0 DestinasjonerI ,

Far/datter-tur til Galdhøpiggen på årets mest solfylte dag

Far/datter-tur til Galdhøpiggen - i taulag over Styggebreen

Datteren min Silje, og jeg, har hvert år en tur i fjellet i september. Ofte blir neste års tur planlagt like etter at en tur er gjennomført. Så også med denne turen til Galdhøpiggen. På den måten opplever vi dobbelt glede. Ett helt års planleggingsglede i tillegg til selve turen.

Vi valgte Juvashytta som utgangspunkt. Fjellstua som eies og drives av 5. generasjon familien Vole.

//Gjesteskribent Tor Helge Johnsen

Vi ankom Juvashytta fredag, tidlig kveld, i tett tåke. Langtidsvarselet hadde vært veldig bra, men det endret seg til gråere enn grått jo nærmere datoen for avreise kom. Da vi kom frem, kunne vi med selvsyn se at varselet stemte på en prikk.

Far/datter-tur til Galdhøpiggen - Helge følget er samlet til informasjon om turen som skal gå samlet over styggebreen

Praten gikk livlig for seg blant alle fjelltur-entusiastene som hadde ankommet og nå satt rundt koselig dekkete bord. Mon tro om vi måtte gå turen opp til Galdhøpiggen i tåka, eller om sola ville klare å slippe gjennom det tette tåkehavet som vi var omringet av på fredag kveld. Det ville jo være kjipt om vi ankom toppen uten et eneste utsiktspunkt.

Været er viktig ved slike fjellturer

Heldigvis, så er været uforutsigbart, og denne gangen til alle fjellturistenes fordel. Vi våknet nemlig lørdag morgen til dette knallværet her, med dertil tilhørende forventninger til turen. Etter frokost og matpakkesmøring møttes vi utenfor til briefing av bredføreren.

Frem til breen kunne vi gå fritt, det vil si uten tau. Den turen tok omtrent en time. Det siste strekket opp mot toppen, etter at breen var forsert, gikk også uten tau.

Far/datter-tur til Galdhøpiggen - Silje gjør seg klar til å gå i taulag over Styggebreen

Vi skulle over Styggebreen og der måtte vi gå i taulag. Bredførerne var profesjonelle, og instruksjonen klar og tydelig.

Dette viser seg å bli en av 5 dager dette året hvor solen stråler fra skyfri himmel rundt Galdhøpiggen. Solfaktor 30 og solbriller er helt nødvendig, heldigvis kun en positiv bivirkning av det fantastiske været.

Far/datter-tur til Galdhøpiggen - utsikt over mot Glittertinden

Fra Styggebreen kunne vi se rett over til Glittertinden. For noen fjellformasjoner. For et fantastisk land vi bor i.

FØLG URBANTOGLANDLIG PÅ FACEBOOK – Du vil få se bilder og lese om gode reiseopplevelser vi gjør urbant og landlig, høyt og lavt, både i inn- og utland. Se oss på bilferier og fjellturer med og uten ski på beina. Tips til deilige matopplevelser og spesielle overnattingssteder m.m. er også ting jeg skriver om.

Far/datter-tur til Galdhøpiggen - nasjonalfølelsen stiger i takt med høydemetrene vi forserer

Nasjonalfølelsen stiger i takt med høydemetrene

Det er nesten så jeg kunne istemme konas bilogutpåturnasjonalsang;

Vi vandrer med freidig mot, vårt sinn er lett og rapp vår fot. I høyden oppad mot fjellet, i dypet til fossevellet. La veien gå hvorhen den vil, vi vandrer frem med sang og spill (Henrik Ibsen).

Far/datter-tur til Galdhøpiggen - panoramautsikt fra Galdhøpiggen
For en utsikt. Vakkert skue fra Galdhøpiggen
Far/datter-tur til Galdhøpiggen - panoramautsikt over fjellheimen fra Galdhøpiggen

Toppen nås etter ca. 3,5 timer, og det til en utsikt jeg aldri har sett maken til. Et hav av tildels snødekte fjelltopper under oss.

Far/datter-tur til Galdhøpiggen - en solfylt dag på toppturen
Det er bare å nyte utsikten over norske fjell

Etter at alle inntrykk er lagt på minnedisken, bokstavelig talt, men også i hjerte og sinn, vandrer vi ned og tilbake til Juvashytta. Der får vi servert et realt festmåltid som runder av, en helt perfekt far/datter-tur på fjellet.

EN NATUROPPLEVELSE UTENOM DET VANLIGE! I denne artikkelen kan du se og lese mer om bisol, et naturfenomen vi opplevde på Beitostølen.

Far/datter-tur til Galdhøpiggen - lykkelig far og datter på toppen av Galdhøpiggen
Lykkelig far og datter på toppen av Galdhøpiggen

Denne opplevelsen kommer til å følge både Silje og meg resten av livet.

En fjellhilsen fra gjesteskribenten Tor H. Johnsen (Ektemannen til Mette i reisebloggen Urbant og landlig)

Fakta og informasjon rundt Juvashytta og Galdhøpiggen:

  • Når du kommer inn i Juvasshytta stiger du inn i et stykke Norsk fjellhistorie. Den kjente fjellføreren Knud O. Vole bygde Juvasshytta i 1884, som et overnattingssted for gjestene sine, på veien fra bygda og opp på Galdhøpiggen.
  • At det var veiløst så høyt til fjells lot ikke til å skremme den gamle pioneren. Hans sønn Knut K. Vole bygde bilvei opp til Juvasshytta (ferdig i 1936) noe som var en revolusjon for turismen opp til Norges høyeste fjell. Den kjente reinjeger og fjellmann Svein Kvitingen var med Knut og stikket veien, og traseen ble ikke endret før sommeren 1997. At dette er Nord-Europas høyest liggende vei, som delvis er laget på permafrost gjør arbeidet disse to fjellkarene utførte ikke så rent lite imponerende.
  • Juvashytta ligger på 1850 moh, i Lom kommune.
  • Galdhøpiggen 2469 moh. Galdhøpiggen er Norges og Nord-Europas høyeste fjell.
  • Fra Juvashytta opp til Galdhøpiggen er det ca. 6 km og det tar 6-7 timer å gå tur-retur.
  • Maten på Juvashytta er noe helt for seg selv. Det meste er kortreist, altså lokale råvarer, fra hjemmebakt brød til lokalt viltkjøtt. Maten blir laget fra bunnen av og resultatet blir flotte smaksopplevelser.
  • Visitjotunheimen har mer informasjon om Norges høyeste fjell.

TAKK FOR AT DU LESER REISEBLOGGEN URBANTOGLANDLIG! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med andre reiseentusiaster.

Ingen kommentarer. Bli den første til å legge igjen en kommentar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: