4 DestinasjonerI ,

Bursdagsbarnet Fredrikstad er Norges mest attraktive by

Byferga og Biblioteket, Fredrikstad

Fredrikstad er Norges mest attraktive by: Du forstår sikkert at jeg vil feire Fredrikstads bursdag i 2017 samt Statens pris, med å vandre en tur rundt i hjembyen min en vakker sensommerdag. Det skulle bare mangle om jeg ikke skulle gjøre litt stas på bursdagsbarnet.

Jeg har bodd utenbys i så mange år, så jeg vet å sette pris på alt som skjer her i Fredrikstad, byen jeg vil bo i, resten av mitt liv. Det starter med at jeg går ned bakken til Smertu på Kråkerøy for å ta gratis byferge over til Gamlebyen.

Mens jeg står og venter på byferga, så tar jeg like godt en titt over Vesterelva til et av byens signalbygg; Fredrikstad bibliotek.

Stedet som er hyppig besøkt av leselystne idag som i tidligere tider, da pappa’n min stadig var innom for å låne bøker. Han elsket å lese og tilegne seg ny kunnskap. Hva var vel mer naturlig enn å starte på biblioteket for å tilfredsstille kunnskapshungeren? Og da han var barn (f.1927) var jo biblioteket en nyvinning i bybildet.

Norges mest attraktive by - Fredrikstad. Båter på Isegran, Kråkerøy,

Isegran på Kråkerøy i Fredrikstad

Vel ombord så passerer vi de flotte trebåtene på Isegran på Kråkerøy – med 750 års levende maritim historie.

I dag er Isegran en levende kulturpark og et senter for formidling av tradisjoner, historie og opplevelser. Båter blir restaurert i de samme bygningene de engang ble bygget i. Isegrans unike historie blir videreført i en grønn oase midt i skjæringspunktet mellom by og elv.

Norges mest attraktive by - Fredrikstad - Gamlebyen sett fra byferga

Så klart jeg vil vise deg Gamlebyen i Norges mest attraktive by – Fredrikstad

Det er klart jeg er stolt over å bo nær Gamlebyen som er viden kjent, ikke minst fordi den er Nord-Europas best bevarte festningsby. Jeg stiger i land og begir meg på en aldri så liten rusletur blant gamle hus og bygninger, kanoner og vollær (vollene rundt det som er det opprinnelige Fredrikstad).

Nærbilde av en gammel bolig i Gamlebyen, Fredrikstad

Mens vi rusler rundt i Gamlebyen, kan vi godt fabulere over hva et gammelt hus innehar av skjulte, åpenbare og glemte familiehistorier.

Gatelangs i Gamlebyen, Fredrikstad

Jeg liker å gå rundt i Gamlebyen enten det myldrer av folk, eller på dager som idag, stille og rolig. Her finner du nisjebutikker og mange koselige kafeer og spisesteder.
Hver lørdag fra vår til høst er det privatpersoner som preger Torvet her. Da selges det alt mulig av både brukte og antikke gjenstander.

Norges mest attraktive by - Fredrikstad - Kollasj - severdigheter i Gamlebyen

Jeg tusler forbi Mormors kafé og videre nedover mot Voldporten som er en av Fredrikstad festnings porter. Grunnvollen ble lagt i 1664 og den ble endelig oppført i 1695. Porten befinner seg på festningens østside og var i tidligere tider hovedinngang fra landsiden.

Verneverdige leiligheter i Gamlebyen, Fredrikstad

Les gjerne: En duft av kulinarisk Frankrike på Kafé Øks, Fredrikstad

Kollasj, Gamlebyen, Fredrikstad

Gamlebyen har egen kirke så klart. Her er det blant annet mange fine konserter, til glede for almenheten.

Kollasje kafé og kunstutstilling, Gamlebyen, Fredrikstad

Her finner du kunstgallerier, og som nevnt tidligere, mange koselige spisesteder. Det er så mye fint å se på i Gamlebyen at det er lurt å legge inn noen timer når du skal på besøk hit. Her er det bare å suge til seg av byens arv.

Torvet i Gamlebyen, fredrikstad

Kongens torv med statuen av Kong Fredrik II. Det er på dette torvet at det er yrende liv av salgs- og kjøpelystne mennesker hver lørdag fra vår til høst.

Norges mest attraktive by - Fredrikstad - Gangbrua sett fra byferga

Byfergen I norges mest attraktive by – Fredrikstad er gratis

…passerer vi det moderne Litteraturhuset som ligger tett opp til gammel bebyggelse. Gammelt og nytt, hånd i hånd altså.

Glimt av Fredrikstadbrua
Et glimt av Fredrikstadbrua fra Cicignon

Les gjerne: Vaterland, en sjarmerende trehusklynge ved Gamlebyen

Kollasj fra sentrum av Fredrikstad

Plankebærær’n, selve symbolet på Fredrikstad, plankebyen, står rakrygget på Stortorvet. Sentrum bærer idag preg av å være i en formidabel utvikling. Her finner du klesbutikker for enhver smak, både nisje- og kjedebutikker, bokhandler, interiørbutikker, kafeer, blomsterbutikker og eiendomsmeglere (jada, jeg er eiendomsmegler) i tillegg til annen næringsvirksomhet.

Hvis jeg skal gi deg et råd når du rusler gjennom bygatene så må det være at du ikke glemmer å ta med alt som finnes i sidegatene. Her er det ikke bare Nygårdsgata som gjelder for å si det sånn.

Les gjerne: Restaurant Slippen – beste fiske-/skalldyrsrestaurant i Norge

Hvorfor ble Fredrikstad valgt til Norges mest attraktive by?

Her får du et lite resymé av hva juryen la til grunn for å velge Fredrikstad som Norges mest attraktive by :

 • Fredrikstad utmerker seg på områder som andre byer og tettsteder kan la seg inspirere av, er juryens begrunnelse for å gi byen Statens pris for attraktiv by.
 • Byen viser vilje til å ta i bruk ny kunnskap, metoder og verktøy for å fremme byens utvikling, mener juryen, som er oppnevnt av Kommunal- og moderniseringsdepartementet.
 • Juryen lar seg imponere av kommunens arbeid for tilretteleggelse for sykling og andre kollektivtilbud. Blant annet applauderes vedtaket om å gjøre fergen over Glomma gratis.
Norges mest attraktive by - Fredrikstad - Kollasj fra Fredrikstadmarka

Fredrikstad-marka ligger der med turmuligheter for store og små. Et deilig friluftsområde med utrolig variert løypenett, sommer som vinter. Så hvis du vil ha deg en joggetur eller rett og slett bare ønsker å gå i sakte tempo gjennom naturbarneløypen med mange, flotte dyr, utskåret i tre, så ligger denne fine muligheten i kort avstand fra sentrum.

Kollasj fra spisesteder i Fredrikstad

Puhhh! Nå er du vel like sliten som meg tenker jeg, og trenger en pustepause i en av byens mangfoldige restauranter og kafeer, her eksemplifisert ved Restaurant Slippen (rett over gangbrua på Kråkerøy), Kafé Øks på Cicignon (fantastisk beliggende med en park på utsiden og med utsikt over til Gamlebyen) samt Kaffebrenneriet hvor jeg inntok dagens lunsj etter vandreturen min rundt i Norges mest attraktive by.

Gratulerer med 450 år til alle og til de som daglig står på for at byen skal være i utvikling og vekst til beste for oss som bor her og til deg som ønsker å være i Fredrikstad som besøkende/turist.

Kilder:

4 Kommentarer

 • Svar
  Desirée travels
  24. juni 2020 at 09:05

  Fredrikstad er definitivt en av mine favorittbyen i Norge – og spesielt gamlebyen er «ille koselig». 😀 Spesielt på sommeren elsker jeg å bare tusle gjennom gatene, og se på hus og folk. Flott innlegg!

  • Svar
   Mette Gry Larsen
   24. juni 2020 at 13:37

   Takk skal du ha! Skjønner godt at du liger deg i fredrikstad! Ikke rart at jeg er så fornøyd med å ha flyttet tilbake til min barndoms by kanskje?

 • Svar
  Leah
  22. mai 2023 at 17:50

  Jeg er ikke kjent i Fredrikstad. Vet bare at gamlebyen er fin. Er det andre koselige steder utenfor Fredrikstad sentrum du kan anbefale å besøke og bo?

 • Legg inn en kommentar

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

  %d bloggere liker dette: