0 I Ukategorisert

Glufsa på Kråkerøy – et navn som trenger forklaring | Urbantoglandlig

Etter mitt skjønn er navnet på den vakre plassen ytterst på Langøya så voldsomt, at jeg tenker det er flere enn meg som vil vite betydningen av det.

Når sørvestvinden møter strømningene i elva, reiser sjøen seg slik at forholdene absolutt ikke blir til å spøke med. Her finner vi også opphavet til navnet. Ordet glufs betyr vindstøt. Fra boka Fra Fredagshølet til Isegran. Av L. O Klavestad. Ref.: Laila Andersen
I denne boka til Klavestad, har ordet Glufsa flere forklaringer. Det vi i dag kaller Glufsa heter egentlig Store Enhusholmen. Det er den lille runde, frittliggende holmen utenfor som heter Glufsa. Synes det var litt morsomt å lese at navnet Glufsa kan forstås på flere måter, som: Kløft i fjellet, der vannet skvulper inn, og til sammenligning kan ordet benyttes som betegnelse på det kvinnelige kjønnsorganet, særlig på Vestlandet. Og som et stygt banneord. Ordet kan også tolkes som å glefse. Ref.: Berit Næss.
Men denne dagen som jeg oppdaget Glufsa, var det ikke noe vindstøt å bekymre seg for. Her var det bare å nyte solen som varmet, og se røyken fra båltenning nede i fjæra. Bare kos altså!!
Da jeg vokste opp på Kråkerøy var det kun én badeplass på Kråkerøy jeg hørte snakk om, og det var Enhus. Her var jeg ofte for å ta meg en dukkert den korte tiden jeg bodde her. 
Det som er sikkert, er at jeg skal besøke denne vakre pletten – Glufsa – når sommeren er her og badetemperaturen nærmer seg min tålegrense. For all del, det er jo ikke umulig at turen går tilbake hit lenge før sommeren, men for å bade derimot…
Hva med neste gang du er i Fredrikstad, kanskje du vil se noe utenom de mest vanlige severdighetene? Ta med deg badetøy for sikkerhets skyld da.

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram, Twitter, Youtube.

Du kan også like

Ingen kommentarer. Bli den første til å legge igjen en kommentar

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: