8 DestinasjonerI ,

Telemarkskanalen, en meditativ tur gjennom slusene

En sluse åpnes i Telemarkskanalen

Forventningene til Tor, 7 åringen og meg var store, da dagen når vi skulle være med i deler av Telemarkskanalen, nærmet seg. Tenke seg til, dette fantastiske anlegget som ble risset inn i fjellet for over 100 år siden.

Telemarkskanalen var en viktig ferdselsåre før i tiden

Kanalen, som ble kalt ”Hurtigruten” mellom Østlandet og Vestlandet, og også var den viktigste ferdselsåren mellom øvre og nedre Telemark for folk, buskap, varer og tømmer.

I dag er det turister som deg og meg, fra nær og fjern som kommer for å oppleve denne unike vannveien som framstår omtrent som for over hundre år siden. De steinmurte sluseveggene, de enorme sluseportene, åpne- og lukkemekanismen – alt er autentisk.

MS Telemarken - slusebåten. Foto 2

Tor, jentungen og jeg sto parat på brygga i Norsjø Ferieland og ventet på MS Telemarken, båten som skulle bringe oss inn i en rolig, historiefyllt og vakker ferd. Oppover Telemarkskanalen, helt til Lunde.

Les gjerne: Norsjø Ferieland, en fin base for aktiviteter og severdigheter

Vi følte oss en kort stund som spesielt utvalgt, for det var nemlig ingen andre enn oss tre som ble hentet med MS Telemarken fra denne destinasjonen en lørdag morgen i begynnelsen av juli.

Kapteinen og andre detaljer fra MS Telemarken

Vel ombord tok vi en tur innom kapteinen og medhjelperne hans for å sjekke at alt var klappet og klart. For en avslappet tur gjennom det som, da vidunderet sto ferdig i 1892, ble betegnet som det «åttende underverk» ute i Europa.

Sluse i Telemarkskanalen. Foto 1

De første slusene brakte oss inn til Ulefoss, fra 15 til 26 m.o.h.

FØLG URBANTOGLANDLIG PÅ FACEBOOK – Du vil få se bilder og lese om gode reiseopplevelser vi gjør urbant og landlig, høyt og lavt, både i inn- og utland. Se oss på bilferier og fjellturer med og uten ski på beina. Tips til deilige matopplevelser og spesielle overnattingssteder m.m. er også ting jeg skriver om.

Ulefoss Hovedgård. Foto

Fornemme folk har bodd langs Telemarkskanalen

Da jeg var med en av kanalbåtene i 2000, gikk vi ombord i Ulefoss og var med helt til Dalen, hvor vi overnattet på det staselige, gamle trehotellet. Den gang overnattet vi først i Ulefoss og hadde en fin omvisning i Ulefoss Hovedgård. Dette praktbygget som troner på toppen, med en fantastisk utsikt over Telemarkskanalen, var familien Aals hjem i 200 år.


Hvis du vil kjenne litt av atmosfæren som vi koste oss i under kanalferden, så ta deg tid til å titte på denne videosnutten som jeg tok underveis på turen.

Langs Telemarkskanalen.
Nærbilde av en sluseport bak båten.
Perspektiv fra akterenden av MS Telemarken

Blått blod og Vrangfoss

Det er mye vakker natur underveis og endeløs tid til å nyte roen. Stillhet kan jeg ikke love deg, da det høres når sluser åpnes, lukkes og passeres. Men det er godlyden av svunnen tid som møter nåtid. En tid som det kan nytes og dveles ved.

Kanskje kan du la tankene sveve innom fortiden, hvor det sikkert kunne blitt fortalt mang en historie av folk som har reist oppover Telemarkskanalen.

Her hvor ikke bare sånne som deg og meg reiser, vi som ønsker en ferieopplevelse, men hvor de med blått blod har sittet og konversert og blitt traktert med de lekreste retter. Ja, for de kongelige har vært her de også forstår du. Det står nemlig risset med gull i steinpartiene i slusene og kan dermed ikke benektes.

Høydeforskjeller i slusene

Det er fascinerende å tenke på høydeforskjellen opp alle slusene. 15 m.o.h. til 59 m.o.h. fra Ulefoss sluser, gjennom Eidsfoss og opp Vrangfoss sluser.

Vrangfoss har fått navnet sitt fordi fossen var stri, og det var vanskelig å fløte tømmer her. Før kanalen ble bygd, gikk elva gjennom et juv på rundt to kilometer med fosser og trange partier. Her er det fem slusekamre med en samlet løftehøyde på 23 meter.

Bolig og natur gjennom Telemarkskanalen.
Detaljer fra turen gjennom Telemarkskanalen

Kos deg gjerne med denne videoen som viser når en sluse lukkes. Ønsker du å se flere korte videoer fra denne turen, så ta gjerne en titt innom min Youtube-kanal: Urbantoglandlig.

Henrik Ibsen og Victoria, to andre kanalbåter i Telemarkskanalen.

Vi var så heldige å få et glimt av de to andre kanalbåtene også, Henrik Ibsen og Victoria.

Detaljer fra ankomststedet Lunde.

Etter ca. 3 timer ombord i MS Telemarken kunne vi, fulle av gode sluseminner, gå i land i Lunde for å ta bussen tilbake til Norsjø Ferieland

TAKK FOR AT DU LESER REISEBLOGGEN URBANTOGLANDLIG! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.

Kilder:

8 Kommentarer

 • Svar
  Julie Henriksen
  20. mai 2018 at 15:57

  Tok Telemarkskanalen når jeg var yngre, men kan ikke huske mye fra det idag. Får veldig lyst til å oppleve det igjen når jeg leser dette og ser bildene!

  • Svar
   Mette Gry Larsen
   28. mai 2018 at 16:29

   Så gøy at du ble inspirert til en ny tur i Telemarkskanalen. Anbefales 🙂

 • Svar
  Lappeteppet
  21. mai 2018 at 11:46

  Jeg har sluset mye i min barndom. Dalslands kanal er «min» på en måte. Husker hvor stresset vi var i starten, mens etterhvert var det bare ro og fryd for alle. Inkludert de i kano!

  • Svar
   Mette Gry Larsen
   22. mai 2018 at 12:16

   Høres morsomt ut å sluse selv da. Jeg sto godt tilbakelent å tittet på andre som kunne åpne og lukke slusene med brask og bram 🙂

 • Svar
  Laila MA - Rundt Ekvator
  8. mai 2019 at 22:01

  Har kjørt både Telemarkskanalen til Dalen og Dalslands kanal i egen båt. Stor opplevelse begge deler 🙂 Sluser er gøy!

  • Svar
   Mette Gry Larsen
   8. mai 2019 at 23:31

   Enig med du! Sluser er gøy!! Vil gjerne prøve Dalslands kanal også 🙂

 • Svar
  Marianne - Glimt av verden
  11. mai 2019 at 20:30

  Det begynner å bli noen år siden jeg tok båtturen på Telemarkskanalen, og da tok jeg den ikke helt til Dalen. Det er en fin tur!

  • Svar
   Mette Gry Larsen
   13. mai 2019 at 18:15

   Sist tok vi den kun til Lunde. Jeg har tatt den helt til Dalen en gang og det er en laang tur. også uten sluser fra Lunde til Dalen. Men Dalen hotell ville jeg gjerne besøkt på nytt. Flott sted 🙂

  Legg inn en kommentar

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

  %d bloggere liker dette: