0 DestinasjonerI ,

Gamlebyen Gjestgiveri – historisk og så utrolig levende

Gamlebyen Gjestgiveri – historisk og så utrolig levende. Sykkel med blomster Foto Gamlebyen Gjestgiveri

Jeg nevner gjerne Gamlebyen Gjestgiveri og Teglhuset i samme åndedrag. Disse to historiske, men dog så levende kulturuttrykkene som virkelig har fått et oppsving de siste årene. 

//Annonse

Her kan du høre de fineste konserter i Teglhuset etter at du har kunnet nyte de mest kulinariske retter i Gamlebyen Gjestgiveri. Vi beveger oss respektfullt på historisk grunn, men snakk om en moderne og vellutviklet kombinasjon. Det er til å bli syngende glad av, spør du meg. 

Og hvem kan ikke kjenne på følelsen om at Gamlebyen Gjestgiveri kommer til å møte meg med omsorg, når du rett utenfor treffer på en gammel sykkel med en blomsterkurv på. En slik sjarmant gest åpner i alle fall hjertet mitt for nye inntrykk og smaksopplevelser!

Gamlebyen Gjestgiveri – historisk og så utrolig levende - Treretters smakfull middag

Silje (bonus) og jeg skulle ha litt jentetid, samtidig som vi skulle spise en treretters middag, og etter en rolig natt på Gamlebyen Hotell, nyte en særs variert og god frokost på Gjestgiveriet.

Hvis du har gått glipp av å se mere fra vårt opphold i Gamlebyen Hotell og den deilige frokosten dagen etter, så kan du ta en titt her.

Gamlebyen Gjestgiveri – historisk og så utrolig levende - vakker og deilig dessert til treretters middag

Som du kan tenke deg med to jenter på tur, gikk skravla i ett fra før vi ankom denne lyse og trivelige restauranten som står så stødig på historisk grunn. Vi tok oss god tid til å se oss omkring i restauranten før vi gjorde oss klare til å sette oss ved det delikat pyntede bordet.

Kelneren sto parat med menyen da vi endelig fikk satt oss

Og han måtte komme tilbake opptil flere ganger før vi hadde valgt ut de lekreste retter som skulle smakes på og nytes. Det går ikke så kjapt å bestemme seg når samtaleemnene er mange og menyen innholdsrik. Men det er jo nettopp det som er så hyggelig med et skikkelig restaurantbesøk, at vi har flust med tid. Både til å spise maten som er flott presentert, og la smaksløkene få tid til å ta inn alle inntrykkene. Og dette skal gjøres mellom all pratingen. Du kan jo bare tenke deg, kremt!

Når forretten og middagen er fortært på respektfullt vis og vi samtykker i at den er delikat anrettet og at den smakte helt fortreffelig, ble vi servert en himmelsk dessert. Jeg er en søtmons, så det å toppe en middag med kake og is eller ostekake, er en toppers avslutning på et utsøkt måltid.

Rettene Silje og jeg valgte

Forrett: 

  • Bruschetta med tomat med aioli, serranoskinke og salat
  • Toast med skagenrøre og laks

Middag: 

  • Indrefilet av kalv – servert med soppsaus, grønnsaker og smørdampede poteter
  • Kyllingbryst med stekt søtpotet

Dessert:

  • Eplekake med vaniljeis
  • Bringbæridyll – Ostekake med bringbærsorbet

Gamlebyen Gjestgiveri – historisk og så utrolig levende. Nicole og Silje før Afternoontea blir servert

Middag, frokost og afternoontea i Gamlebyen Gjestgiveri

Etter å ha ruslet rundt i Gamlebyen med varmende sol i nakken og beveget oss inn i og ned i diverse nisjebutikker, var det på høy tid med et nytt måltid, nemlig det populære Afternoontea i Gjestgiveriet. 

Som om det ikke skulle være nok med en treretters middag fredag kveld og frokost lørdag morgen, så endte vi altså opp med å overvære Afternoontea også, på denne solrike lørdagen i erværdige Gamlebyen. Alt dette på ett og samme sted. Vi skulle gjerne ha fått med oss en konsert i Teglhuset også, men det får vi ha til gode. 

