Bisol – naturfenomen er så utrolig vakkert. Det var i nyttårshelgen 2017/2018, da vi var på skitur rundt Garli, at Tor og Helge prøvde å få kontakt med Rita og meg for å fortelle at de så en slags regnbue på himmelen. Men vi var så opptatt med å nyte snødekte trær, et fantastisk skiføre, sol fra skyfri himmel samt å få tatt noen fine bilder, at vi ikke oppfattet hva gutta opplevde akkurat i nuet.
Det var riktignok -13 grader så vi frøs fort på hendene og kom oss raskt av gårde ned til parkeringsplassen etter endt skitur i den vakre naturen over Garlislettene.
Da forsto vi brått hvorfor gutta var så ivrige etter å vise oss denne flotte regnbuen, som jeg i etterkant fikk oppklart å skulle være bisol. Et naturfenomen som oppfører seg annerledes enn en regnbue. Bare følg med så skal jeg gi deg noe mer kunnskap om bisol.

Bisol endrer seg raskt, så det er viktig å være kjapp med kameraet
Jeg ble så betatt av naturfenomenet som jeg aldri hadde opplevd før, at jeg klikket og klikket på mobilkameraet i visshet om at dette måtte komme trygt fram til minneboken min. Vi satt allerede i bilen og så at bisolen var i rask endring, så her var det om å gjøre og komme i rett posisjon for å få tatt bilder av endringen vi opplevde rett framfor oss på himmelvelvingen. Det var Rita som til slutt fikk mobilen min, slik at bilder av den endelige utviklingen av bisolen kunne bli knipset.
Tor måtte i all ståheien passe på at vi ikke kjørte på noen, samtidig som Rita og jeg dikterte hvor han måtte kjøre så vi ikke gikk glipp av dette, høyst severdige, naturfenomenet. Du kan jo bare tenke deg ståa inne i bilen den korte tiden det hele varte, hehe.
Barnlig glede har heldigvis ingen aldersgrense.

Bisol – hva er det?
- Bisol er et fenomen i familie med haloen
- Dette naturfenomenet sees tydeligst når solen står nær horisonten. Da opptrer de 22 grader fra solen, en på hver side. Effekten er mest kraftig når det er veldig kaldt og det finnes iskrystaller i luften nær bakken, såkalt «diamantstøv». Men bisol kan også oppleves om sommeren
- Om det blir bisol eller solsøyler, eller begge deler, har faktisk å gjøre med størrelsen på iskrystallene. Mindre krystaller daler vannrett ned, som et ark papir. Det gir bisol. Større krystaller vipper mer og gir solsøyler
- En bisol (latin, fra gresk, parhelion) eller solhund er en nokså vanlig atmosfærisk optisk illusjon, som opptrer når sollys reflekteres fra og brytes av små iskrystaller i cirrus- eller cirrostratus-skyer. De opptrer normalt som en lys og noen ganger fargerik flekk på himmelen, omkring 22 ° til venstre, høyre eller begge sider for solen.
- For at fenomenet skal kunne observeres må skyene bestå kun av iskrystaller, hvilket krever en temperatur på omkring −40 °C. Det opptrer derfor bare i ekstremt kalde regioner eller med et skydekke på godt over 7000 m. Det er spesielt hyppig forekommende i Antarktika.

Halo – kjenner du til det?
- Halo er optiske fenomener. Det er ringer, buer eller lysende punkter som har sin årsak i sollysets brytning i iskrystaller som svever i atmosfæren.
- Haloen kjennetegnes ved at fargene vises på innsiden av den lysende ringen, med rødfargen innerst. Halo-fenomenene skyldes sollysets brytning gjennom iskrystaller, som regel i den øvre troposfæren men også i lavtliggende iståke.
- Mest vanlig opptrer haloen som en lysende ring med vinkelradius på ca 22°. En halo opptrer i gjennomsnitt ett par ganger i uken i Europa og er derfor et ganske vanlig fenomen.
- Ring rundt månen eller sola er derimot et gammelt værtegn som varsler om værskifte.
VALDRESFLYA! Les artikkelen om min første tur innover Valdresflya

Som du sikkert forstår er jeg fortsatt full av glede og undring over å ha fått ta del i dette fantastiske naturfenomenet. Forresten, har du sett bisol?
Kilder:
- Wikipedia
- Yr
- Mine egne opplevelser
Meld deg gjerne inn i e-postklubben min for tips! Lettvinn måte å holde deg oppdatert på alle mine reiseskildringer og -tips i inn- og utland med. Du finner skjemaet på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!!
6 Kommentarer
Laila MA - Rundt Ekvator
7. januar 2018 at 21:28Så artig. Utrolig vakkert og spesielt og skjønner at dere ble begeistret 🙂 Også en takk for lærerikt innlegg 🙂
Mette Gry Larsen
7. januar 2018 at 23:19Så hyggelig at du likte innlegget 🙂
[email protected]
9. januar 2018 at 23:33Fikk link til denne forklaringen etter at jeg la ut et bilde av bisol på facebook. Har levd noen år, men har aldri sett det og heller aldri hørt om det. Veldig gøy å oppleve det og like gøy å lese om det. Tusen takk for god informasjon. Jeg så fenomenet fra kontorvinduet i Drammen og fortet meg ut for å forevige det.
Hilsen Lars
Mette Gry Larsen
10. januar 2018 at 10:44Det er så utrolig fint å se sånt. Takk for din tilbakemelding 🙂 Mette
OnTripDK
25. januar 2019 at 10:42Wow det er da helt fantastisk og meget smukt. Det har jeg aldrig set eller hørt om. Tak fordi du delte denne oplevelse.
/Annette
Mette Gry Larsen
25. januar 2019 at 12:37Det var min førstegangsopplevelse også. Utrolig kult å oppleve. Takk for din kommentar 🙂 Mette