For meg er en historisk rusletur til Isegran en kortreist affære. I tillegg til at Isegran er et sted med historisk sus, er det også et vakkert utfartssted kloss inn til hjembyen min, Fredrikstad. Her finner du en finfin oversikt over byen og et fantastisk utsiktspunkt til flere av byens severdigheter.
Forflytter du deg rundt på øya, kan du nyte synet av Cicignon, bybroa og Gamlebyen, og det er ikke hva som helst av bydeler altså. Rundt Fredrikstad suser historien og møter deg hvor du enn snur og vender deg. Jeg kjenner allerede på stoltheten av å kunne vise deg hva jeg ser på min rusletur på Isegran.



Etter endt rusletur på Isegran kan du ta byfergen over til Cicignon med sine fasjonable og ruvende gamle boliger og næringsbygg. I sommersesongen er det herlig båttrafikk på Øster- og Vesterelven her hvor Glomma deler seg og omfavner Kråkerøy.
Vi er glad for å kunne tilby gratis byferge til både fastboene og tilreisende
Fergen kan du hoppe ombord i ved gangbroen som går fra Kråkerøy over til byen. Videre kan du være med på et lite elvecruise oppover Vesterelven, over til Smertu, til Isegran og derfra over Østerelven til Gamlebyen. Høres ikke det fristende ut?

Fossefall har vi ikke i Fredrikstad, men strømmen i elven kan gjøre nytte for seg
Det var få mølleanlegg i Fredrikstad i gamle dager, og byens omland er ikke velsignet med store fossefall, men med Glomma like utenfor stuedøren, var det naturlig å utnytte strømmen i elven.
I 1660 ble det derfor besluttet at det skulle bygges en strømmølle på nordsiden av Isegran. En innflyttet jyde, Christen Jensen, påtok seg oppgaven på egen bekostning. Møllenes viktigste funksjon var melforsyning til garnisonen i Fredrikstad.


Isegran Fort omtales for første gang i 1287. Senere ble fortet restaurert og i 1670-årene ble Isegran forsterket for moderne krigføring og admiral Peter Wessel Tordenskiold brukte det som en viktig base under den store nordiske krigen.

En historisk rusletur til Isegran gir deg kunnskap og noe vakkert å hvile øynene på
På Isegran står blant annet Fredrikstads eldste trebygning – det over 300 år gamle «Empirehuset». På nedsiden av huset og ut mot elven ligger den renessansepregede hagen som er gjenskapt her. I sin form er hagen av en type som var vanlig på 1750 tallet. Den hagen er et kapittel for seg og som jeg gjerne forteller deg mer om i et eget innlegg.

Det er med stolthet jeg viser deg en bitteliten del av vakre Isegran som ligger mellom Gamlebyen, Cicignon og Kråkerøy. Stedet hvor du kan rusle rundt og dvele ved fortiden, både her på Isegran, men også føle den hisoriske nerven der du ser rett over mot Gamlebyen og Cicignon.
Dersom du skulle ønske mer informasjon for en reise til min hjemby er det bare å spørre! Jeg har gode kontakter med folk som kan Fredrikstad og vet å vise frem alt vi er stolte av!
TAKK FOR AT DU LESER REISEBLOGGEN URBANT OG LANDLIG! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.
Kilder til min historiske rusletur til Isegran:
- Mine egne opplevelser
- Visit Fredrikstad og Hvaler
- Østfoldmuseene
- Wikipedia
Meld deg gjerne inn i e-postklubben min for reisetips! Lettvinn måte å holde seg oppdatert på alle mine reiseskildringer og -tips i inn- og utland med og uten Hjalmar-bobil. Du finner skjemaet på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!!
4 Kommentarer
Maria Sundstu
31. januar 2019 at 09:41Så hyggelig du stiller deg åpen for spørsmål. Godt mulig jeg benytter meg av det om jeg kommer til Fredrikstad noen gang. -Maria
Mette Gry Larsen
31. januar 2019 at 16:59Det er klabbert du må besøke oss i plankebyen Maria 🙂 Du er i alle fall hjertelig velkommen!
Anne Bente
2. februar 2019 at 10:34Koselig med kortreiste turer. Det er spennende å være turist i eget nærområde også 🙂
Mette Gry Larsen
2. februar 2019 at 11:50Nemlig. Så kult å titte litt ekstra etter 🙂