Afternoontea og et fantastisk kakebord

Mens Nicole og Silje danderte og ordnet bordet der Afternoonteen skulle severes, tok jeg kakebordet i nærmere øyesyn. Neste gang jeg besøker Gamlebyen Gjestgiveri skal jeg ta for meg av kakene, det er helt sikkert. For en søtmons som meg, er dette en valgmulighet jeg skal teste ut sammen med en kaffe latte.

Alle de lekre kakene er enten bakt på stedet eller hatt en kort reise fra et bakeri i nærheten. 

Lar du deg friste? Du har altså valgmuligheten; Enten Afternoontea eller kakebord med kaffe til. Eller er du helt på styr, velger du ikke, men tar for deg av alle mulighetene du har her 🙂 

Gamlebyen Gjestgiveri – historisk og så utrolig levende - Afternoontea, spisesalen i Gjestgiveriet

Gamlebyen Gjestgiveri – historisk og så utrolig levende. Kollasj av Afternoonteabordet vårt

Om jeg er en fornem dame?

Neida, men jeg kunne kjenne på en fornem følelse når Nicole (leder av Gamlebyen Gjestgiveri) kom med teen samt snitter og små kaker dandert på etasjefat. Dette til tross for at stemningen i Gjestgiveriet er deilig avslappet. Jeg innrømmer velvillig at jeg i tillegg til mange andre stiler, liker godt når den er så delikat og ren som her.

Det eneste jeg kunne ha ønsket meg, var at teen kom servert i de fine tekannene jeg vet at de har i Gjestgiveriet. Men på samme tid kan jeg tilføye at jeg ikke liker veldig sterk te, så det kan være en fin ting å få trekke den selv også. Dette handler mer om den fine tekannen for meg altså (ler overbærende av meg selv).

Silje er en bereist ung dame, så hun har vært på Afternoontea, både på Hotell Bristol i Oslo og på Madeira. For meg var det min første, men helt klart ikke siste besøk i Gamlebyen Gjestgiveri til Afternoontea. Genial weekendmat og den eneste av sitt slag i Fredrikstad. Det blir servert både lørdager og søndager.

Bybrannen og Gamlebyen Gjestgiveri

Hvis det er noe jeg skulle sette fingeren på ved dette besøket, så er det at ikke sognepresten stakk innom for å hilse på oss under middagen. Skjønt det er kanskje like greit, idet han da mest sannsynlig hadde kommet som et gjenferd. Det er nemlig noen år siden sognepresten bodde her, fra 1830 til 1855, nærmere bestemt fra da Gjestgiveriet ble bygget, etter den store bybrannen.

Før brannen var lokalene eid av blant annet Madam Quist. Det sies at hun fortsatt går igjen i huset, men vi så ikke noe til henne. Gjestgiveriet har et eget rom med plass til 12 personer oppkalt etter henne. Presten har selvfølgelig også et rom oppkalt etter seg; Sogneprestens Hvile. Så her er de historiske personlighetene også ivaretatt på sitt vis.

Som jeg fortalte dere i innlegget om Gamlebyen Hotell, så hadde Tor og jeg bryllupsmiddagen vår her i Gjestgiveriet. Det var den gang det het Balaklava. Da kan jeg fortelle deg at det er ekstra stas å få spise seg gjennom tre måltider i denne historiske og storslagne restauranten, kun noen små skritt ovenfor byferga som kontinuerlig kan frakte både deg og meg til og fra Gamlebyen.

Gamlebyen Gjestgiveri – historisk og så utrolig levende. Bakhaven Foto Gamlebyen gjestgiveri

Bakhaven en deilig sommerdag. Foto: Gamlebyen Gjestgiveri

I hjertet av Gamlebyen finner du det 12. kvartal

Jeg har tenkt litt på navnet Gamlebyen Gjestgiveri. Du kan gjerne titte deg over skulderen her inne, men noen overnattingsmulighet finner du ikke. Hvis du slår opp i synonymorboken så står gjestgiveri for hotell, pensjonat, vertshus, kro, losji, overnattingssted m.fl. Men de har selvfølgelig sitt på det tørre fordi de henger i hop med flere lokaler i 12. kvartal i Gamlebyen, deriblant Gamlebyen Hotell.

Kvartalet består av Gamlebyen Hotell, Gamlebyen Gjestgiveri, Den Gamle Bokbyen i Teglhuset, Tamburen og Ølgaarden. I disse flotte lokalene i hjertet av Gamlebyen settes det sammen kurs og konferanser, selskaper og events som kan skreddersys for det arrangementet du måtte ønske deg.

Gjestgiveriet har også en herlig bakhave

Dersom du ankommer Gamlebyen Gjestgiveri rundt eller etter  påsken, når solen skinner og varmen prikker den solhungrige vinterhuden din, så setter du deg rett og slett i bakhaven og inntar det du måtte ønske å smake på av uteserveringen.

Hvis du vil, kan du nok kjenne på at du kanskje befinner deg i et sydligere strøk. Men den følelsen kan du bare knipse bort. Du befinner deg nemlig i Nord-Europas best bevarte festningsby, og det i selveste Fredrikstad (jeg bøyer hodet litt på skrå og smiler beskjedent, men akk så stolt av hjembyen min).

En kortreist turmulighet for hele Østlandsområdet i hvertfall og et ferietips til alle som ønsker å tre inn i et historisk og mangslungent sted hvor du har mulighet til opplevelser og severdigheter som ligger som perler på en snor.

Gamlebyen Gjestgiveri – historisk og så utrolig levende - kollasj av Teglhuset

Teglhuset og Den Gamle Bokbyen

  • «Jeg liker ordet bokby, ikke bare fordi jeg liker både byer og bøker, men fordi kombinasjonen av disse ordene, bok, by, geografi og kjærlighet så å si, har en sunn galskap i seg, en kraftig metaforisk klang, som er i slekt med det beste i litteraturen. Sammen blir disse ordene større enn seg selv. Jeg skulle gjerne vært borger av en bokby. En bokby er fantasi satt ut i praksis. La meg heller kalle antikvariatene og bokstedene for bokbyens gledeshus: Gleden over bøker, gleden i bøker, gleden av bøker. Når vi åpner dem, åpner vi oss». Sitat: Lars Saabye Christensen
  • Fredrikstad som litteraturby har markert seg som en svært aktiv litteraturby de seneste årene. Litteraturfestivalen «Ord i Grenseland» avholdes første helgen i september. Vi har to aktive bibliotek, et fantastisk Litteraturhus og et svært så aktivt leseselskap. Vi har bokhandlere og antikvariater, endog en egen bokbinder som holder hus i Gamlebyen! Den Gamle Bokbyens arena Teglhuset er siste tilskudd og tilbyr litterære arrangementer spesielt innen reiselitteratur og historie. I tillegg sørger vi for at barna og distriktets skoler får forfattermøter og kvalitetslitteratur i regi av Barnas Bokby
  • I tillegg til «Ord i Grenseland» og andre arrangementer har «Mozartfestivalen» i april og «Vinterjazzfestivalen» i mars slått seg opp til å være populære kulturarenaer i det erværdige Teglhuset. Stedet som har kun noen småsko-bevegelser inn til det herlige spisestedet Gamlebyen Gjestgiveri som tilbyr noe for enhver smaksløk.

Får du lyst til å besøke Gamlebyen i Fredrikstad?

Jeg håper du har fått en finfin oversikt over noe av det du kan oppleve ved å ta turen til Gamlebyen i Fredrikstad. Jeg kjenner nemlig på et stort engasjement ved å skrive om noe av det som skjer i min hjemby. Hilsen  en tilbakevendt Kråkerøyjente (Fredrikstad).

Meld deg gjerne inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Du finner skjemaet til høyre på denne siden. Dersom du leser innlegget på Ipad eller mobiltelefon så ligger skjemaet du kan fylle ut nedenfor selve innlegget. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!

Dette besøket er betalt og gjort i samarbeid med Gamlebyen gjestgiveri og Gamlebyen Hotell.

Ingen kommentarer. Bli den første til å legge igjen en kommentar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: