0 DestinasjonerI , ,

Bitihorn 1607 MOH – porten til Jotunheimen badet i sol

Bitihorn 1607 MOH – porten til Jotunheimen mot Bygdin

Tor og jeg hadde lenge hatt Bitihorn 1607 MOH – porten til Jotunheimen – som en ønskefjelltopp å bestige. Tor har vært der flere ganger, men for meg skulle det bli en helt ny toppmestring og et vidunderlig skue som jeg tar med meg i minneboken over fjellturer rundt Beitostølen. Fjellandsbyen som har alt du kan drømme om.

//Pressetur

Bitihorn 1607 MOH – porten til Jotunheimen
Bitihorn 1607 MOH – porten til Jotunheimen

Sommerværet møtte oss med sol fra skyfri himmel og det kunne ikke være en bedre start for en fjelltur. Det første skuet som møter oss når vi passerer Garli, er forsiden av Bitihorn. Selve signalfjellet og en fast del av logoen til Beitostølen Resort.

Vi hadde kledd oss i sommerklær med T-skjorte og shorts. Jeg nyter antrekket, spesielt fordi jeg aldri har gått på topptur rundt Beitostølen på sommeren, det vil si i august. Noe som helt klart ga mersmak.

Sekken hadde Tor (som alltid) pakket med ekstra vindtette jakker og bukser. Nisten var selvfølgelig også med. Hva er vel bedre enn å spise matpakken og ta en kopp kaffe eller te ute i det fri?

Terrenget starter med akkurat passe stigning

Fra parkeringsplassen går vi i deilig terreng med en akkurat passe stigning for en god start på toppturen. Blant flora i flere farger stiger det sakte og sikkert oppover med god utsikt mot Bygdin, Synshorn og andre vakre fjellformasjoner som Jotunheimen er kjent for. Når vi går gjennom et reingjerde vet vi at vi er på rett vei.

Flott utsikt før den bratteste stigningen til Bitihorn
På turen nyter vi utsikten over Bygdin og fjellene omkring

NORGESFERIE – BILDER, TIPS, RÅD! Det er Facebookgruppen hvor du enkelt deler bilder, får og gir svar på reiserelaterte spørsmål i Norge. Meld deg gjerne inn her.

Herlig flora i den første delen opp og ned av Bitihorn
Vi ser ned for å vite hvor vi kan sette føttene, men også for å se blomsterprakten
Bitihorn 1607 MOH – porten til Jotunheimen - tid for en prat med andre turister på turen

Vi tar oss tid til å stoppe opp for å nyte været og utsikten, og også for å slå av en prat med andre fjellvandrere. Noen passerer oss i fullt driv oppover mot Bitihorn, mens andre avslutter turen før de når toppen og rusler nedover igjen.

Fjellgeit jeg?

Det ville være å ta altfor hardt i og helt misvisende. Men viljen er det ikke noe å si på. Det er fristende kan jeg fortelle deg, når fjellene ligger der, badet i sol og byr på vakker natur, og du samtidig vet at frisk luft er sunt året rundt.

Når turen er stipulert til en gjennomsnittstid fra parkeringsplassen og til topps på 2 timer, er jeg megafornøyd når jeg klarer strabasene på den tiden. JIPPI!

Bitihorn 1607 MOH – porten til Jotunheimen - Varden på Bitihorn
Bitihorn 1607 MOH – porten til Jotunheimen
Bitihorn 1607 MOH – porten til Jotunheimen - Varden fra en annen vinkel
Utsikten er variert og selvfølgelig forskjellig på alle sider av varden

Meld deg gjerne inn i e-postklubben min for reisetips! Lettvinn måte å holde seg oppdatert på alle mine reiseskildringer og -tips i inn- og utland. Du finner skjemaet på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!!

Bitihorn 1607 MOH – porten til Jotunheimen - Utsikt over Vinstervann
Utsikt over det langstrakte landskapet rundt Vinstervann
Bitihorn 1607 MOH – porten til Jotunheimen panoramautsikt i 360 grader
Dreier du mot høyre får utsikten et annet uttrykk
Bitihorn 1607 MOH – porten til Jotunheimen Utsikt fra toppen
…og enda lenger mot høyre. Her ser du lengre enn langt.
Bitihorn 1607 MOH – porten til Jotunheimen - Tor har funnet rasteplassen
En helt grei knaus å sitte på og spise nisten. Og i le for vinden. Ser det ikke flott ut?

Tor finner som vanlig en passende rasteplass i le for vinden. Etter at vi har tatt en del bilder selvfølgelig. Maten smaker som alltid godt ute i frisk luft og vi nyter panoramautsikten attåt.

Her snakker vi 360 graders utsikt! Blir ordløs, så vakkert er det. Jeg har selvfølgelig hørt Tor fortelle fra sine turer til Bitihorn, men det er noe med å kunne oppleve og se det med egne øyne. Nok en opplevelse til minneboken. Jeg kjenner meg velsignet.

Jeg er så stolt over topptur-mestringen. Helt til vi begynner nedstigningen. Det virker brattere enn da vi gikk opp. Det virker mer steinete og ulent. Jeg hører også andre rundt oss som sier det samme. Men nedover går det, dog sakte, med møre bein og faste steg.

Jotunheimen har mer enn én topp å by på

Bitihorn 1607 MOH er et fjell som ligger helt i den sørøstre delen av Jotunheimen. Fjellet er selve inngangsporten til det innholdsrike fjellmassivet i Jotunheimen og ligger på grensen mellom kommunene Vang og Øystre Slidre, begge i Innland.

I Jotunheimen ligger de høyeste fjellene i Nord-Europa, med Galdhøpiggen 2469 MOH og Glittertinden 2457 MOH. Også de atten andre høyeste toppene ligger i dette landskapet.

FLERE TURTIPS I NÆRHETEN AV BEITOSTØLEN! Synshorn 1475 MOH – Jotunheimen, en vakker høstdag. Her ser du bilder og mer info om denne toppturen med Bygdin som utgangspunkt

Nyttig informasjon om toppturen til Bitihorn 1607 MOH

Turen opp til toppen av Bitihorn er en middels krevende topptur med vidstrakt utsikt til Jotunheimen, Bygdin og Torfinnstindene i nordvest, og de slake, skogkledde åsene østover i Valdres. Ikke minst har du en fantastisk utsikt utover det langstrakte Vinstervannet.

Lengde: ca. 4 km en vei
Tidsbruk: ca. 2 timer opp
Stigning: ca. 550 høydemeter
Egnet for barn fra 6-7 år
GPS-koordinater start 32v 489602 6798325
GPS-koordinater topp 32v 489253 6795586

Hvordan kommer du fra Beitostølen til Bitihorn?

  • Følg FV51 fra Beitostølen forbi Båtskaret med Bitihorn på venstre hånd og fortsett i retning Bygdin, ca. 10 km.
  • Her finner du en stor parkeringsplass på venstre side av veien ovenfor ”sameleiren». Parkeringasavgiften kan vippses.
  • Følg den T-merkede stien ca. 1 km innover. Etter passering gjennom reingjerdet dreier stien til venstre mot toppen. (T-ruta fortsetter rett fram mot Yksendalsbu).
  • Det er en tydelig sti uten spesielle vanskeligheter. Storartet utsikt innover Bygdin og Jotunheimen, men også over hele det nordlige Valdres.

Eg er som vel du veit, ein fjellets mann, og derfor dreg til fjells so tidt eg kan, å friska meg på fly og bratte bryn og sjå ikring meg alle store syn.

Aasmund Olavsson Vinje

Bitihorn kan også nås fra framsiden. Dette er en brattere og et luftigere alternativ, men noe kortere. For å gå opp på fremsiden, benytter du parkeringsplass i Båtskaret, ca. 8 km fra Beitostølen sentrum. Deler av denne ruten kan du gå i trapper som sherpaer har lagt.

Hvis du ønsker å være med på aktiviteter rundt Bitihorn vinterstid kan et tips være å holde seg oppdatert eller ta kontakt med Beitoaktiv som du finner her.

Utstyrsbehov til toppturen

  • Gode tursko. Jeg bruker fjellstøvler på slike turer. Synes det er godt med støtte rundt anklene.
  • Vindtett jakke, bukse og lue/pannebånd. I hvertfall i sekken. Det blåser som kjent på toppene.
  • Alltid niste fordi det er så deilig å spise ute i det fri.
  • Vannflaske.

Nettsteder du kan titte innom

Denne turen  er gjort i samarbeid med Beitostølen Resort

Jeg står selvfølgelig helt fritt til å skrive det jeg vil om oppholdet. Det er ikke lagt noen føringer på hvordan artikkelen skal utformes og hva den skal inneholde.

Les om toppturen til Knutshøe fra Reisekick her.

TAKK FOR AT DU LESER REISEBLOGGEN URBANTOGLANDLIG! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med andre reiseentusiaster.

Ingen kommentarer. Bli den første til å legge igjen en kommentar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: