0 DestinasjonerI , ,

Slottsparken – en frodig oase i hjertet av Oslo

Slottsparken - en frodig oase i hjertet av Oslo

Den frodige og vakre slottsparken i sentrum av Oslo er åpen for alle.

Slottsparken har mange forskjellige former og strukturer og er en av hovedstadens første, store parker

Det er spennende å se hvordan trær, busker og planter gir en flott karakter og mye å hvile øynene på for oss som har mulighet til å ha flere rusleturer her, samt til turister som kommer i hopetall for å ta slottet og parken i nærmere øyesyn.

Om du skulle ha ekstra tid er det også mulighet for å ha piknik, sole seg og la barna leke en stakket stund her.

Parken omgir Slottet på alle kanter og preges av grønne gressbakker, blomstrende bed og velvoksne trær.

Anlagte flotte stillebener i Slottsparken
Skulpturell beplantning og vakre formasjoner
Skulpturell beplantning i Slottsparken
Plantene er like fin på nært hold som på avstand

Her er det sikkert stadig nye planer for at parken skal fremstå på en måte som passer slottets utforming og tidsepoken det er bygget i, og gjenspeile opprinnelsen av parken og frem mot den tiden vi til enhver tid lever i.

Beplantning i Slottsparken i Oslo
Et tre foran en av dammene i Slottsparken
Et av de gamle trærne som har fått en fantastisk skulpturell form

Parken dekker et område på 220 dekar og har i dag omlag 1100 trær, hvorav mange er plantet i den første fasen av parkens historie. Gamle trær kan være så uendelig vakre og gi spennende, skyggefulle spill synes jeg.

Slottsparkens statuer viser litt av Norges historie

Statue av dronning Sonja
Statuen av dronning Sonja er livaktig og flott utført

Det finnes 7 statuer i parken, i tillegg til prinsesse Ingrid Alexandras Skulpturpark.

  • Rytterstauen av Carl Johan på Slottsplassen
  • Dronning Sonja
  • Dronning Maud
  • Kronprinssesse Märtha
  • Forfatteren Camilla Collett
  • Matematikeren Nils Henrik Abel
  • Rådyret i Dronningparken
Mamon – edderkopp-skulpturen som står i Slottsparken sommeren 2023

Nytt av året er den verdenskjente skulpturen Mamon

Denne er gjort tilgjengelig for allmennheten fra april og gjennom sommeren 2023. Dette innslaget tipper jeg er helt i dronnings Sonjas kunstneriske ånd.

Den edderkoppliknende skulpturen er nesten ti ganger ti meter stor og ble laget av franskamerikanske Louise Bourgeois, kunstneren som levde fra 1911 til 2010.

Maman ble laget da turbinhallen til Tate Modern i London skulle innvies.

Edderkoppen er et stadig tilbakevendende tema for Louise Bourgeois. Selve tittelen kan oversettes til “Mummy” eller “Mamma” og kunstneren har selv sagt at arbeidet er laget som en ode til hennes egen mor.

Det viser styrken som ligger i moderskapet. Edderkoppen referer også til morens aktiviteter som å spinne, veve, pleie og beskytte.

Slottet i Oslo

Hvordan Slottsparken, den frodige parken i Oslos sentrum, ble til

Arbeidene med parken gikk parallelt med byggingen av slottet. Det ble utarbeidet flere parkplaner, som avvek fra det endelige resultatet.

I 1823 ble det gitt tillatelse til å kjøpe tomt for slottet og den omliggende parken. Innkjøpene av byløkker startet opp, men det tok lang tid før parken helt ut omkranset slottet. Løkken Sommerro kom til i 1840. Den hadde da vært privat park siden 1751, og inngår i den delen vi i dag kaller Dronningparken. Med innkjøpene av Abelhaugen og Nisseberget i 1845, fikk parken det omfanget den har i dag.

Slottet i Oslo sett fra baksiden

Mens slottet sto ferdig i 1849, fikk Slottsparken først sin endelige form i løpet av 1850-årene.

En romantisk oase midt i Oslo sentrum

Damanlegg med slottet i bakgrunnen

Slottsparken er basert på naturidealene som var rådende på midten av 1800-tallet og var toneangivende for hagekunsten i Europa. Parken ble anlagt i romantikkens formspråk der den «skjønne linje» skulle vise seg i slyngende grusganger og vannspeilenes buede former.

LESETIPS: Bli med på en visuell rusletur i Oslo, med vårblomstringen i Karls Johansgate og i Slottsparken. Hele artikkelen ser du i lenken her

Du finner 3 dammer bak slottet

Parkens tre dammer var viktige elementer da den romantiske landskapsparken ble anlagt. De ble gravet ut med muskelkraft, og det var et møysommelig arbeid som gikk over flere år. Arbeidet ble påbegynt rundt 1840 og ferdigstilt først rundt 1860. Da var formene justert flere ganger.

Beplatning foran en fontene i Slottsparken

De to største dammene – i dag sammenbundet med en kanal og et lite bekkefar – går under navnene Dronningdammen og Kongespeilet.

Den tredje dammen ble opprettet ved hjørnet av Parkveien og Wergelandsveien. I denne dammen ble det skåret is om vinteren, både til slottets egen iskjeller og til bryggeriene i Pilestredet. Mot slutten av 1800-tallet ble den fylt igjen, men etablert på nytt fra 1998. Dammen kalles selvfølgelig Isdammen, til minne om tidligere tiders bruk av den.

Slottet og parken er en kjent turistattraksjon i Oslo

Slottsplassen har mange besøkende i løpet av året
Slottsparken er et yndet sted for turister fra inn- og utland

Slottsparken var godt besøkt denne dagen da jeg ruslet rundt her, og jeg traff på mange turister som ivrig gikk rundt med mobiltelefonene sine og skapte sine egne ferieminner.

Er det flere enn meg som har ruslet rundt i Slottsparken og nytt godt av dens mange sitteplasser, blomsterbed, busker og trær? Fortell meg gjerne om ditt besøk, enten i kommentarfeltet i bloggen eller på Facebooksiden.

Meld deg gjerne inn i Facebookgruppen Norgesferie – bilder, tips, råd. Her kan du både motta og gi fine tips til Norgesferier

Meld deg gjerne inn i e-postklubben min for reisetips! Lettvinn måte å holde seg oppdatert på alle mine reiseskildringer og -tips i inn- og utland. Du finner skjemaet på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!!

Ønsker du mer kunnskap og informasjon om Slottet og slottsparken kan du titte inn på Slottets hjemmeside

Ingen kommentarer. Bli den første til å legge igjen en kommentar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: