0 GenereltI

Fredriksdal – en temareise i botanikk og historie – Helsingborg | Urbantoglandlig

For første gang i mitt liv befant jeg meg på en hagerelatert/botanisk/historisk tur til Skåne i juni 2016, og for en opplevelse. 
Temareiser kan være så mangt. For min del dreier det seg som regel om alt som kan minne om hage, det være seg private som offentlige sådanne.
En av de fine opplevelsene med den tre dagers turen jeg var med på, var å bli guidet gjennom en del av Fredriksdals Friluftsmuseum og Botanisk Trädgård. Den eminente, kunnskapsrike museumssjefen Cecilia Wånge sto til vår tjeneste.
Mange av de ville vekstene fra den Skånske vegetasjonen har forsvunnet de senere årene. Akkurat som i Norge har bruk av kuntsgjødsel og sprøytemidler i det moderne jordbruket fortrengt vekster som var en naturlig del av landskapet. 
Vi ble geleidet rundt i den botaniske hagen hvor de nennsomt har foredlet og plantet slik at det idag ser ut som om det alltid har vært slik. Det ser altså helt naturlig ut.
Guiden ønsket å vise oss hvordan Skånes landskap så ut i gamle dager. Hver eneste tresort som finnes i Sverige er plantet her og da med det underlandskapet som er naturlig for de aktuelle trærne.  
Flere planter som vokser under trær er spiselige. En slik type underlandskap er ramsløk, som kalles Nordens hvitløk og som gror vilt også her i Norge. 
Den fikk jeg en del av av ei venninne i sommer og har blitt brukt til blant annet å lage kryddersmør av. 
Jeg lot meg villig imponere over den oversiktlige delen med urter og planter som viser noe av de planteartene som Carl von Linné klassifiserte på 1700-tallet. 

Insektshus hadde de også laget i Linnés avdeling. Det er så vakkert og samtidig så nyttig.

Fredriksdals kjøkkenhage er helt unik i sitt mangfold av kulturhistoriske grønnsaker, frukt og rotfrukter
Mye av utvalget her finnes ikke lenger i handelen. Vi har begynt å dyrke dem igjen og nå begynner kunder å etterspørre disse vakre og smakfulle grønnsaksvariantene, sier Cecilia Wånge.

Fredriksdal har også et skattet undervisningtilbud. Her kommer det stadig skoleklasser for å få kunnskap om hvordan man levde i riktig gamle dager.

Herregårdshuset fra 1787 fungerer idag som museum.
Dette stedet innbyr til vandring i flere tidsepoker, så er du interessert i gårdsdrift, dyr,  hage, landskap og historie har du mange opplevelser å glede deg til ved et besøk på Fredriksdal Friluftsmuseum og Botanisk Trädgård. Dette stedet passer i høyeste grad også for barna og barnebarna.
Jeg kommer tilbake for å vise deg noen bilder og litt historie rundt Rosariet på Fredriksdal.

Denne turen ble gjort i samarbeid med Visit Sweden.

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram, Twitter, Youtube.

Ingen kommentarer. Bli den første til å legge igjen en kommentar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: