DestinasjonerI , ,

Synshorn 1475 MOH – Jotunheimen, en vakker høstdag

Synshorn 1475 MOH - Jotunheimen, en vakker høstdag, Utsikt over Fagerdalstjernet - IMG_4030 (2)

Vi har gjort noen forsøk på å komme til Synshorn i Jotunheimen tidligere også, men du vet det derre med været, det må være klarvær og opphold. Endelig lyktes vi!!

Synshorn rager ikke blant de høyeste toppene, men det kan jeg love deg ikke står i mitt fokus. Utsikten derimot, sitter langt framme i pannelappen. En eiendomsmegler vil alltid være opptatt av beliggenhet, og utsikt i særdeleshet. Skjønner?

Panoramautsikt er et ord jeg har hatt i mitt vokabular siden jeg startet i eiendomsmeglerbransjen for maaange år siden. Og når det gjelder 360 graders utsikt er jeg solgt. Det er bare å kjenne vinden suse rundt ørene og nyte synet du har på toppen av Synshorn.

Blir du med meg på topptur til Synshorn i Jotunheimen?

Jeg håper du vil være med meg fra Fagerstrand ved Bygdin og til topps på Synshødn som det står så fint på skiltet der turen starter. Allerede ved å lese stedsnavnet på den vakre dialekten blir jeg mo i knærne, så hvordan skal det da gå med knærne når jeg starter på den bratteste delen, mon tro? (smiler)

Synshorn 1475 MOH - Jotunheimen, en vakker dag i høstferien - på vei oppover den bratteste første delen fra Bygdin IMG_3982 (2)

FØLG REISEBLOGGEN URBANT OG LANDLIG PÅ FACEBOOK – Du vil få se bilder og lese om gode reiseopplevelser vi gjør urbant og landlig, høyt og lavt, både i inn- og utland. Se oss på bilferier og fjellturer med og uten ski på beina. Tips til deilige matopplevelser og spesielle overnattingssteder m.m. er også ting jeg skriver om

Av helsemessige grunner er jeg ikke i topp form. Det vil kort sagt si at jeg tapper energi samme hva jeg gjør og uansett hvor fint jeg synes ting og tang er. Så når jeg klarer dette er det med visshet om at jeg kan bruke de neste dagene til å restituere meg (det tar tid kan jeg fortelle deg). I tillegg har jeg hatt en hviledag i forkant.

Dette forteller jeg for å gi mange et håp om at det går an å komme seg ut i friluft og sette sine egne grenser for hva som er mulig. Det er om og gjøre å ikke sammenligne seg med andre.

Synshorn 1475 MOH - Jotunheimen, en vakker dag i høstferien - her går du over for å følge stien videre mot toppen IMG_3987 (2)

Når du kommer til toppen av det som er omtalt som det bratteste stykket på denne turen, krysser du bekken akkurat her. Jeg vet at andre har gått for langt innover i dalen før de har tenkt på å krysse bekken, og har måttet snu og gå tilbake hit.

Herfra er det merket svakt med rødt helt opp til toppen

Da vi kom nesten til topps styrte vi utenom løypen og til venstre. Det hadde nemlig regnet mye dagene forut, så det så litt vågalt ut å gå rett opp fjellet. Til venstre er det en behagelig og trygg skogsbunn å gå i. Det var også i dette området vi fant et lunt sted og en flat stein å sitte på når vi inntok medbragt matpakke etter at vi hadde besteget toppen.

Jeg skulle gjerne ha posert på disse steinene, men med krystaller på vidvanke så ville det ha vært en risikabel øvelse for meg, haha!

NORGESFERIE – BILDER, TIPS, RÅD! Det er Facebookgruppen hvor du enkelt deler bilder, får og gir svar på reiserelaterte spørsmål i Norge. Meld deg gjerne inn her.

Synshorn 1475 MOH - Jotunheimen, en vakker dag i høstferien - endelig på toppen IMG_3994 (2)
Endelig på toppen av Synshorn.

Så snart vi begynte på vår ferd oppover lengre enn langt, så økte også utsikten. Vi la selvfølgelig inn noen korte pauser for å nyte utsikten samt trekke pusten dypt og herlig. Jeg kommer tilbake til mer utsikt når vi, etter en deilig matpause i solen rett nedenfor toppen av fjellet, begynte på turen nedover tilbake til Bygdin. Men mest av alt har jeg lyst til å vise deg den enorme utsikten vi fikk i belønning for å ha kommet til toppen av Synshorn. Juhu!!

Synshorn 1475 MOH - Jotunheimen, en vakker dag i høstferien - ikke rart Tor og jeg er glade, på toppen IMG_3996
Turtelduene på fjelltur

Som du sikkert kan forstå av det jeg har skrevet tidligere, var jeg så utrolig fornøyd og glad for å ha nådd toppen av Synshorn.

Jeg kan tenke meg at det er fåtallet som samler på 2000 meters fjell-toppturer. Dette her er imidlertid en familievennlig tur som kan være en god start for et barn og en begynnelse på et livslangt friluftsliv. Turaktiviteter som kan handle om flere ting, slik som mestring, godfølelse, kakao og kvikklunsj. Og det burde være godt nok, ikke sant?

Utsikt fra Synshorn mot Fagerdalstjernet IMG_4023 (2)
Utsikt fra Synshorn mot Fagerdalstjernet
Utsikt fra Synshorn mot Vinstervann og Skaget bak til venstre IMG_3998 (2)
Her er den storslagne utsikten over Vinstervann. Bak til venstre ser du Skaget
Det var en god del folk på toppen sv Synshorn
Nederst til høyre ser du Rasletinden

Via Ferrata er en mulighet oppover Synshorn

Vi var ikke alene på toppen må du tro. Det var flere familier på tur, bikkjer og en og annen sprettende og hoppende mosjonist.

Synshorn 1475 MOH - Jotunheimen, tre jenter som er glaed etter å ha klatret Via Ferrata IMG_4015 (2)
Anette Bø Utheim, Hilde Sofienlund og Nina Stensby Søhoel fornøyde etter turen Via Ferrata

I tillegg traff vi på disse tre, hvorav to av dem testet ut Via Ferrata for første gang. Tenke seg til å gå, samt henge og dingle i bratteste fjellsiden. Er det noe du kunne tenke deg?

Utsikt over innsjoen Bygdin. Til vesntre skimtes Bitihorn IMG_4047 (2)

På veien ned fra Synshorn mot Bygdin er det flere fantastiske utsiktpunkter, det er bare å stoppe opp og nyte. Med fine høstfarger og panoramautsikt over innsjøen Bygdin og Bitihorn til venstre i bildet, var det duket for høstens mange utsiktsmuligheter og oversikt over flere topper i Jotunheimen.

Jeg kjenner på en enorm glede og møre bein etter denne turen. Og takknemlig for at været var så bra.

Synshorn sett nede fra Bygdin IMG_4049 (2)
Synshorn sett fra Fagerstrand nær innsjøen Bygdin

La deg inspirere av bilder fra reisebloggeren i Favorittreiser dersom du ønsker å holde deg på tilrettlagte grusveier langs Bygdin.

Kollasj av Synshorn og området rundt Fagerstrand ved Bygdin

Så er det eiendomsmegleren, som ikke kan kan gå forbi sånne rustikke og værbitte bygg uten å fotografere dem. Men prisvurderinger driver jeg ikke med på fjellturen altså 🙂

Et bilde av den nusselige MB Bitihorn som ligger i Bygdin klar for opptak for vinteren IMG_4054 (2)

Jeg kunne selvfølgelig ikke gå tilbake til bilen uten å rusle bortom MB Bitihorn. Den er jo så utrolig søt. Dessuten er den bygget på Glommen Mek. Verksted på Kråkerøy der jeg kommer fra og bor. Som om det ikke er nok så har flere i slekten jobbet ved dette verkstedet.

TURTIPS! Vi tok turen med MB Bitihorn en gang vi skulle gå fra Torfinnsbu til Bygdin – se mer om den turen her

Et annet år har Tor og jeg planer om å ta turen med MB Bitihorn inn til Eidsbugarden for å rusle rundt i fjellheimen. Der har vi nemlig aldri vært, så det kan være noe å se fram til.

Takk for at du ble meg på denne fine fjellturen i tekst og bilder.

TURTIPS! Hvis du ønsker deg flere turforslag og høstlige farger, kan du være med på noen topper rundt Beitostølen her

Info om Synshorn

  • Den står omtalt som en kort og enkel tur, egnet for de fleste
  • Ca. 2 timer opp og ned fra Bygdin. Vi brukte 3 timer inkludert matpause
  • 4 km og 400 høydemeter fra Fagerstrand ved Bygdin
  • Du kan også komme deg til Synshorn Via Ferrata, gjennom guidet tur. Via Ferrata Synshorn er et tilbud som ble etablert sommeren 2015 som et samarbeid mellom Grønolen Fjellgard, Sporten Beitostølen, Beitostølen Camping og Bygdinstøga.

Atkomst til toppen av fjellet

  • Når du kjører forbi Bygdin Fjellhotell mot Valdresflya, kan du ikke unngå å se karakterfjellet Synshorn som ruver midt i mot deg.
  • Ved Fagerstrand, rett bortenfor Bygdin Fjellhotell og like innunder fjellet, er det parkeringsmuligheter mot avgift.
  • Stien begynner like til venstre for bekken som kommer ned fra Heimre Fagerdalen. Stien snor seg bratt opp til toppen av bekkefaret. Her er det en steinlagt overgang i bekken som du krysser.
  • På andre siden av bekken deler stien seg. Ruta mot Synshorn dreier til høyre opp fjellsiden mot toppen. Det er jevn og bratt stigning hele veien frem til du omsider står på toppen.
  • Du kan også komme deg til toppen via Synshorn Via ferrata, gjennom guidet tur.

TAKK FOR AT DU LESER REISEBLOGGEN URBANTOGLANDLIG! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med andre reiseentusiaster.

%d bloggere liker dette: