4 DestinasjonerI ,

Slippen – beste fiske-/skalldyrsrestaurant i Norge

Forrett - Slippen

Jeg tar ikke munnen for full, det er nemlig slik at Restaurant Slippen nylig fikk utmerkelsen «Beste fiske- og skalldyrsrestaurant i Norge» Det kan vi vel feire litt vel?

Her viser jeg noen av rettene som Slippen er kjent for

Slippen med sin historieballast og som ligger og duppær i ælva, det er Fredrikstad det. Når jeg i tillegg i følge en jury, utnevnt av staten, bor i Norges mest attraktive by, så er det vel lov til å fortelle litt ubeskjedent om vårt besøk på Restaurant Slippen en fredagskveld i mai.

//Annonse

Det er ikke første gang at #plankebyjentene er rundt i byen og ser seg om og tester smaksløkene, og denne fredagen tok vi inn på Restaurant Slippen på Kråkerøy for å nyte en treretters middag. Dette herlige stedet hvor historien knasær i veggane og ælva duvær i strie strømmer på utsida.

Forretten som jeg valgte var Pata-Negra-skinke med asparges, hollandaise, sherry og surdeigkrisp. Ser fristende ut, ikke sant?

Kollasj Slippen

Vi er slett ikke alene om å smake oss inn i en dekorativt dandert og variert meny. Stedet syder av liv, noe vi liker å være en del av.

Fiskerett - Slippen 2

Slippen har ikke alltid vært restaurant

I dette området ble det i tidligere tider bakt skonrokker til seilskutene, lagret isblokker, reparert fiskebåter og produsert snekkemotorer, men idag er det #plankebyjentenes smaksløker som er i fokus.

To middagsretter som består av henholdsvis pannestekt Lange m/smørsaus/krabbe og tomat, potetpurè og smørdampet nykål og skinnstekt røye med brunet smør, rømme og persille, lun potetsalat med fennikel og reddik.

Fiskerett - Slippen 1

 

Dessert - Slippen

 

Dessert som trigger smaksløkene

En av dessertene som ble inntatt besto av lakris pannacotta m/melkesorbet og havtornsaus/tindved, toppet med lakris crumble. Nok en gang har vi smakt oss gjennom de deiligste retter du kan tenke deg. Jeg trenger sikkert ikke å fortelle deg at på Restaurant Slippen spiser vi både med øyne og gane. Det er så utrolig utsøkt.

Her har jeg hatt samling med tidligere meglerkollegaer fra Oslo, feiret fødselsdager i tillegg til helt vanlige middagsbesøk, og jeg går aldri skuffet fra Slippen.

Kollasj interiør Slippen

 

Vi suger til oss av de små pittoreske innslagene av forgangen tid rundt i det rustikke lokalet mens praten går livlig mellom oss tre venninnene, på Instagram kjent som #plankebyjentene.

Kollasj utenfor Slippen

Jeg har jaddenimeg ikke angret en dag på at jeg flyttet tilbake til Fredrikstad (min barndomsby) i 2007 etter at jeg hadde bodd i Osloområdet og i Kristiansand i tilsammen 40 år.

Byfergen og Slippen sett fra bysiden

 

Fredrikstad – den mest attraktive byen i Norge

Jeg må si at det svinger rundt byen vår Fredrikstad for tiden. Juryen, som er oppnevnt av Kommunal- og moderniseringsdepartementet har i 2017 utnevnt Fredrikstad som den mest attraktive byen i Norge.

En av grunnene til utnevnelsenen er:

 • at Fredrikstad viser vilje til å ta i bruk ny kunnskap, metoder og verktøy for å fremme byens utvikling.
 • Blant annet applauderes vedtaket om å gjøre fergen som binder byen sammen, gratis. Siden 2014 har antall reisende økt fra 300.000 til 1,25 millioner i året
 • Slippen før og nå: Her har det blitt bakt skonrokker til seilskutene, lagret isblokker, reparert fiskebåter og produsert snekkemotorer.
 • Nå har elvebredden ved Bjølstad fått navnet Kulturbrygga og skal levere kunst, underholdning og matopplevelser!
 • På tross av både skonrokbakeri og fødested for FM-motorene, er Slippen mest kjent som “Bertelsen-slippen”. Den æren skal tilskrives Jacob Bertelsen. I 1921 kjøpte han det gamle verkstedet og startet vedlikeholds- og reparasjonsverksted for småbåtflåten. Blant de seks ansatte fant man også de fire sønnene til Bertelsen selv. Tross ulike eiere, har slippen aldri hatt noe annet navn enn Bertelsenslippen på folkemunne.
 • Slippdriften holdt det gående helt opp til 2010 da FM Eiendom kjøpte opp det gamle verkstedet og bygget det om til restaurant og musikkscene.

Besøket er gjort i samarbeid med Restaurant Slippen.

4 Kommentarer

 • Svar
  Laila MA - Rundt Ekvator
  3. februar 2018 at 06:48

  Maten så helt herlig ut 🙂 Liker forøvrig godt både Fredrikstad, Kråkerøy og Hvaler 🙂

  • Svar
   Mette Gry Larsen
   3. februar 2018 at 13:56

   Så hyggelig Laila. Du får si et pip neste gang du besøker byen da 🙂

 • Svar
  Et bilde av gangen
  4. februar 2018 at 11:50

  Nam nam! Dette ser fantastisk godt ut. Jeg liker også Østfold og Fredrikstad veldig godt, Jeg har jo bodd i Moss i mine yngre dager, på 80 tallet – ungdomsskoletiden, og må vel si at Østfold har en spesiell plass i mitt hjerte. Folk er trivelige og liketil, liker naturen der og veldig trivelige byer! 🙂
  Takk for at du deler! (ps i går spiste vi fiskesuppe her hjemme med ørret, kamskjell, reker m.m…. jeg bakte grissini til! Var så godt!)

  • Svar
   Mette Gry Larsen
   4. februar 2018 at 19:21

   Herlig. Den fiskesuppen kunne jeg godt ha spist kjenner jeg 🙂 Da heier vi på Østfold sammen 🙂

  Legg inn en kommentar

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

  %d bloggere liker dette: