4 DestinasjonerI ,

Loen Skylift – fra fjord til fjell på 5 minutter

Loen Skylift - fra fjord til fjell på 5 minutter - Her ser du litt av gonodolbanen som trekker oss opp og ned IMG_3068 (2)

Var det noe jeg hadde forventninger til på denne Norges-ferien, så var det å komme fra fjord til fjell med Loen Skylift. Pendelbanen som tar deg fra omtrent sjønivå ved fjorden og opp til Hoven, 1011 MOH, på 5 minutter.

Snakk om å tilrettelegge for alle. Ikke nok med at du kan ta pendelbanen opp til Hoven, men videre innover fjellet er det godt skiltete turveier hvor rullestolbrukere også kan få oppleve den fantastiske utsikten du har herfra.

Vi traff på både rullestolbrukere og et par med barnevogn (den skal tidlig krøkes…). Sistnevnte bekreftet at trillingen gikk greit selv om det er tildels bratte partier på denne ruten.

/Reklame for Loen Skylift

Loen Skylift – en flott turistattraksjon

Høyt, bratt og trygt løfter den deg 1000 meter opp til toppen av Hoven. Ikke rart at den allerede har blitt en av Norges fremste turistattraksjoner. Du skal selvfølgelig få mer informasjon lenger nede i artikkelen, både om pendelbanen og om via Ferrata som også er en mulig syssel i Loen. Men først og fremst har jeg lyst til å vise deg naturbilder fra turen vi hadde fra Hoven og opp til Skredfjellet.

Mer informasjon om Loen Skylift – pendelbane – finner du nedover i artikkelen.

Loen Skylift - fra fjord til fjell på 5 minutter - med panoramautsikt til alle kanter IMG_3049 (2)-min

Vi var selvfølgelig veldig spent på hvordan været ville bli når vi nådde toppen. Det lå fortsatt tåkedotter rundt fjellene da vi syklet fra Pluscamp Sande camping og inn til Loen sentrum.

Som du ser her, så har tåken lettet og vi ser Loen sentrum og innover mot Lovatnet hvor vi campet med Hjalmar-bobil.

Det er flere tilrettelagte utsiktspunkter ved Hoven, Loen IMG_3114 (2)-min

Flere steder rundt Hoven er det platåer hvor du kan nyte utsikt over fjorder og fjell, som her, utover Lobukta.

Loen Skylift - fra fjord til fjell på 5 minutter - her ser du noe av de fine turveiene fra Hoven og innover fjellet IMG_2258 (2)-min

Flotte anlagte turveier som du ser.

Loen Skylift - fra fjord til fjell åp 5 minutter - det er så fint å nyte omgivelsene på en slik fjelltur I
Det var flere varder på veien fra Hoven og opp til Skredfjellet IMG_2265 (2)-min
Utsikten innover mot Lovatnet og deler av Jostedalsbreen, som dessverre smelter mer for hvert år som går.

NORGESFERIE – BILDER, TIPS, RÅD! Det er den voksende Facebookgruppen hvor du enkelt deler bilder, får og gir svar på reiserelaterte spørsmål i Norge. Meld deg gjerne inn her.

Dette er ingen grotte, derimot en varde nær innpå - Loen IMG_3086 (2)-min

Neida, det var ingen grotter eller store hulrom i fjellene på turen, kun fine varder som det kan være lurt å ta i nærmere øyesyn. De viser tross alt veien fram til målet, så litt nærkontakt kan være på sin plass.

Loen Skylift - fra fjord til fjell på 5 minutter - 

<p>Utsikt over Nordfjord og inn mot Olden IMG_3063 (2)-min

Innover mot Olden, som vi blant annet kjenner som stedet der det naturlige mineralvannet kommer fra. Det har sin opprinnelse fra Blåfjellskilden ved Jostedalsbreen Nasjonalpark.

Det er nyttig å ha med seg kart på nye steder - som her på vei fra Skredfjellet om ned til Hoven, Loen IMG_3081 (2)-min

Et kart over områdene vi er på tur i, ligger alltid klart i sekken. Vi har behov for å vite mer om områdene vi befinner oss i. Her var vi på utkikk etter navnene på fjellene rundt Stryn.

Loen Skylift - fra fjord til fjell på 5 minutter - utsikt ned mot Oppstrynsvatnet IMG_3089 (2)-min

Fantastisk å se ned mot Stryn og Oppstrynsvatnet. Her snakker vi helt klart om dalstroka innafor 🙂 

Her har jeg tatt meg en kort rast for å nyte utsikten mot Lovatnet IMG_3098 (2)-min

Små pauser hvor jeg kan suge til meg av utsikten og naturen er helt klart på sin plass, synes jeg. Her skuer jeg innover mot Lovatnet.

Med utsikt ned mot Hoven, restauranten og stasjonen for Loen Skylift IMG_3113 (2)-min

Hoven og pendelbanen sett ovenfra

Jeg kan fortelle deg at jeg trasket glad og lykkelig over å nærme meg Hoven og pendelbanen igjen. Jeg får innmari vonde smerter i muskelfestet bak knærme når jeg går bratt nedover. Det må da finnes en måte jeg kan trene opp dette muskelfestet. Kanskje du har et tips til meg?

Nok om det. Opplevelsen overstiger smertene bare jeg kommer meg vel ned til utgangspunktet igjen. For når nedoverbakkene er forsert er nemlig smertene borte igjen.

Loen Skylift – verden bratteste pendelbane

 • Den løfter deg 1000 meter over Nordfjorden, og derfra får du oppleve en fantastisk panoramautsikt over fjordlandskapet. Den blir bedre og videre dess høyere du kommer oppover fjellet.
 • Loen Skylift er den raskeste og enkleste måten å utforske de norske fjellene på. Turen fra fjord til fjell tar bare noen minutter.
Loen Skylift - fra fjord til fjell på 5 minutter - velkommen ombord - kollasj

Mer info om Loen Skylift

 • På det høyeste svever gondolen 173 meter over bakken. Banen stiger nesten 60 grader – som kan sammenlignes med å ta en heis 1000 meter rett opp. Det gjør gondolbanen til en av verdens bratteste i sitt slag.
 • Loen er den første taubanen som er bygget i Norge siden 1963 – Hangursbanen på Voss.
 • Loen Skylift befinner seg i Stryn kommune, i den innerste delen av Nordfjord. Nordfjord uttrykker om seg selv at de er Norge på sitt flotteste, høyeste, lengste, mykeste og tøffeste. Alt i en fjord! Jaja, jeg fikk ikke sett stort mer enn Loen-området på denne bobil-ferien, så jeg kan ikke annet enn si meg enig i at ihvertfall Loen er noe for seg selv. 
 • Pendelbanen er åpen året rundt
En herlig tur med Loen Skylift og innover godt tilrettelagte turveier - kollasj

Hva vil det si at Loen Skylift er en pendelbane?

 • Det vil si en teknologi som er basert på vektutlikning med to store vogner, der den ene går opp mens den andre går ned.
 • Oppe på toppen er det utsikt mot Skåla, Lovatnet, Jostedalsbreen, Olden og Nordfjorden

Fra Hoven har du tilgang til flere kilometer med merkede turveier

 • Rundt 70 km med turveier er kartlagt frå Hoven. Alle stiene blir skiltet og merket etter internasjonal standard. Stiene varierer fra enkle gruslagde veier til stier i mer kupert terreng.
 • Om vinteren kan du gå på truger, langrenn og topptur herfra.
 • Hvis du ikke er klar for, eller har mulighet til, å ta deg innover fjellet, kan du nyte utsikten fra restauranten på kanten av stupet, før du tar Loen Skylift ned igjen til sentrum.
 •  

Hoven restaurant

 • Det sies at du på Hoven restaurant kan spise lunsj eller middag basert på lokale ingredienser. Vi testet ikke restauranten da vi hadde lyst på en lunsj på Alexandra Hotell.
 • Loen Skylift befinner seg i Stryn kommune, i den innerste delen av Nordfjord.
Peder Matre nyter en luftig tur Via Ferrata

Den populære klatreruten Via Ferrata Loen

Bildene fra denne turen er lånt av en venn av oss, Peder Matre, som opplevde Via Ferrata, Loen samme år som vi var der. De var tre brødre på tur. Snakk om å unne seg en herlig opplevelse. Det var visst en bursdagsgave til en av brødrene. En naturvennlig og sikkert minnerik  gave.

Det ser flott ut, ikke sant? Via Ferrata, Loen har den lengste Via Ferrata-bro i Europa – Gjølmunnebrua, og den ender på Hoven. Loen Active tilbyr guidede turer, så du trenger ikke å prøve deg på denne turen alene for å si det sånn.

Etter turen til fjells unnet vi oss lunsj på det ærverdige Alexandra Hotell

Når fjellturen var over og vi hadde kjent på kilinger i magen med pendelbanen nedover fjellsiden, var Tor og jeg klare for en lunsj. Vi hadde lyst til å se en liten bit av det sagnomsuste Alexandra Hotell. Været var fint og vi kunne nyte en matbit i den herlig opparbeidete parken rundt hotellet. Som du ser er Olden-vannet på plass.

På sykkelturen fra Sande camping til og fra Loen sentrum var det mye vakkert å se

Med lunsjen inntatt og en is fortært var vi så mette at sykkelturen tilbake til campingen måtte doseres, som du sikkert kan forstå. Nå er det ikke på noen måte noe heft med flere stans langs denne ruten, for det er jo bare å nyte naturen som omgir deg på alle kanter.

Fossestryk har jeg vært opptatt av helt siden jeg var barn. Det er noe med det kraftig buldrende og andre ganger sildrende som jeg kan sitte å nyte i lange drag.

Så er det selveste Lovatnet da

Dette vannet som har blitt verdenskjent for sin turkise farge. Også alle bildene, av robåtene, som florerer på Instagram. Så et slikt bilde måtte såklart også være med i minneboken vår fra turen til Loen.

Ta gjerne en titt på videosnutten jeg har tatt av verdens bratteste pendelbane – Loen Skylift

Vi hadde 3 fantastiske dager i Loen. Her bodde vi i Hjalmar-bobil på Sande Camping langs Lovatnet. Den campingplassen og turen inn til Kjenndalsbreen kan du se mer om i denne artikkelen.

Denne turen er gjort i samarbeid med Loen Skylift – her finner du mer informasjon om pendelbanen og turmulighetene fra Hoven og innover fjellheimen.

TAKK FOR AT DU LESER REISEBLOGGEN URBANT OG LANDLIG! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.

4 Kommentarer

 • Svar
  Desirée travels
  25. september 2019 at 10:58

  Det ser jo bare helt herlig ut! Har veldig lyst til å få prøvd meg på en av Via Ferrata-turene, det ser både krevende og spennende ut, også får en jo en fantastisk utsikt i belønning. 🙂

 • Svar
  Mette i urbantoglandlig
  26. september 2019 at 21:08

  Ja, du får nok til en gang?Litt kiling i magen er også noe å se fram til?

 • Svar
  Laila MA - Rundt Ekvator
  27. september 2019 at 05:52

  Det ser utrolig flott ut 🙂

 • Legg inn en kommentar

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

  %d bloggere liker dette: