0 UkategorisertI ,

Hjembyen min, Fredrikstad – Norges mest attraktive by – fyller 450 år i år – Gratulerer!

Du forstår sikkert at jeg vil feire bursdag og Statens pris med å vandre en tur rundt i hjembyen min en vakker sensommerdag. Det skulle bare mangle om jeg ikke skulle gjøre litt stas på bursdagsbarnet. Jeg har bodd utenbys i så mange år, så jeg vet å sette pris på alt som skjer her i Fredrikstad, byen jeg vil bo i, resten av mitt liv. 
Det starter med at jeg går ned bakken til Smertu på Kråkerøy for å ta gratis byferge over til Gamlebyen.
Fredrikstad bibliotek ferdigstilt i 1926
Mens jeg står og venter på byfergen, så tar jeg like godt en titt over Vesterelva til et av byens signalbygg; Fredrikstad bibliotek. 
Stedet som er hyppig besøkt av leselystne idag som i tidligere tider, da pappa’n min stadig var innom for å låne bøker. Han elsket å lese og tilegne seg ny kunnskap. Hva var vel mer naturlig enn å starte på biblioteket for å tilfredstille kunnskapshungeren? Og da han var barn (f.1927) var jo biblioteket en nyvinning i bybildet.
Vel ombord så passerer vi de flotte trebåtene på Isegran på Kråkerøy – med 750 års levende maritim historie.
I dag er Isegran en levende kulturpark og et senter for formidling av tradisjoner, historie og opplevelser. Båter blir restaurert i de samme bygningene de engang ble bygget i, og Isegrans unike historie blir videreført i en grønn oase midt i skjæringspunktet mellom by og elv. 

Det er klart jeg er stolt over å bo nær Gamlebyen som er viden kjent, ikke minst fordi den er Nord-Europas best bevarte festningsby. Jeg stiger i land og begir meg på en aldri så liten rusletur blant gamle hus og bygninger, kanoner og vollær (vollene rundt det som er det opprinnelige Fredrikstad).

Det er ikke vanskelig å fundere over hva et gammelt hus innehar av skjulte, åpenbare og glemte familiehistorier. 

Jeg liker å gå rundt i Gamlebyen enten det myldrer av folk, eller på dager som idag, stille og rolig. Her finner du nisjebutikker og mange koselige kafeer og spisesteder. 
Hver lørdag fra vår til høst er det privatpersoner som preger Torvet her. Da selges det alt mulig av både brukte og antikke gjenstander.

Jeg tusler forbi Mormors kafé og videre nedover mot Voldporten som er en av Fredrikstad festnings porter. Grunnvollen ble lagt i 1664 og den ble endelig oppført i 1695. Porten befinner seg på festningens østside og var i tidligere tider hovedinngang fra landsiden.

Gamlebyen har egen kirke så klart. Her er det blant annet mange fine konserter, til glede for almenheten.

Her finner du kunstgallerier, og som nevnt tidligere, mange koselige spisesteder. Det er så mye fint å se på i Gamlebyen at det er lurt å legge inn noen timer når du skal på besøk hit. Her er det bare å suge til seg av byens arv

Kongens torv med statuen av Kong Fredrik II. Det er på dette torvet at det er yrende liv av salgs- og kjøpelystne mennesker hver lørdag fra vår til høst.

På turen med byfergen fra Gamlebyen til Fredrikstad by passerer vi det moderne Litteraturhuset som ligger tett opp til gammel bebyggelse. Gammelt og nytt, hånd i hånd altså.
Plankebærær’n, selve symbolet på Fredrikstad, plankebyen, står rakrygget på Stortorvet. Sentrum bærer idag preg av å være i en formidabel utvikling. Her finner du klesbutikker for enhver smak, både nisje- og kjedebutikker, bokhandler, interiørbutikker, kafeer, blomsterbutikker og eiendomsmeglere (jada, jeg er eiendomsmegler) i tillegg til annen næringsvirksomhet. 
Hvis jeg skal gi deg et råd når du rusler gjennom bygatene så må det være at du ikke glemmer å ta med alt som finnes i sidegatene. Her er det ikke bare Nygårdsgaten som gjelder for å si det sånn.
Jeg har lyst til å gi deg et lite resymé av hva juryen la til grunn for å velge Fredrikstad som Norges mest attraktive by :
  • Fredrikstad utmerker seg på områder som andre byer og tettsteder kan la seg inspirere av, er juryens begrunnelse for å gi byen Statens pris for attraktiv by.
  • Byen viser vilje til å ta i bruk ny kunnskap, metoder og verktøy for å fremme byens utvikling, mener juryen, som er oppnevnt av Kommunal- og moderniseringsdepartementet.
  • Juryen lar seg imponere av kommunens arbeid for tilretteleggelse for sykling og andre kollektivtilbud. Blant annet applauderes vedtaket om å gjøre fergen over Glomma gratis.
Fredrikstad-marka ligger der med turmuligheter for store og små. Et deilig friluftsområde med utrolig variert løypenett, sommer som vinter.  Så hvis du vil ha deg en joggetur eller rett og slett bare ønsker å gå i sakte tempo gjennom naturbarneløypen med mange, flotte dyr, utskåret i tre, så ligger denne fine muligheten i kort avstand fra sentrum.

Puhhh! Nå er du vel like sliten som meg tenker jeg, og trenger en pustepause i en av byens mangfoldige restauranter og kafeer, her eksemplifisert ved Restaurant Slippen (rett over gangbrua på Kråkerøy), Kafé Øks på Cicignon (fantastisk beliggende med en park på utsiden og med utsikt over til Gamlebyen) samt Kaffebrenneriet hvor jeg inntok dagens lunsj etter vandreturen min rundt i Norges mest attraktive by.
Gratulerer med 450 år til alle og til de som daglig står på for at byen skal være i utvikling og vekst til beste for oss som bor her og til deg som ønsker å være i Fredrikstad som besøkende/turist.

Kilder:

Her kan du se mine tidligere bloggposter om når jeg er på rusleturer gjennom Fredrikstad og Gamlebyen:

Du kan få e-post ved hver ny bloggpost fra Urbantoglandlig ved å legge inn e-postadressen din under ‘Abonner’ øverst på siden.
Synes du innholdet i denne bloggposten er fint/interessant, så er det bare hyggelig dersom du deler det med dine venner
.

Ingen kommentarer. Bli den første til å legge igjen en kommentar

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: