0 DestinasjonerI , ,

Opplev den gamle og unike trebyen i Eksjö, Småland

Opplev den gamle og unike trebyen Eksjö - Den pittoreske Hovedgaten i Eksjö

Om du tenker å besøke Astrid Lindgrens verden, befinner du deg her midt i smørøyet for overnatting samtidig som du kan rusle rundt i den vel bevarte trebyen i Eksjö.

Herfra er det en halvtime å kjøre til Mariannelund hvor du finner Filmbyn med Astrid Lingrens verden som jeg har skrevet om i denne artikkelen. Etter 40 minutter fra Eksjö er du midt i Emil i Lønnebergets hjemsted, Katthult. Tre kvarter tar det å kjøre til Vimmerby der vår alles kjære Astrid Lindgren er født. Det er her du finner fornøyelsesparken Astrid Lindgrens verden.

Da vi besøkte flere deler av Astrid Lingrens verden bodde vi i Åsens by. Det er også et fantastisk sted hvor det passer utmerket å ha barna med på tur. 

Opplev den gamle og unike trebyen i Eksjö - Kollasj fra en restauranthotell og detaljer fra trehusbebyggelsen
Vi ruslet inn og ut av bakgårder, langsmed brosteinsbelagte gater og endte til slutt opp i Vaxblekaren hotell hvor vi spiste middag og dessert. Et gammelt bygg med herlige, skjeve gulv og vegger.

I Eksjös gamle provinsby finner du arkitektur og minner fra mer enn fire århundrer.

De fleste av byggene som du kan se i den pittoreske bykjernen, ble oppført etter at den gamle bydelen brant ned på 1500-tallet. Mange av de nåværende byggene ble bygd på 1600-, 1700 og 1800-tallet.

Opplev den gamle og unike trebyen i Eksjö - Gangstener for fintfolk.

Vi var på guidet tur gjennom denne pittoreske trebyen i Eksjö

Det var mye histoire å fordøye, også for et rastløst barn som aller helst vil være i lekeparker og se på dyr. Men her så vi plutselig noen store gatestein som jentungen kunne hoppe på. Imens fikk vi høre at steinene ble lagt for at fintfolk skulle kunne gå stødig og tørrskodd over gaten. En bitteliten detalj, men som sikkert ble synliggjort ved understrekingen av forskjellene mellom fattige og rike i tidligere tider.

Det er rikholdig med historikk å lytte til og vakre bygninger som sikkert hadde kunnet overraske oss med pussige, fine og sørgerlige historier om den hadde kunnet tale. Dette er en pittoresk antikvarisk treby hvor du kan kjenne hvilepulsen når du vandrer rundt. Det er bare å suge til seg av inntrykk og nyte stunden.

Opplev den gamle og unike trebyen i Eksjö - Kollasj fra en sjarmerende bakgård

Det er så mange artige detaljer å se på når du plutselig befinner deg i koselig beplantede og møblerte bakgårder.

Opplev den gamle og unike trebyen i Eksjö - Kollasj fra parken i den gamle bydelen
Broen over denne åen bringer oss til Finlandsparken

Heldigvis var det noen kloke hoder som sørget for å bevare denne gamle trebyen da den store rivningsiveren sveipet over Sverige etter andre verdenskrigen. Ikke et ukjent fenomen og som vi kjenner i Norge også.

Den bevarte trehusbebyggelsen ble i 1997 belønnet med Europa Nostra-diplom for god byggeskikk av en viktig kulturarv.

På hjemmesiden til Visit Eksjö finner du masse informasjon om Eksjö.

Følg meg gjerne på Facebook og Instagram

Her vil du få se bilder og lese om gode reiseopplevelser vi gjør urbant og landlig, høyt og lavt, både i inn- og utland. Se oss på bilferier og fjellturer med og uten ski på beina. Tips til deilige matopplevelser og spesielle overnattingssteder m.m. er også ting jeg skriver om.

I Facebookgruppen min Reisetips verden rundt får du reisetips fra hele verden enten du flyr, sykler, reiser med bil/bobil eller tog. Her kan du også spørre om tips til reiser, overnattinger, spisesteder! Meld deg gjerne inn her!

TAKK FOR AT DU LESER REISEBLOGGEN URBANTOGLANDLIG! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.

Ingen kommentarer. Bli den første til å legge igjen en kommentar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: