0 ReiseI

Reisen til renessansehagen på Isegran, Kråkerøy | urbantoglandlig

Det er ikke lange biten for meg å gå til Isegran, den vakre øya som ligger der hvor Glomma deler seg i Østerelva og Vesterelva ved Fredrikstad. Så her er jeg ofte på tur.

På Isegran står blant annet Fredrikstads eldste trebygning – det over 300 år gamle «Empirehuset».
Det er dit jeg er på vei. Til den renessansepregede hagen som er gjenskapt nettopp her. I sin form er hagen av en type som var vanlig på 1750 tallet.

På den ene siden av selve hageanlegget er det en hekk av agnbøk. Ellers er flere av bedene rammet inn av buksbom som også var mye benyttet i renessansehagene.

Som du ser, er det mange kjente og kjære planter som var i bruk for flere hundre år siden.
Ganske fascinerende synes jeg.
Det var ganske vanlig at man hadde blandingsbed med stauder, urter og ellers spiselige elementer. 

Revebjelle –digitalis- som ses til høyre i bilde, og som mange bruker i sine romantisk pregede hager idag, anbefales dog ikke å innta, den er giftig. 
Dette til tross for at de før i tiden laget legemiddel fremstilt av bladene fra planten Digitalis purpurea, mye brukt ved hjertesvikt og hjerteflimmer.

I bedene her finnes det mye snop for humler og andre innsekter.

Renessanse betyr gjenfødelse, og kommer fra det italienske ordet rinascimento, via det franske ordet renaissance. Det hentyder til gjenopplivingen av antikkens filosofi, kunst og kultur, til forskjell fra det som ble sett på som barbariet i den mørke middelalderen og gotikken i nord.

Her kan du stå midt i renessansehagen og nyte utsikten mot Cicignon, bybroa og Gamlebyen.
Hvis du tenker at du vil besøke Fredrikstad, kan jeg anbefale deg et besøk på Isegran. Det var her NRK’s Annonserie ble spilt inn i 2015 og vist i 2016. Denne vakre pletten med så mye historie i seg. 
Det er alltid spennende for meg som bor i byen å høre din mening. Hva ville du helst se i Fredrikstad dersom du tenker å ta deg en tur hit?
Byferga legger til på nedsiden av lysthuset som du ser rett frem i bildet her. Det er flere muligheter til å ta seg frem mellom den nyere delen av Fredrikstad, Gamlebyen og Isegran med Byferga – og det er til og med gratis.
Følg meg gjerne på Facebook, Instagram, Twitter, Youtube.

Du kan også like

Ingen kommentarer. Bli den første til å legge igjen en kommentar

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: