2 DestinasjonerI , , ,

Vinstervatn byr på vakker natur og beitende dyr

Vinstervatn byr på vakker natur og beitende dyr - Utsikten fra Rjupa

Vinstervatn byr på vakker natur: Flere ganger har vi stoppet på Rjupa for å se Vinstervatn strekke seg ut langs Jotunheimvegen og ønsket at vi hadde satt av tid til å utforske dette vakre området.

Endelig kom dagen hvor vi (les jeg) hadde behov for et lett tilgjengelig naturområde for kun å nyte klar fjellluft og oppleve den vakre naturen i lett tilgjengelig terreng og med levende stølsgrender og beitende kyr og geiter.

Det er mulig det er nostalgien som spiller meg et puss. Jeg minnes selvfølgelig alle sommerferiene hvor familien vår fartet land og strand rundt for å oppleve nye steder med den naturen som Norge er så rikt velsignet med.

BITIHORN 1607 MOH: I denne artikkelen ser du porten til Jotunheimen badet i sol. Kan det være en tur som passer for deg?

Det var den gang suvernirbutikkene lå tett og det alltid var satt av penger til å kjøpe sommerminner slik som en bitteliten kniv i slire (helt ubrukelig selvfølgelig) en seleskinnsportemoné eller en nøkkelring med stedsnavnet innprentet. Ikke spør hvor gammel jeg er nå, hehe.

På disse turene hadde vi medbragt røde pass hvor vi fikk stempel hver gang vi var innom en Shellstasjon (pappa’n min jobbet i Shell må vite). Sånt var såpass stas at det sitter godt plantet i minnebarken fremdeles.

At Vinstervatn byr på vakker natur er hevet over enhver tvil

Gjennom bommen til Jotunheimvegen bar det for oss denne dagen og endelig kunne vi se Vinstervatn og stølsgrendene på nært hold. Den sommeråpne fjellveien som går fra Bygdin til Skåbu strekker seg gjennom 45 km. For oss skulle det imidlertid være en avslappende tur i forhold til høydemetere. Noe vi til fulle fikk erfare. Vi var altså ikke på gjennomfart denne dagen.

Vi stoppet ved Haugseter Fjellstue som ligger ca. 12 km innover fra bommen ved Bygdin. Vi ruslet rundt på tunet og ned til vannet. Her lå det småbåter og ventet på gjester som kunne tenke seg å prøve fiskelykken.

Haugseter Gård er kjent for mange turister og spesielt for dem som synes det er greit at agregatet for lys slukkes klokken ti om kvelden. Slik at alle som overnatter her må tenne talglysene og nyte den himmelvide naturen rundt Vinstervann, også nattestid i dunkel belysning. Gjerne i telt. Ellers byr gården på mat, overnatting og aktiviteter som blant annet fiske.

SYNSHORN 1475 MOH: Det kan være et fint turalternativ blant annet om du har barn som ønsker å prøve seg på en topptur.

Vinstervatn byr på vakker natur og beitende dyr - Varden på første avsats

Vår tur besto i å parkere på en plass langs veien, ikke langt fra Haugseter Gård. Herfra ruslet vi oppover i høyden til den første varden. Der tok jeg meg en pause for å nyte utsikten og naturen rundt.

Tor på tur nedover fra fjelltur langs Vinstervatn

Tor ruslet en ekstra tur til neste platå for å se hvordan turstiene fortsetter naturvennlig innover fjellheimen. Det blr dog ingen tur innover i fjellheimen denne dagen. Konepone trengte nemlig et lettere turalternativ etter toppturen til Bitihorn dagen før.

Det var fra plassen ved varden som du ser over her at Tor fikk øye på to idylliske vann hvor han umiddelbart planla at vi skulle nyte matpakken ved et av dem.

Vinstervatn byr på vakker natur og beitende dyr - vannet vi rastet ved
Det er god hvile å få ved et lite tjern
Ved dette vannet var det tid for en rast

Som tenkt, så gjort. Er det ikke vakkert her? Vi var helt alene og nøt selvfølgelig matpakke, bær, frukt og kaffe i dette naturskjønne området. Snakk om å få påfyll til minneboken!

Vinstervatn byr på mer enn vakker natur og beitende dyr

Vinstervatn er viden kjent for å være et utmerket fiskevann. Noen har visket meg i øret at her kan du til og med få stor ørret på over kiloen. Jeg har ikke testet ut det altså, så det får være opp til deg og eventuelt prøve det ut selv. Fiskekort kan du bestille her via Øystre Slidre statsalmenning.

Meld deg gjerne inn i e-postklubben min for reisetips! Lettvinn måte å holde seg oppdatert på alle mine reiseskildringer og -tips i inn- og utland med og uten Hjalmar-bobil. Du finner skjemaet på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!!

Øystre Slidre fjellstyre om Vinstervatn:

«Det er lange tradisjoner for å utnytte fiskeressursene i Vinstre, som fra gammel tid både har vært ei viktig transportåre og matkammer for budeiene som lå på stølene med buskapen hele sommeren. Jotunheimvegen ble laget i forbindelse med regulering av vatnet i 1950-årene. Vinstre er fortsatt et viktig fiskevann for lokalbefolkningen, og har også de seinere årene blitt mer populært for tilreisende dorgefiskere som har med egne båter.»

Langs Vinstervatn i bil, på sykkel eller på ski

Det er selvfølgelig opp til den enkelte hvilken farkost man vil bruke. Jeg vil likevel slå et slag for sykkeltur langs Vinstervatn. Spesielt hvis du har barn med på turen. Det er av flere grunner, slik som:

 • Det er langstrakt og slakt med tanke på oppover og nedoverbakker
 • Flere av de vakre stølene er fortsatt i drift så sannsynligheten for å treffe både beitende kyr og geiter er stor. Da vi var barn hadde vi av og til med tobakk for å mate geitene. Den tid tror jeg er forbi med tanke på advarslene som står oppført på dagens tobakkspakker, kremt.
 • Du kommer til å sykle gjennom flere sjarmerende stølsgrender med en idyllisk beliggenhet.
 • Her kan du fortelle barna historier fra tider da ingen hadde strøm, noe som fortsatt er tilfelle i dette området.
 • Om vinteren er det flotte turmuligheter fra Beitostølen. Her kan du ha Garli som utgangspunkt, gå Vinsterrunden og komme tilbake mot Beitostølen og Garli. Rød 1 skiløype, 15 km. Beregnet tid, 2 timer.
Vinstervatn byr på vakker natur og beitende dyr - Utsikt fra en fjelltur i området

Hvordan kommer du deg til Vinstervann?

Sommerveien langs Vinstervatn går fra Bygdin og over til Skåbu i Gudbrandsdalen. Den tar av fra Valdresflyvegen (FV51) litt nord for Bygdin Fjellhotell (når du kommer fra Beitostølen). Det er en stor parkeringsplass rett før bommen (i tilfelle du ønsker å bruke sykkel som fremkomstmiddel).

NORGESFERIE – BILDER, TIPS, RÅD! Det er den voksende Facebookgruppen hvor du enkelt deler bilder, får og gir svar på reiserelaterte spørsmål i Norge. Meld deg gjerne inn her.

Sider du kan ha nytte av å titte innom

TAKK FOR AT DU LESER REISEBLOGGEN URBANTOGLANDLIG! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.

2 Kommentarer

 • Svar
  Rundt Ekvator
  26. september 2020 at 09:11

  Godt tips og fint skildret. Flotte bilder har du tatt også 🙂
  Valdres har så mye å by på. Jeg er ikke så mye på Beitostølen lenger, men skal ha dette stedet i bakholdet 🙂

  • Svar
   Mette Gry Larsen
   4. oktober 2020 at 12:50

   Takk for din fine omtale. Ja, det er mye rundt Beitostølen som tåler å vendes tilbake til 🙂

  Legg inn en kommentar

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

  %d bloggere liker dette: