4 DestinasjonerI ,

Historisk og kortreist rusletur til Isegran på Kråkerøy

Historisk og kortreist tur til Isegran på Kråkerøy - Sett fra friluftsområdet og over til Gamlebyen

For meg er en historisk rusletur til Isegran en kortreist affære. I tillegg til at Isegran er et sted med historisk sus, er det også et vakkert utfartssted kloss inn til hjembyen min, Fredrikstad. Her finner du en finfin oversikt over byen og et fantastisk utsiktspunkt til flere av byens severdigheter.

Forflytter du deg rundt på øya, kan du nyte synet av Cicignon, bybroa og Gamlebyen, og det er ikke hva som helst av bydeler altså. Rundt Fredrikstad suser historien og møter deg hvor du enn snur og vender deg. Jeg kjenner allerede på stoltheten av å kunne vise deg hva jeg ser på min rusletur på Isegran.

Historisk og kortreist tur til Isegran på Kråkerøy - Utsikt over til Cicignon
Her ser du deler av bevaringsverdige boliger på Cicignon og domkirketårnet i bakgrunnen.
Historisk og kortreist tur til Isegran på Kråkerøy - Utsikt fra Isegran og over til den gamle Tollboden
Tidligere Tollboden, som ble oppført i 1911-15 av Henry Bucher ligger godt forankret på Cicignon. Bygget er i jugendpreget nybarokk.
Historisk og kortreist tur til Isegran på Kråkerøy - Byferga på vei fra Isegran til Gamlebyen

Etter endt rusletur på Isegran kan du ta byfergen over til Cicignon med sine fasjonable og ruvende gamle boliger og næringsbygg. I sommersesongen er det herlig båttrafikk på Øster- og Vesterelven her hvor Glomma deler seg og omfavner Kråkerøy.

Når du går i land på Cicignon er det kun en deilig spasertur opp til Kafé Øks som jeg gjerne vil anbefale deg; Der får du en duft av et kulinarisk Frankrike som du kan lese mer om i min artikkel her.

Vi er glad for å kunne tilby gratis byferge til både fastboene og tilreisende

Fergen kan du hoppe ombord i ved gangbroen som går fra Kråkerøy over til byen. Videre kan du være med på et lite elvecruise oppover Vesterelven, over til Smertu, til Isegran og derfra over Østerelven til Gamlebyen. Høres ikke det fristende ut?

Historisk og kortreist tur til Isegran på Kråkerøy - Møllehjulet i elva

Fossefall har vi ikke i Fredrikstad, men strømmen i elven kan gjøre nytte for seg

Det var få mølleanlegg i Fredrikstad i gamle dager, og byens omland er ikke velsignet med store fossefall, men med Glomma like utenfor stuedøren, var det naturlig å utnytte strømmen i elven.

I 1660 ble det derfor besluttet at det skulle bygges en strømmølle på nordsiden av Isegran. En innflyttet jyde, Christen Jensen, påtok seg oppgaven på egen bekostning. Møllenes viktigste funksjon var melforsyning til garnisonen i Fredrikstad.

Historisk og kortreist tur til Isegran på Kråkerøy - Teglsteinshus på øya
Historisk og kortreist tur til Isegran på Kråkerøy - Døren inn til noe av festningsanlegget

Isegran Fort omtales for første gang i 1287. Senere ble fortet restaurert og i 1670-årene ble Isegran forsterket for moderne krigføring og admiral Peter Wessel Tordenskiold brukte det som en viktig base under den store nordiske krigen.

Historisk og kortreist tur til Isegran på Kråkerøy - Det over 300 år gamle Empirehuset

En historisk rusletur til Isegran gir deg kunnskap og noe vakkert å hvile øynene på

På Isegran står blant annet Fredrikstads eldste trebygning – det over 300 år gamle «Empirehuset». På nedsiden av huset og ut mot elven ligger den renessansepregede hagen som er gjenskapt her. I sin form er hagen av en type som var vanlig på 1750 tallet. Den hagen er et kapittel for seg og som jeg gjerne forteller deg mer om i et eget innlegg.

Historisk og kortreist tur til Isegran på Kråkerøy - Fin utsikt over til Gamlebyen
Utsikt over til Gamlebyen, Nord-Europas best bevarte festningsby.

Det er med stolthet jeg viser deg en bitteliten del av vakre Isegran som ligger mellom Gamlebyen, Cicignon og Kråkerøy. Stedet hvor du kan rusle rundt og dvele ved fortiden, både her på Isegran, men også føle den hisoriske nerven der du ser rett over mot Gamlebyen og Cicignon.

Dersom du skulle ønske mer informasjon for en reise til min hjemby er det bare å spørre! Jeg har gode kontakter med folk som kan Fredrikstad og vet å vise frem alt vi er stolte av!

TAKK FOR AT DU LESER REISEBLOGGEN URBANT OG LANDLIG! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.

Kilder til min historiske rusletur til Isegran:

Meld deg gjerne inn i e-postklubben min for reisetips! Lettvinn måte å holde seg oppdatert på alle mine reiseskildringer og -tips i inn- og utland med og uten Hjalmar-bobil. Du finner skjemaet på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!!

4 Kommentarer

 • Svar
  Maria Sundstu
  31. januar 2019 at 09:41

  Så hyggelig du stiller deg åpen for spørsmål. Godt mulig jeg benytter meg av det om jeg kommer til Fredrikstad noen gang. -Maria

  • Svar
   Mette Gry Larsen
   31. januar 2019 at 16:59

   Det er klabbert du må besøke oss i plankebyen Maria 🙂 Du er i alle fall hjertelig velkommen!

 • Svar
  Anne Bente
  2. februar 2019 at 10:34

  Koselig med kortreiste turer. Det er spennende å være turist i eget nærområde også 🙂

  • Svar
   Mette Gry Larsen
   2. februar 2019 at 11:50

   Nemlig. Så kult å titte litt ekstra etter 🙂

  Legg inn en kommentar

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

  %d bloggere liker dette: