0 DestinasjonerI , , ,

Flye 1389, helt på vidda, en attraksjon på Valdresflya

Flye 1389, helt på vidda, en attraksjon på Valdresflya - Kafebygget

Sommeren 2020 åpnet Flye 1389, helt på vidda. Fjellkaféen langs Nasjonal Turistveg Valdresflye, en attraksjon mellom Valdres og Gudbransdalen.

Var det noe jeg var sikker på at jeg ville se denne langweekenden på Beitostølen, så var det den arkitektoniske perlen som er plassert der Vandrerhjemmet lå tidligere. Der hvor Valdresflya (sett fra Beitostølen) strekker seg ut og viser oss et fantastisk utvalg av fjellformasjoner, ligger Flye 1389 på høyre side av veien.

Flye 1389 - det arkitektoniske bygget på Valdresflya
Flye 1389, helt på vidda, en attraksjon på Valdresflya

Dette området har i alle år vært et populært utgangspunkt for turer i høyfjellet.

Du får utsikt i alle himmelretninger fra kaféen, Flye 1389

Her setter du deg til bords for å spise en vaffel med kaffe/te attått eller en rett med kortreiste ingredienser fra Valdres og Gudbrandsdalen. Samtidig kan du nyte utsikten mot Besshøe, Tjønnholstinden, Rasletinden og andre vakre fjelltopper.

Fjell sett fra Flye 1389
Du får utsikt til fjell i alle himmelretninger attåt en vaffel og kaffe/te på Flye 1389
En av flere flotte fjell rundt Flye 1389
Landskapet er karakteristisk med mosegrodde flyttsteiner og små vann

RJUPA OG VINSTERVANN! Før du sikter deg inn mot Flye 1389 – helt på vidda, anbefaler jeg deg et stopp på utsiktspunktet Rjupa. Nyt den vide utsikten utover Vintstervann og fjellene omkring. Se mer om det i artikkelen min her.

Kafedisken på Flye 1389 - Valdresflya
Lekkert og moderne interiørdesign møter deg ved bestilling av et måltid i kaféen
Flye 1389, helt på vidda, en attraksjon på Valdresflya - Kafébygget inni
Åpent sitteområde hvor det er fri utsikt mot det vakre landskapet som finnes på Valdresflya

Flye 1389 har sitteplasser for 40 gjester. Bygget har kafé med kjøkken og langbord med sittebenker, fire toaletter og et lite personalrom. Fjellkaféen drives av Den Norske Turistforening og vertskapet på Gjendesheim Turisthytte.

Arkitektonisk utførelse av Flye 1389

Det er klart at mange vil tenke at byggverket skulle holdt seg til tradisjoner som er forbundet med disse fjellområdene når det gjelder utseende.

Fornyelse som binder tradisjoner ved valg av byggematerialer sammen med nytenking i akitektonisk uttrykk er en bedre vei å følge synes jeg. Her ser vi fagfolk som følger med i arkitekttimen.

TAKK FOR AT DU LESER REISEBLOGGEN URBANTOGLANDLIG! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.

Flye 1389, helt på vidda, en attraksjon på Valdresflya - bygget sett fra siden
En hilsen til Valdreflya fra arkitekter som følger med i tiden

«Vi var opptatt av to ting da vi skulle tegne bygget. For det første måtte vi ta hensyn til det store, ubeskyttede «rommet» som omga det. Dessuten ønsket vi at det skulle føles intimt og varmt å komme inn», sier arkitekten Knut Hjeltnes.

De værharde omgivelsene har satt sitt preg på utformingen. Både vegger og tak er utvendig kledd i hardfør malmfuru, som med tiden gråner og gjør bygget mer i ett med naturen. Takets fiskebensmønster skal lede snø og vann bort ved snøsmelting. Flere mulige løsninger er også hensyntatt for alle mulige typer vær året gjennom.

Uteområdet har to tilrettelagte områder med sittebenker for uteservering og rast. For å unngå uønsket slitasje i landskapet har området fått ny inn- og utkjøring og en større gruslagt parkeringsplass med ladestasjon for el-bil. Kafeen er selvfølgelig tilgjengelig for rullestol.

Flye 1389, helt på vidda, en attraksjon på Valdresflya - flott utsikt mot fjellene rundt
Det er bare å feste utsikten fra Flye 1389 til netthinnen og minneboken.

Takk for titten – vi vil komme tilbake

Turen til Flye 1389 tilfredsstilte ønsket mitt om å få se dette praktbygget på den fine rasteplassen. Neste gang vi tar turen hit håper jeg vi kan sette av tid til en rast. Gjerne for å smake på retter med kortreiste og smakfulle ingredienser som Valdres og Gudbransdalen er kjent for.

NORGESFERIE – BILDER, TIPS, RÅD! Det er den voksende Facebookgruppen hvor du enkelt deler bilder, får og gir svar på reiserelaterte spørsmål i Norge. Meld deg gjerne inn her.

Nasjonale Turistveier

Prosjektet Flye 1389 er sammen med utbyggingen ved Gjende, Vøringsfossen og Torghatten de største tiltakene som inngår i satsingen på Nasjonale turistveier framover mot 2023, alle med økonomisk medvirkning fra fylke og kommuner.

Her finner du mer informasjon om aktiviteter og åpningstider på Flye 1389 Gjendesheim (Den Norske Turistforening)

Ingen kommentarer. Bli den første til å legge igjen en kommentar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: