg godt fra Comosjøen

Varenna sies å være litt løsere i deignuttrykket enn mange av de andre fasjonable landsbyene som dupper i vannskorpen rundt Comosjøen. Men magi og storslagenhet finner du såvisst her også.

Besøk Comosjøen - Italias perle full av magi - Varenna med herlige farger ligger oppover i skråningen

La deg gjerne beruse av de «brente» fargeuttrykkene som oser av sjarme.

Mange stopp langs strandpromenaden og vakre hageanlegg i skråningen - Varenna
Frodige hager oppover i skråningen
Besøk Comosjøen - Italias perle full av magi - Herlige Varenna langs sjøsiden

Å rusle langs frodige og herlige hageanlegg som klatrer oppover i skråningene og titte inn mot alle restauranter som ligger med utsikt utover båtlivet i Comosjøen kan utmerket godt gjentas og vi nøt det til fulle.

Dessert i Varenna

Her er det mange muligheter til å innta en deilig lunsj, noe vi gjorde. Til og med en deilig dessert fikk vi plassert i sultne mager.

Bellagio regnes som en av perlene langs Comosjøen

Besøk Comosjøen - Italias perle full av magi - Like ved ankomsten i Bellagio

Forståelig nok med sine små og koselige restauranter nede ved havnen, de okergule og brunaktige byggverkene som klamrer seg fast i de bratte skråningene fra sjøsiden.

Her finner du merkevarebutikkene som mange snakker om, dersom du skulle bli attrahert av slikt.

Besøk Comosjøen - Italias perle full av magi - Bellagio sett fra sjøen
Besøk Comosjøen - Italias perle full av magi - en av mange vakre småbyer langs Comosjøen

Comosjøen er formet som en omvendt Y hvor Bellagio ligger og troner på spissen og omringes av Comosjøen på begge sider.

Også i Bellagio kan du oppleve flotte hageanlegg som vi ikke tok oss tid til å besøke, grunnet heten. Planen var å være ved Comosjøen i flere dager, men på grunn av varmetrykket, og siden campingplassen lå en 15-20 minutters rusletur fra bademuligheter, bestemte vi oss for å dra tilbake til Mergozzo ved Nord-Italias reneste innsjø, hvor Italiaturen startet. Her var Hjalmar-bobil plassert helt nede i vannskorpen hvor vi kunne rusle ut i deilig, avkjølende vann for uttallige dukkerter.

Comosjøen er et sted vi gjerne skulle dra tilbake til ved en annen anledning. Den har både magien og variasjonene vi gjerne tar med oss på en ferietur.

Tilbake til Lenno hvor vi campet

Restauranter langs sjøsiden i Lenno
Lenno med sine mange vakre bygg

Vi ble tipset om flere steder hvor vi kunne parkere Hjalmar-bobil for å ha et godt utgangspunkt for våre utflukter. En koselig liten småby ved navn Lenno ble valgt. Den eneste ulempen med dette stedet var at det var 15-20 minutter å gå for å få oss en dukkert. Noe som var en nødvendighet i den enorme heten vi ble møtt av disse dagene ved Comosjøen.

Campingplassen Campeggio La’Vedo var fint tilrettelagt med nyere, flott toalett-/dusjanlegg og en deilig restaurant hvor vi inntok noe så italiensk som en pizza.

Villa del Balbianello i Lenno er et utrolig vakkert skue

Denne usigelig vakre hagen som klamrer seg fast helt ytterst, nærmest på en knaus, ligger i Lenno, stedet hvor vi campet. Jeg fikk denne prakthagen anbefalt av ei venninne som hadde feriert i området og besøkt Villa del Balbianello flere år tidligere.

Et fantastisk hageunivers for en som er litt i overkant interessert i hage og kan finne inspirasjon overalt hvor det er grønnsvær. Her er det virkelig et overflødighetshorn som skal få en helt egen skildring som du vil finne lenke til her etterhvert, eventuelt få tilsendt på e-post dersom du melder deg inn i e-postklubben min.

Meld deg gjerne inn i e-postklubben min for reisetips! Lettvinn måte å holde seg oppdatert på alle mine reiseskildringer og -tips i inn- og utland med og uten Hjalmar-bobil. Du finner skjemaet på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!!

Kjøreforhold langs Comosjøen, Nord-Italias perle

Vi hadde spurt folk på forhånd om hvordan det var å kjøre bobil rundt Comosjøen. Det var vi glad for, det var nemlig en aldri så liten utfordring for oss som var førstegangs reis med bobil.

Det er smale veier og jeg kan godt forstå hvorfor Fiat produserer små og nette bilder. De passer utmerket i slike områder som dette. Jeg vil likevel påpeke at områdene her er utrolig sjarmerende, du kjører så og si i vannkanten og får se mye langs trange veier gjennom vakre småbyer.

Våre venner, som vi var en del sammen med på denne ferieturen, bodde i Varenna og kunne bekrefte at det ville vært særdeles krevende fremkommelighet med Hjalmar-bobil på østsiden av Comosjøen.

Lesetips! Her finner du flere av mine reiseskildringer fra Nord-Italia

TAKK FOR AT DU LESER REISEBLOGGEN URBANTOGLANDLIG! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med andre reiseentusiaster.

Kart over Comosjøen, den omvendte Y

Følg gjerne reisebloggen Urbant og landlig på Facebook og Instagram

2 Kommentarer

 • Svar
  Sandra
  12. august 2022 at 12:51

  Det er en stund siden jeg var der – men det er virkelig et vakkert hjørne.

  Takk for nye minner og bilder!

  • Svar
   Mette Gry Larsen
   15. august 2022 at 09:35

   Tusen takk for din tilbakemelding. Ja, en uforglemmelig reise til Como! Reisehilsen fra Mette

  Legg inn en kommentar

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

  %d bloggere liker dette: