2 DestinasjonerI , ,

Jul i Gamlebyen passer utmerket til en venninnetur

Jul i Gamlebyen passer utmerket til en venninnetur - utenfor Glasshytta med blomsterdekorasjon

Jul i Gamlebyen: Det kan alltid passe med en venninnetur til Gamlebyen, også en hustrig dag i november og desember. Når gatene er pyntet til jul med girlandere og lys, og torget har tent den store julegranen.

Koselige Gamlebyen med sine små butikker, spisesteder og frimarked i brosteinsbelagte gater. Mange kunstnere holder til i denne gamle bydelen i Fredrikstad og det var kunstutstillinger  vi primært kom for å se denne torsdagen. Og så besøke noen av de herlige kafeene da.

Nesodden-venninnene hadde vært tidlig oppe og var sultne allerede ved ankomst. Da startet vi like godt med en deilig lunsj på Mormors kafé. Her får du mye velsmakende på tallerkenen av det du bestiller. Praten oss imellom var godt i gang før maten ble servert. Du kan jo bare tenke deg fire venninner som ikke ser hverandre hver uke (smiler).

Venninnetur til Gamlebyen. En rosa sykkel er pyntet til jul

Når vi ankom Bastion 5, som er kunsternes område, ble vi ønsket velkommen av denne søte rosa sykkelen som absolutt hadde pyntet seg til jul.

FØLG URBANTOGLANDLIG PÅ FACEBOOK HER – Du vil få se bilder og lese om gode reiseopplevelser vi gjør urbant og landlig, høyt og lavt, både i inn- og utland. Se oss på bilferier og fjellturer med og uten ski på beina. Tips til deilige matopplevelser og spesielle overnattingssteder m.m. er også ting jeg skriver om.

Koselig rundt kunstnerområdet Bastionen 5 - en julepyntet kjærre

Frelsesarmeen hadde gjort seg juleklar med mulighet til å gi en julegave til de som trenger det mest. Det å rusle rundt, i skikkelig vinterhabitt, blant de sjarmerende og gamle bygningene i Nord-Europas best bevarte festningsby, ga oss umiddelbart skikkelige julevibber.

Venninnetur til Gamlebyen. Koselig rundt kunstnerområdet Bastionen 5
Venninnetur til Gamlebyen. Her ønskes du velkommen til kunstnernes rike

Å titte i vunduer er så koselig, fra utsiden og inn altså

Jeg er en stor fan av å titte inn i vinduer når mørket faller på. Det gir både jul- og vinterstemning på en gang. Jeg snakker i butikkvinduer, bare så det er sagt.

Det lyser koselig innefra et av galleriene i Gamlebyen

Når det gjelder private boliger, så titter jeg kun fra avstand. Det er ikke sånn at du kan risikere å se nesa mi trykket mot vinduet ditt altså. Selv ikke i de vakreste boligene i Gamlebyen og Vaterland.

Venninnetur til Gamlebyen. To engler i et kunstgalleri.

Her kan du lese og se bilder jeg har tatt i Vaterland, en sjarmerende trehusklynge kun en rusletur fra Gamlebyen sentrum

Venninnetur til Gamlebyen. En engel i et kunstgalleri

Venninnetur til Gamlebyen er alltid en innertier, spør du meg

Her er det alltid noe vakkert å hvile øynene på og uttallige muligheter til et kjøp også. Hele venninnegjengen ble sjarmert i senk av disse vakre englene med smilehull i et av kunstgalleriene i Bastion 5. Har du sett noe så søtt? Det var mye mer å se i galleriene og vi lot oss ikke be to ganger om å nyte alle kunstneriske uttrykk vi enset på denne kunsutsillings-rusleturen vår.

I galleriene sitter kunsterne og arbeider med sine kunstverk, så de er lett tilgjengelige for en prat, noe vi venninnene satte pris på.

NISJEBUTIKKER M.M. I artikkelen min her finner du oversikt over flere nisjebutikker og annet du kan se og oppleve når du tar turen til Gamlebyen i Fredrikstad

Juletreet er pyntet på Gamlebyen Torv
Kongens Torv i Gamlebyen er til tider et stort marked av brukte gjenstander
Kirken i Gamlebyen
Kirken i Gamlebyen er ofte fyllt opp av folk som ønsker seg musikkinnslag
Handlegater med nisjebutikker finner du i Gamlebyen, Fredrikstad
Gamlebyen har flust av nisjebutikker

Når gatene fylles av små og store lørdager og søndager, kommer alle julepyntede torg og gater til sin rett. Da vi var i Gamlebyen en torsdag var det imidlertid stille og rolig i gatene, mens i kafeene var det liv og røre.

Vi rakk en tur innom Magenta også

Etter en deilig lunsj på Mormors kafé, en rusletur rundt i galleriene og noen butikker, var det igjen tid for et avbrekk. Denne gangen ble det kaffe og kake på Magenta, kafeen som ligger i kunstnerkvarteret Bastion 5. Et sted som også brukes til intimkonserter av ymse slag.

Tiden går så utrolig fort i godt lag. Vi er gode til å prate, noe som er så uendelig fint synes jeg. De mellommenneskelige realsjonene som utvikles, du vet.

Venninnetur til Gamlebyen. Ender i vollgraven ved Glasshytta

Vollgravene var ikke frosset igjen, så her svømte, slumret og sov ender i massevis. I seg selv et vakkert skue. Når frosten varer, dekkes vollgravene av is slik at barn og voksne kan danse rundt på skøyter. Det er likevel alltid en åpen råk utenfor Glasshytta, så endene kan svømme rundt der.

Venninnetur i Gamlebyen - Glasshytta
Glasshytta tilbyr håndlaget glass i flere varianter

Gamlebyen har så utrolig mye å by på hele året, den stjerneformete byen som omtales som Nord-Europas best bevarte festningsby.

Glasshytta er viden kjent for sin glasskunst

Her er det også åpent på søndager (i alle fall i desember) hvor barna kan blåse sitt eget glass. Kanskje noe å tenke på for deg og barna/barnebarna? Enten du ankommer Gamlebyen, slik vi gjorde fra veisiden, eller du kommer over ælva med byfergen, så er Glasshuset verdt å stikke innom. Her er det gaveideer i mange uttrykk og former.

Håndlagde glass fra Glasshytta i Gamlebyen

Til tross for en særs guffen dag, hva vær angikk, evnet vi å kose oss over stort og smått, deilig mat og den gode praten. En utmerket venninnetur altså.

Venninnetur til Gamlebyen. Vindelbroen over vollgravene fra Glasshytta og over til Gamlebyen

Tips til informasjon om Gamlebyen

TAKK FOR AT DU LESER REISEBLOGGEN URBANTOGLANDLIG! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.

Meld deg gjerne inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!

2 Kommentarer

 • Svar
  Desirée travels
  17. desember 2018 at 13:35

  Åh, gamlebyen i Fredrikstad er «ille koselig», altså. 🙂 Høres ut som en skikkelig hyggelig dag med gode venninner.

  • Svar
   Mette Gry Larsen
   17. desember 2018 at 17:39

   Jepp, ille koschli’. Alltid fint med gode venninner på utvidet lunchtreff 🙂

  Legg inn en kommentar

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

  %d bloggere liker dette: