0 DestinasjonerI ,

På rusletur i Oslo – vårblomstringen i Karl Johansgate

På rusletur i Oslo - vårblomstring i Karl Johansgate - blomstring rundt dronning Maud ved slottet

På rusletur i Oslo innebærer denne dagen å nyte vårblomstringen i Karl Johansgate fra Dronningensgate til Huitfeldtsgate rett ved siden av Slottet. Det er lenge siden jeg har ruslet oppover Karl Johansgate så det er en finfin opplevelse med litt arkitektur attåt.

På rusletur i Oslo - vårblomstring fra Karl Johan og opp mot slottet

Det er en kald og hustrig vårdag i mai og jeg har kledd meg godt med unntak av hansker på forfrosne hender. Men, pyttsann hva skal jeg med noe på hendene når jeg hele tiden er opptatt av å ta bilder til minneboken.

På rusletur i Oslo og tanken på et fint barnetog 17. mai streifer meg

Det er så fint å rusle oppover og se alle de vakre blomstene. Her skal det 17. mai vært fylt opp med folk i alle aldre. Noen skal gå i tog og andre skulle se på. Mange musikkorps skal spille alle de kjære 17. mai-sangene og flaggene vil vaie høyt og herlig.

Herlig med en slik mulighet hvor jeg på en alminnelig hverdag har Karl Johansgate nesten for meg selv.

Løven som vokter Stortinget i Oslo

På rusletur i Oslo - vårblomstring

FØLG REISEBLOGGEN URBANT OG LANDLIG PÅ FACEBOOK – Du vil få se bilder og lese om gode reiseopplevelser vi gjør urbant og landlig, høyt og lavt, både i inn- og utland. Se oss på bilferier og fjellturer med og uten ski på beina. Tips til deilige matopplevelser og spesielle overnattingssteder m.m. er også ting jeg skriver om

En flott bygård sett fra Spikersuppa Oslo -min

En fin bygård i Karl Johansgate

Jeg fryder meg derimot på min rusletur i Oslo. Langs Karl Johansgate og trippende innom små oaser som det finnes i mengder av langs ruten.

Det er bare å sette av tid og titte litt til høyre og venstre. Det er ikke vanskelig å få øye på flere severdigheter. Flotte byggverk fra fordums tid og en utrolig fargerik og vakker vårblomstring.

En fantastisk vårblomstring nær Karl Johansgate i Oslo

Johan Halvorsen skulptur utenfor Nasjonalteateret

Statuer om monumenter på min rusletur langs Karl Johan

Utenfor Nasjonalteateret blir jeg møtt av flere kjendiser som står på sokkel. En av dem er Johan Halvorsen som var en norsk komponist, dirigent og musiker. Han er særlig kjent for sitt virke som fiolinist, dirigent teaterkomponist. En av hans kjente orkesterverker som kan nevnes er Bojarenes inntogsmarsj (1898)

Halvorsen fremhevet gjerne Edvard Grieg og Johan Svendsen som sine største musikalske forbilder. I sin instrumentering er han tydelig influert av sistnevnte.

Holbergmonumentet utenfor Nasjonalteateret

Holbergmonumentet er vårlig dandert av narsisser og keiserkroner. Utrolig flott, ikke sant?

På rusletur i Oslo - med Wenche Foss plassert midt i blomsterhavet

Wenche Foss er også innhyllet av narsisser. Hun som var en samfunnsaktør langt utover sin skuespiller-karriere. Modig som hun var, uttalte hun seg tidlig om ting som det ikke skulle snakkes om.

En frodig kvinne som kunne si noe sånt som: Vakker er jeg ikke, men spesiell, ja, det er jeg 🙂

Gunnar Kjakan Sønsteby utenfor Universitetet

Den kjente forretnings- og motstandsmannen (under 2. verdenskrig) Gunnar (Kjakan) Sønsteby på sykkelen, er plassert der den, etter kunstneren Per Ungs mening, hører hjemme: i Studenterlunden.

«Gunnar Sønsteby på sykkelen»

Bildet som denne headingen sikter til, stammer opprinnelig fra et berømt fotografi fra 9. april 1940 under tyskernes innmarsj på Karl Johan. I bakgrunnen på bildet er det en mann med sykkel som betrakter inntoget der han står rett på oppsiden av paviljongen ved Nasjonalteateret, vis a vis Universitetet. Det er utgangspunktet for Per Ungs arbeid.

Det var Erling Lorentzen og andre krigsveteraner som bestilte og finaniserte statuen av Gunnar Sønsteby.

Du blir møtt av syriner på begge sider av veien opp til slottet

Når du nærmer deg det Kongelige Slott blir du på denne tiden av året møtt av duftende og vakre syriner hvor du enn beveger hodet.

Det er noe vårlig, romantisk, trofast og bestandig over synrinbusker, synes jeg. Hvem har vel ikke en syrinbusk fra besteforeldrenes hage i minneboken?

En titt på blomstringen gjennom gjerdet ved slottet

SLOTTSPARKEN – Her kan du se og lese om en liten formiddagstur hvor jeg så meg om og nøt den vakre oasen som slottsparken er.

Mens jeg tar en rask titt gjennom det patinerte gjerdet som omhegner slottshagen, minnes jeg rundturen jeg hadde her året før som du kan se i artikkelen i hagebloggen Furulunden, og som jeg linker til over her.

Dronning Maud har fuglebesøk på hodet

Jeg nærmer meg slutten av min rusletur i Oslo og sender en hilsen fra Slottsparken hvor dronning Maud nettopp har fått fuglebesøk. Herfra ser du også det kontrastfylte, moderne bygget i bakgrunnen.

Jeg snakker om at før og nå går hånd i hånd i vår kjære hovedstad, Oslo. Slik det gjør alle andre steder også.

Dette er også en mimrestund for meg, fra tiden da jeg jobbet som eiendomsmegler i Oslo, nærmere bestemt i Frognerveien. En tid da meglerforretningene etablerte seg på bakkenivå og vi hadde biler med reklame 🙂 En helt ny form for markedsføring av eiendomsmeglerbransjen som så lys på 1980-tallet.

REISETIPS! Året da alle ville reise på Norgesferie – her kan du lese og se idyllen som preger Lovatnet inn mot Kjenndalsbreen.

Kilder:

  • Wikipedia
  • Min egen opplevelse

TAKK FOR AT DU LESER REISEBLOGGEN URBANTOGLANDLIG! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.

Ingen kommentarer. Bli den første til å legge igjen en kommentar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.